Adenium obesum(róża pustyni) cz.7

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
hanna133
500p
500p
Od: 23 sty 2013, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Adenium obesum(róża pustyni) cz.7

Post »

Mam zamiar zakupić sobie adenium.Czy lepiej posiać czy może już gotową roślinkę?Po jakim czasie zakwita? Jak długo kwitnie i czy wymaga specjalnej troski czy może raczej traktować jak wszystkie pozostałe roślinki?
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27

Post »

.Czy lepiej posiać czy może już gotową roślinkę?
- wybór między wysianiem nasion lub kupnem dorosłej rośliny, zależy wyłącznie od Ciebie, tz. masz chęć, cierpliwość poznawania - obserwowania rozwoju i wymagań roślinki od "podstaw", czy wolisz od razu mieć na parapecie gotową do kwitnienia roślinę. Wysiewając nasiona, będziesz miała możliwość od podstaw nauczenia się opieki nad rośliną.
Po jakim czasie zakwita?
- zależy jak się będziesz rośliną opiekowała, w jakich warunkach będzie uprawiana. Na Forum pokazywane były rośliny, które zakwitły już w drugim roku po wysianiu nasion. Trzeba jednak przyjąć, że na kwiaty trzeba poczekać m/w 4 - 5 lat.
Jak długo kwitnie i / ... /
- długość - obfitość kwitnienia uzależniona jest od wieku, wielkości i warunków w jakich są uprawiane rośliny.
/ ... / czy wymaga specjalnej troski czy może raczej traktować jak wszystkie pozostałe roślinki?
- polska nazwa Adenium - "róża póstyni" wskazuje, że są to rośliny wymagającej całkowicie odmiennego traktowania, niż pozostałe rośliny rosnące i kwitnące na naszych parapetach.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Awatar użytkownika
Fabian2
100p
100p
Od: 24 lis 2014, o 10:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

AleksandraBdg pisze:Poczekaj na wiosnę i słońce, dzięki którem sadzonki będą się ładniej krzewiły.

Co do odmian, oprócz kwiatów do identyfikacji można posłużyć się także liśćmi. Wstaw zdjęcia to zobaczymy :)
Znaczy pytam właśnie o wiosnę, wiem, że teraz nie odpowiednia, tylko nie wiem czy wiosna to też nie za wcześnie dla moich mikrusów.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Przepraszam, nie są najładniejsze na świecie ale to moje pierwsze adeniaki więc proszę o wyrozumiałość :P
AleksandraBdg

Post »

Fabianie,
moim zdaniem do przycięcia jeszcze daleko. Proponowałabym na początek zmianę doniczek i co najważniejsze substratu.
Do roślin tej wielkości doniczki 5 cm w zupełności wystarczą.
Podłoże najlepsze do maluchów: wermikulit, włókno kokosowe, perlit i ziemia do kaktusów.
Awatar użytkownika
Fabian2
100p
100p

Post »

Tak myślałem, zmiane podłoża planuje raczej na początek wiosny, nie chce teraz ich ruszać, i tak jest dość luźne i przepuszczalne, aktualnie jest perylit z ziemią do kaktusów, a na dnie są kamyczki, planuje zakup włókien kokosowych, chipsów itd. Czemu doniczki są złe?
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27

Post »

Czemu doniczki są złe?
- nie są "złe" :lol: , tylko zbyt duże ;:oj , jak dla tej wielkości sadzonek. Taka ilość podłoża bardzo długo utrzymuje się wilgotna - mokra, tej wielkości objętość podłoża zbyt długo przesycha, co może byś powodem zalewania - zagniwania najcieńszych korzonków takich małych sadzonek. Przy takich doniczkach trudno kontrolować stan przesuszenia podłoża, można po jakimś czasie mieć niemiłą niespodziankę :( .
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
AleksandraBdg

Post »

W doniczkach takiej wielkości podłoże bardzo wolno przesycha. Nawet, gdy wydaje nam się iż jest już suche, to tak naprawdę przeschnięta jest tylko wierzchnia jego warstwa. Przez to bardzo łatwo o zagniwanie korzeni u sadzonek.
Dodatkowo pora roku jaką mamy także ogranicza przesychanie podłoża.
Na stronie 51 wstawiłam zdjęcie moich sadzonek Adenium z maja tego roku. Spójrz w jakich pojemnikach rosną ;)
I z własnych obserwacji mogę stwierdzić,że w mniejszych pojemnikach sadzonki te o wiele szybciej przyrastają.
Awatar użytkownika
Fabian2
100p
100p

Post »

Aleksandra a skąd wziąć takie fajne kieliszki? :) W sumie może racje macie, powiedz gdzie dorwałaś takie szklaneczki bo fajnie to wygląda i zamawiam włókno i chipsy kokosowe i mogę przesadzić na nowo.
AleksandraBdg

Post »

Tak jak napisałeś to plastikowe kieliszki. Kupiłam w Realu, porobiłam dziurki na gorąco i sprawdzają się świetnie ;)
W tak małych pojemnikach podłoże bardzo szybko przesycha. A jeśli chodzi o włókno kokosowe, to chipsy będą za duże do tych kieliszków :) Zwykłe włókno będzie idealne.
Awatar użytkownika
Fabian2
100p
100p

Post »

A jak bardzo teraz jest kiepski czas na wysiew nasion? Bo oczywiście 5 sztuk to mało mi i nie wiem czy do wiosny wytrzymam :D
AleksandraBdg

Post »

Nie jest to może zbyt dobry czas na wysiew (są lepsze pory roku), ale sama niedawno wysiałam kilka nasion Adenium Mini Size i rosną sobie pod lampa. Mam nadzieje, że dotrwają do wiosny :)
Trzymam kciuki za Twoje i pochwal się za jakiś czas.
Awatar użytkownika
Fabian2
100p
100p

Post »

Na dobrą sprawę mam akwarium z świetlówką Sunlight Pro gdzie inne rośliny trzymam więc mógłbym im stworzyć letnie warunki :P
Awatar użytkownika
Dorotkaf123
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 15 paź 2014, o 18:40

Post »

Witam Cieplutko :)

Mam adenium kupiłam je we wrześniu proszę o radę chciałabym je zostawić w tych doniczkach , w których przyszły, ale od spodu wystają im korzenie i zastanawiam się nad przesadzeniem do innych, boję się, że wiosną nie dam rady wyciągnąć tych korzeni i będę musiała je oberwać a szkoda. Nie wiem co robić i proszę o radę :)
Dorotka :)
x-u-3
---
Od: 20 kwie 2013, o 19:09

Post »

Jak pisałam wcześniej mam 3 nowe szczepione Adenium. Dwa z nich mają problem z aklimatyzacją i w związku z tym postanowiłam je doświetlać .
Mam pytanie do Jerzyka ;:180

Jerzyku Ty doświetlasz swoje rośliny więc masz już w tym zakresie doświadczenie z adenium

Na popularnym portalu kupiłam sobie panel -225 LED Grow 14W lampa do roślin wzrost/kwitnienie o wym 31 x 31 cm.
Pięknie dziś przyszedł ale nie ma żadnej instrukcji w jakiej odległości od roślin mam zawiesić.
W tym zakresie jestem totalnie niezorientowana i potrzebuję pilnie pomocy . ;:108 ;:180
Boję się żeby nie zaszkodzić adenium .

Jestem otwarta na każdą sugestię osób mających doświadczenie w tym zakresie za co z góry serdecznie dziękuję ;:168
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Fabian - jeszcze jedna mała sugestia co do przycinania: nie wcześniej, niż po 3 parze listków.
a rozróżniać adenia można po kaudeksach, ale dopiero, jak zaczna nabierać charakterystycznych kształtów i wybarwienia :)

AguSS - koniecznie przyciać! ale wiosna ;:108

Ola - variegatki śliczne! ;:173
a ja nie wiem, czy nie stracę ostatniego somalense... :roll:
No i pewnie trzeba będzie wiosna znowu siać... 8-)
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”