Ewo -
Bogdanie -
Any -
Dancysiu
Miło mi powitać Was w moim wątku a szczególnie mojego nowego Gościa
Dancysię
Cieszą mnie Wasze kolejne odwiedziny i sympatyczne posty jakie po swoim pobycie w moim wątku pozostawiliście
A zatem za jedno i drugie i za poświęcenie swego prywatnego czasu na to by do mnie zawitać i pozostawić swój ślad po swoim pobycie bardzo a bardzo dziękuję

i ponownie zapraszam do odwiedzenia moich wątków
Pozdrawiam serdecznie
Ewo - Spodobało mi się Twoje porównanie trzebiatowskiego słonika z orszaku do smoka wawelskiego
Bogdanie - Ja też wychodzę z takiego założenia
Any - Koniecznie zrób postój w Trzebiatowie bo można się w nim zrelaksować w czasie przerwy w podróży
Dancysiu -
Dancysia pisze:Z przyjemnością obejrzałam relacje z Twoich wypraw. Miejsca, w których byłam i miejsca w, których być chciałabym. Miejsca do których mam sentyment i te, które wydawały mi się niezbyt ciekawe.....
.....Jaki ten Trzebiatów jest piękny na Twoich fotografiach. Ja też podzielam zdanie, że nasza Polska jest piękna i ostatnimi latami bardzo się zmieniła i życia nie starczy, żeby te nasze cuda (czasami znajdujące się bardzo blisko) obejrzeć. Dlatego Twój wątek jest bardzo ciekawy i inspirujący.
Bardzo dziękuję za wyrażenie swojej opinii na temat mojej fotorelacji z Trzebiatowa
Tym razem zapraszam Wszystkich na wirtualną wycieczkę do Częstochowy a konkretnie na Jasną Górę.
Jasna Góra (łac. Mons Clara) ? sanktuarium, zespół klasztorny zakonu paulinów w Częstochowie, położony na wzgórzu Jasna Góra, którego? nazwa pochodzi nie tylko od nazwy klasztoru?/mój przypis/. Klasztor znajduje się na niewielkim wzgórzu, "jasnym" ze względu na białe ostańce wapienne (charakterystyczne dla całej Wyżyny Krakowsko-Częstochowskiej) budujące wzniesienie.
Jest jednym z ważniejszych miejsc kultu maryjnego i od setek lat, najważniejszym centrum pielgrzymkowym w Polsce. Na Jasnej Górze znajduje się obraz Matki Bożej Częstochowskiej, oraz zbiór wielu innych dzieł sztuki, najczęściej sakralnej, stanowiących w większości dary wotywne wiernych. 16 września 1994 roku obiekt został wpisany na listę pomników historii.
Początki istnienia klasztoru sięgają roku 1382, kiedy to książę Władysław Opolczyk sprowadził paulinów z Węgier do dawnego kościoła parafialnego na mocy dekretu książęcego z 9 sierpnia tego samego roku oraz dokonał fundacji klasztoru.
Nazwa Jasna Góra została nadana klasztorowi przez węgierskich paulinów na pamiątkę macierzystego klasztoru św. Wawrzyńca na Jasnej Górze w Budzie. Wzięła się stąd, że klasztor znajduje się na jasnym wapiennym wzgórzu położonym 293 m n.p.m.
Dwa lata później na Jasną Górę sprowadzono z Rusi obraz Matki Boskiej z Dzieciątkiem Jezus który według legendy namalował św. Łukasz Ewangelista na desce stołu, na którym jadła rodzina Jezusa.
Szczególnego znaczenia dla Polaków miejsce to nabrało podczas potopu szwedzkiego w roku 1655 oraz 1 kwietnia 1656, gdy Jan II Kazimierz Waza złożył śluby lwowskie. 16 marca 1657 przybył na Jasną Górę i tam modlił się o uratowanie Rzeczypospolitej przed wojskami szwedzkimi i węgierskimi.
W czasie potopu szwedzkiego wojska szwedzkie podjęły próbę opanowania klasztoru i sanktuarium. 8 listopada 1655 zażądały poddania, lecz po odmowie zakonników wycofały się. Ponowne niewpuszczenie do klasztoru Szwedów skłoniło ich do rozpoczęcia oblężenia, trwającego od 18 listopada 1655 do nocy z 26 na 27 grudnia.
27 grudnia Szwedzi zaprzestali oblężenia, jednakże próbowali jeszcze czterokrotnie zdobyć klasztor.
Obrona Jasnej Góry przede wszystkim była triumfem w wymiarze religijno-symbolicznym. Obraz oblężenia przypomniał, podkoloryzował i utrwalił Henryk Sienkiewicz w Potopie./źródło Wikipedia/
Pomnik Rodziców Jana Pawła II usytuowany przed Domem Pielgrzyma.
Brama Jana Pawła II prowadząca na dziedziniec Klasztoru Ojców Paulinów i Bazyliki.
Jasnogórska Wieża.
Uliczka prowadząca do Muzeum Sześćsetlecia.
Budynek Muzeum Sześćsetlecia.
Hospicjum Dla Księży.
Wejście do Bazyliki i Kaplicy Matki Boskiej Częstochowskiej/po lewej/-po prawej Wieczernik.
Zdobienie południowej ściany Pokoi Królewskich.
Zegary słoneczne nad wejściem do Bazyliki.
Nawa główna Bazyliki.
Ołtarz Główny Bazyliki.
Organy Bazyliki.
Pozłacany plafon,ambona i widok na ołtarz/zdjęcie ponad głowami wiernych/ w Kaplicy Matki Boskiej Częstochowskiej.
Zwieńczenie kopuł na dachu Bazyliki.
Dwie wieże.
Kaplica Pamięci Narodu.
Ołtarz wychodzący na Błonia-widok z boku.
Pomnik Jana Pawła II.
Widok na Jasną Górę z poziomu Wałów Obronnych.
Replika dział armatnich.
Kilka ze stacji Drogi Krzyżowej.
Czarna Madonna na zwieńczeniu Bramy Matki Boskiej Królowej Polski.
Widok od strony Bramy Matki Boskiej Królowej Pokoju.
Jasnogórska Wieża współcześnie i w zbliżeniu.
Brama Lubomirskich od strony dziedzińca przed Bazyliką.
Fronton Bramy Lubomirskich.
W świetle bramy widok na jeden z trzech dzwonów poniżej-pierwszy z prawej.
Pomnik Kardynała Stefana Wyszyńskiego poniżej Bramy Lubomirskich.
Ogrodzenie wzdłuż którego iść można w kierunku Błoni.
Widok na Sanktuarium od strony Błoni.
Ołtarz wychodzący na Błonia.
Działo armatnie tuż pod murami okalającymi Sanktuarium.
Jasna Góra od strony Błonia i Bramy Lubomirskich.
Niszczejący budynek byłego Stowarzyszenia PAX usytuowany naprzeciw i darowany Jasnej Górze i nie przyjęty za przysłowiową złotówkę.
Pozdrawiam Wszystkich raz jeszcze i zachęcam do odwiedzenia Jasnogórskiego sanktuarium