Aniu (Anna11), mnie się najbardziej podoba ten zwykły, niebieski. Różowy u mnie pojawia się spontanicznie w siewkach, lub jak na zdjęciu, jako odgałęzienie innego koloru.
Karolino, różne widoki mnie zachwycają, ale co innego podziwiać, a co innego żyć w danym miejscu na stałe. U mnie tak pośrodku, wszystkiego po trochu i ta różnorodność mnie zachwyca. Wciąż odkrywam coś nowego, interesujące fakty historyczne, zwierzęta pojawiające się w okolicy, zmiany stanowisk roślin. Nawet kamieniołomy żyją, bo stary już niemal zarósł jeżynami i głogiem.
Pogodziłam się z ograniczeniami mojego terenu i chociaż sadzę derenie, hortensję dębolistną, czy paulownię, to mam świadomość, że sukcesem będzie utrzymanie żywych roślin, które uradują mnie pięknymi liśćmi.
Ewo, jakaż skarbnica wiedzy z Ciebie

. Hyzop sporo ma tych dobroczynnych właściwości. Muszę koniecznie zacząć wykorzystywać. Najlepiej natychmiast, bo antybiotyk mi się kończy, a stan zapalny nie.
Zuzanko, dla mnie ajania jest kompletnie bezobsługowa. Nigdy jej nie okrywałam. Jest spokrewniona z chryzantemami i podobne ma wymagania. Szybko rośnie, łatwo się rozmnaża przez sadzonki zielne lub półzdrewniałe. Sama się krzewi. Jest zimozielona, więc teoretycznie dobrze jej zrobi podlanie w czasie odwilży, ale nigdy nie zawracałam sobie tym głowy, bo moja gliniasta ziemia dobrze magazynuje wilgoć.
Jedyny minus, to późne kwitnienie, ale liście też są dekoracyjne z jaśniejszą spodnią stroną blaszki liściowej.
Tadziu, ja nie mam goryczek, bo są zbyt delikatne. Z chryzantem, to już tylko złociste są w formie. Żółte jeszcze ładne z daleka, ale płatki się osypują przy każdym potrąceniu gałązki.
Już się boję tego zapełniania wiosennego. Przy letnim się gimnastykowałam, a i tak za gęsto mam liliowce. A co tam, za dwa lata można rozsadzić

. Najlepiej mi się komponuje rośliny, które już rosną w moim ogródku, bo wiem, na jaką wysokość na mojej glebie wyrosną, a i odcienie na żywo są często inne.
Aniu (Plpa222), to nie poświęcenie, tylko "korba" ogrodnicza

. Sadzonki ajani spotkałam w tym roku na bazarku, więc chyba się robi coraz popularniejsza - nie powinno być trudno ją zdobyć. W razie czego, wiesz, kto ją ma

.