Bugenwilla - uprawa, pielęgnacja, kwitnienia
Re: Bugenwilla - uprawa, pielęgnacja, prezentacje kwitnień
Ja moją wzięłam już do mieszkania, przez wzgląd na przymrozki.
Chciałabym ją przezimować w domu. Czy komuś po zimowaniu w temp pokojowej roślina zakwitła ponownie?
Chciałabym ją przezimować w domu. Czy komuś po zimowaniu w temp pokojowej roślina zakwitła ponownie?
Moja tak zimuje, trochę podlewana skąpo i na wiosnę ma się dobrze. 

Witam
moja zimuje w pokoju (mieszkanie w bloku) i zawsze mi kwitnie ale z zewnątrz zabieram ją dopiero na koniec października.
Pozdrawiam, Ewa

Pozdrawiam, Ewa
-
- 200p
- Od: 13 cze 2012, o 18:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Moja bugenwilla zrzuciła listki i jest łysa , stoi na oknie zachodnim bo nie mam w piwnicy okna i tam jest tez ciepło jak w domu , ale w pokoju mam kaloryfery pozakrecane i jest chłodno , sądzicie że zakwitnie na wiosne i wypuści listki????.
Jeśli nie padnie to na pewno ;)
Musisz teraz uważać, żeby jej nie przelać.
Bardziej sucho niż mokro.
Najlepiej podlewać raz na jakiś czas do podstawki
Musisz teraz uważać, żeby jej nie przelać.
Bardziej sucho niż mokro.
Najlepiej podlewać raz na jakiś czas do podstawki

-
- 200p
- Od: 13 cze 2012, o 18:22
Aha dzięki , no ja tak podlewałam 2 razy w tyg, czyli jak łodygi jeszcze zielone to przeżyje a jeśli brązowe lub czarne to zdechła ???
-
- 100p
- Od: 2 cze 2013, o 23:03
U mnie co roku całkowicie zrzucają liście....podlewanie jak wspomniano wyżej ....na minimum .....lepiej żeby ziemia całkowicie wyschła niż była mokra. Do póki gałązki nie są pokurczone i wyschnięte to roślina cały czas żyje(odpoczywa sobie
)
Jedna wstawiona do nieogrzewanego tunelu wczoraj wyglądała jeszcze tak
[/quote]
Niestety zima tuz tuż....i dzisiaj trafi do garażu więc pewnie za trzy ..cztery tygodnie będzie też całkiem goła

Jedna wstawiona do nieogrzewanego tunelu wczoraj wyglądała jeszcze tak

Niestety zima tuz tuż....i dzisiaj trafi do garażu więc pewnie za trzy ..cztery tygodnie będzie też całkiem goła
Kasieńka - nie da się określić jak często.
(na pewno nie 2 razy w tygodniu - to za często)
Musisz sprawdzać podłoże. Zanim podlejesz ponownie musi być suche
Żeby sprawdzić czy roślina żyje (jak bardzo źle wygląda) - najlepiej lekko paznokciem udrapać kawałek kory na dole pnia.
Jak pod spodem jest zielone - znaczy żyje
(na pewno nie 2 razy w tygodniu - to za często)
Musisz sprawdzać podłoże. Zanim podlejesz ponownie musi być suche

Żeby sprawdzić czy roślina żyje (jak bardzo źle wygląda) - najlepiej lekko paznokciem udrapać kawałek kory na dole pnia.
Jak pod spodem jest zielone - znaczy żyje

Witam serdecznie w nowym roku. Czas biegnie tak szybko że pora pomyśleć już o kwiatach które zimują .I tu moje pytanie kiedy podciąć bugenville i zabrać do ciepłego miejsca. Czy pora ja już przebudzić z zimowego spoczynku. Jak wasze okazy znoszą zimę ???
zapraszam do mojego wątku kwiatowego
Mój taras tego lata zapraszam
- amarylis384
- 500p
- Od: 5 sty 2014, o 18:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam Cię w nowym roku i nowym sezonie balkonowo-ogródkowym. Bugenville zamierzam wnieść do mieszkania w lutym i wtedy przyciąć ponownie. One były przycięte pierwszy raz jesienią. Ok. 2-metrową ścięłam do wysokości ok. 80 cm. Sprawdzałam niedawno - żyje. Druga była przycięta kosmetycznie. Pozdrawiam 

-
- 100p
Moje bugenwille jak co roku zimują bez liści, w lutym przycinam (przycięte gałązki trafiają do ukorzenia), a reszta dalej czeka na wiosnę. Ja swoich nie wybudzam do czasu, aż będę mógł przenieść je do nieogrzewanego tunelu.
Robię tak z nimi, bo jak jednego roku wniosłem wcześniej do mieszkania ....ruszyły ze wzrostem, a przy krótkim dniu dość mocno wybujały i nawet kwitnąć jakoś szybko nie chciały. Natomiast jak wynoszę je początkiem kwietnia (oczywiście jak pogoda na to pozwala), to nowe pędy są bardzo ładne i zwarte.
Przypominam, że zgodnie z zasadami poprawnej pisowni, używamy interpunkcji -poprawione miejsca zaznaczyłem na czerwono/norbert76.
Robię tak z nimi, bo jak jednego roku wniosłem wcześniej do mieszkania ....ruszyły ze wzrostem, a przy krótkim dniu dość mocno wybujały i nawet kwitnąć jakoś szybko nie chciały. Natomiast jak wynoszę je początkiem kwietnia (oczywiście jak pogoda na to pozwala), to nowe pędy są bardzo ładne i zwarte.
Przypominam, że zgodnie z zasadami poprawnej pisowni, używamy interpunkcji -poprawione miejsca zaznaczyłem na czerwono/norbert76.
Dziękuje serdecznie za wasze odpowiedzi. U mnie jedna zrzuciła prawie wszystkie liście, tak jak w ubiegłym roku. Natomiast druga w tym zimnie nie straciła ani jednego od momentu wniesienia jej tam jesienią.Wręcz przeciwnie zagęściła się liść na liściu .Nie wiem co z nią będzie ,prawie nie podlewana a tak szaleje ,zimno jej nie szkodzi . Jutro zrobię zdjęcia to zobaczycie. Właśnie z tą nie wiem co będzie jak tak szaleje . Dlaczego ona jak inne nie poszła w stan spoczynku?? To samo pomieszczenie i te same warunki a tak inna reakcja ??
zapraszam do mojego wątku kwiatowego
A czy luty to nie za późno na przycinanie?
Kiedy one Wam wtedy zakwitają?
Kiedy one Wam wtedy zakwitają?
- amarylis384
- 500p
- Od: 5 sty 2014, o 18:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
-
- 100p
amarylis384, nie za wczas to trochę?
Już widać, że pędy które wybiły są mocno wyciągnięte, a do wiosny jeszcze daleko.
Już widać, że pędy które wybiły są mocno wyciągnięte, a do wiosny jeszcze daleko.