bebeluch - paprotnik kolczysty ma błyszczące i twarde liście, jak sukulent - może da radę
Ogród ?po 30-tce?
- Pulpa222
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 21 kwie 2010, o 08:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogród ?po 30-tce?
PEPSI - to nie tak, że nie chciała rosnąć, ona Ci po prostu uschła
. Z doświadczenia wiem, bo świerków ci u mnie sporawo, że one mają korzenie poziomo i wysysają całą wodę, do tego deszcz bardzo słabo dociera pod ich gałęziami do ziemi. Musisz posadzić na obrzeżach. Wg mnie ten paprotnik da radę, bo u mnie gleba piaskowa i tylko czasem go podleję.
bebeluch - paprotnik kolczysty ma błyszczące i twarde liście, jak sukulent - może da radę
.
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
-
PEPSI

- Od: 20 sty 2013, o 10:54
O ....to nie pomyślałam o tym. Myślałam, że skoro rosną w lesie pod drzewami, to i u mnie będzie im dobrze. Muszę lokalizację zmienić, masz rację.
- dorotka350
- -Moderator Forum-.

- Od: 26 maja 2014, o 20:18
Aniu widziałam uporządkowane podwórko
Najważniejsze, że nie będziecie się już ' zapadać '.
Przygotowałaś rabatę na róże
.
A masz już zaplanowane, jakie różyczki do siebie zaprosisz?
Przygotowałaś rabatę na róże
A masz już zaplanowane, jakie różyczki do siebie zaprosisz?
- Pulpa222

Witaj Dorota - myślałam rano, żeby napisać Ci, co planuję tam posadzić, ale Ty pomyślałaś wcześniej, jak widzę - super.
To wstępny plan - do wiosny wiele może się zmienić
. Rabata jest jakby w centrum posesji;chodzi o słońce. Zakładam po południu półcień. Pamiętaj też, że u mnie zapach jest na pierwszym miejscu.
Variegata di Bologna
Rosa damascena ?Koszuty?
Mrs John Laing
Rosa centifolia ?Cristata?
Ferdinand Pichard
Little Artist
Bienenweide Rot
Rosa Damascena ?Koszuty?
Grand Duc Jean
Mini Orange
Queen of Hearts
Gebruder Grimm
Czekam na opinię i ewentualne propozycje zmian.
. Do dyspozycji jest teren 10m x 1,20m.
Nie zależy mi na rabacie w określonej tonacji, bo i tak dosadzę tam jakieś byliny.
To wstępny plan - do wiosny wiele może się zmienić
Variegata di Bologna
Rosa damascena ?Koszuty?
Mrs John Laing
Rosa centifolia ?Cristata?
Ferdinand Pichard
Little Artist
Bienenweide Rot
Rosa Damascena ?Koszuty?
Grand Duc Jean
Mini Orange
Queen of Hearts
Gebruder Grimm
Czekam na opinię i ewentualne propozycje zmian.
Nie zależy mi na rabacie w określonej tonacji, bo i tak dosadzę tam jakieś byliny.
Pozdrawiam Ania
- takasobie

- Od: 1 mar 2009, o 22:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Z tych pozycji mam
Variegata di Bologna
Mrs John Laing
Variegata kwitnie tylko raz, ale jak!!! Jest urocza i zdrowa!

Z Mrs John Laing-a też jestem bardzo zadowolona

Variegata di Bologna
Mrs John Laing
Variegata kwitnie tylko raz, ale jak!!! Jest urocza i zdrowa!

Z Mrs John Laing-a też jestem bardzo zadowolona

Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
- Pulpa222

Miłka - obie 'ściągnęłam' od Ciebie, bo jadalne
. Co do reszty, to pewnie jeszcze się kilka razy zmieni. O 'Koszutach' też pozytywnie do kogoś pisałaś, o ile dobrze pamiętam. Nic nie poradzę, ale zapach to dla mnie podstawa, tym bardziej, że wzrok i słuch mi szwankują, ale węch mam psa policyjnego (można zapytać eM-a
)
.
The Fairy - dzisiaj

The Fairy - dzisiaj

Pozdrawiam Ania
- takasobie

- Od: 1 mar 2009, o 22:32
A widzisz! Też mi się czknęło, że gdzieś już polecałam
Koszuty miałam w planie, ale nie zrealizowałam. Kupiłam za to w celach spożywczych Ispahan, którą zmarnowałam podczas upałów.
Hebe masz tegoroczne, czy już zimowałaś?
Hebe masz tegoroczne, czy już zimowałaś?
Miłka
- Pulpa222

Hebe tegoroczne; mam 2 odmiany. Zobaczymy, jak dadzą radę. Szykuję dla nich jedlinę i jeszcze podlewam, bo u mnie dalej sucho.
Pozdrawiam Ania
- marpa

- Od: 2 sty 2009, o 13:13
U Ciebie jeszcze "świeżyzna" ogrodowa a ja już tydzień nie byłam u siebie. Zimno i byle jak...jak to w listopadzie..skończyło się co dobre było!
A przydałoby mi się podjechać bo w bagażniku chryzantemy do wywiezienia mam.Ale czasu nie mam
...Chodzę na zabiegi w samo południe co mi zabiera 2 godz.
dzisiaj jeszcze dodatkowo okulistę miałam ponownie i tak upływa mi ta jesień ...

A przydałoby mi się podjechać bo w bagażniku chryzantemy do wywiezienia mam.Ale czasu nie mam
A ta różyczka to taka malutka?
- Pulpa222

Maryniu - W ogrodzie byłam chwilę, bo zimnica okrutna i wiatr. Miałam jeszcze trochę ziemi poprzewozić, ale dałam sobie spokój. Chciałam jeszcze cokolwiek znaleźć z żywych roślin, ale to zaczyna być już prawie niemożliwe. No cóż, druga połowa listopada, jakby nie było
.
Ucięłam kilka chryzantemek do wazonu z tej, co się nie chce rozwinąć.
Miłego wieczoru
.
Tulap - tak, ona jest malutka cały czas
bodziszek pod płotem się nie daje zimie

Ucięłam kilka chryzantemek do wazonu z tej, co się nie chce rozwinąć.
Miłego wieczoru
Tulap - tak, ona jest malutka cały czas
bodziszek pod płotem się nie daje zimie

Pozdrawiam Ania
A u mnie dziki bodziszek kwitnie w najlepsze 
- Wanda7
- -Moderator Forum-.

- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
A ja z Twojej listy mam tylko Gebruder Grimm. Solidna róża z ADR. Bardzo jaskrawa, warto ją stonować czymś białym.
Swoją drogą wybrałaś wielce ciekawe i niebanalne odmiany, rzadko spotykane tutaj na FO.
Swoją drogą wybrałaś wielce ciekawe i niebanalne odmiany, rzadko spotykane tutaj na FO.
- Pulpa222

Dziękuję Wandziu za uznanie
- moje motywy wyboru były różne: od urody tych maleńkich do zapachu i koloru pozostałych. Najchętniej chciałabym mieć co najmniej tyle, co Ty, ale to nierealne, a szkoda
. Cieszę się, że tzw. 'rzutem na taśmę' wydębiłam kawałek podwórka pod róże. Teraz tylko kombinuję, jak je ochronić przed psami, zanim urosną - róże oczywiście
. Ale już się cieszę, że chociaż częściowo, moje marzenie się spełni. Na dzisiaj mam 13 róż pnących, niektóre całkiem spore. Może też w ramach wspominek pokażę kiedyś kilka, bo ten rok był dla róż niesamowity i kwitły pięknie. Pachną wszystkie i to dość mocno. Mogę na nie patrzeć bez końca
.
A na razie, jak to mówią -'resztki magnackiej fortuny'

A na razie, jak to mówią -'resztki magnackiej fortuny'

Pozdrawiam Ania
- stasia_ogrod

- Od: 13 mar 2011, o 16:48
Aniu, podwórko po renowacji, optycznie jakby się powiększyło
i gdy to wszystko porośnie trawą a elektryczny "fryzjer "
przytnie czuprynę, to będziesz miała eleganckie boisko, do gry np. w kometkę bo aerobik to masz na grządkach.
Wygospodarowany różany zakątek uświetni to miejsce zapachem i kolorytem.
Tylko, czy zanim to wszystko lepiej się zakorzeni i rozroście, twoje pieski nie będą miały innej wizji i zaczną przesadzać po swojemu.
Żurawki, żelazne damy nadal mają się świetnie a paprotnik aż błyszczy pośród kolorowych liści.
przytnie czuprynę, to będziesz miała eleganckie boisko, do gry np. w kometkę bo aerobik to masz na grządkach.
Wygospodarowany różany zakątek uświetni to miejsce zapachem i kolorytem.
Żurawki, żelazne damy nadal mają się świetnie a paprotnik aż błyszczy pośród kolorowych liści.