Adenium obesum(róża pustyni) cz.7

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Adenium obesum(róża pustyni) cz.7

Post »

A i takie skromne pytanko co sądzicie o gotowych mieszankach do bonsai jako podłoże do adenium?
- wydaje mi się, że po "przestudiowaniu" wątku o Adenium, można z dostępnych (i tanich) składników samemu "dopasować" dla swojej rośliny skład podłoża. Będzie satysfakcja, że coś potrafimy i pewność co - z czego składa się nasze podłoże. Forumowicze w bardzo przystępny i czytelny sposób podawali z jakich produktów składa się podłoże w którym uprawiają swoje Adenium.
Z moich obserwacji wynika - a obserwuje uważnie watki adeniowe od kilku lat - wynika, że one radza sobie w bardzo różnych podłożach, tylko MUSI ono być przepuszczalne i nie wolno przelewać.
- w tym wpisie jest napisane wszystko, co należy uwzględnić przy sporządzaniu podłoża dla Adenium.
Wydaje mi się, że przy takiej ilości małych sadzonek i przy takim ich stanie jaki pokazałeś na fotkach, "kombinowanie" ze składem podłoża, może doprowadzić do "przekombinowania" i utraty roślinek. To są zbyt małe roślinki, żeby "kombinować" z podłożem dla nich.
Nasiona Adenium wysiewałem w bardzo małe doniczki, bardzo przepuszczalne podłoże, które pozwalało na bardzo dokładne kontrolowanie stanu jego wilgotności, korzenie młodych siewek, sadzonek były dobrze napowietrzane. W takich doniczkach kiełkowały nasiona i wzrastały siewki. Na fotce niżej 40-to dniowe sadzonki Adenium:

Obrazek

Moje czteromiesięczne sadzonki Adenium, które rosły w bardzo "prostym" pod względem składu podłożu, tak wyglądały:

Obrazek

- podłoże składało się z włókna kokosowego, perlitu, wermikulitu, drobnych chipsów kokosowych, bardzo mały - niewielki dodatek żyźniejszego podłoża.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
tesk 12
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 13 lis 2014, o 15:02

Post »

Witajcie miłośnicy adenium !
Sledzę Wasz wątek już ponad 2 lata od kiedy i ja zaczęłam przygodę z adenium. Wysiewy nasion "zagłaskiwałam" ,więc postanowiłam
kupować maleństwa. Dzięki Wam uczyłam się jak z nimi postępować. Pierwszy Nie do końca udany sukces nastąpił w lipcu. Maje 24 miesięczne postanowiło zakwitnąć. Pąki utrzymały się do dł ok 3 cm i opadły w jednym dniu. Jednak z moich kupowanych "zapałek"
rosną ciekawe okazy.Mam też 4 dorosłe w tym 3 podwójne kupione na licytacji al. Tyle na początek.
Aleksandro i Ulu !
Zdjęcia mam ostatnie z 2.06. jak kwitła moja różowa. Jest tam też miniatura. Wstawię je chętnie. Na razie nie umiem.
Pozdrawiam Mariola
AleksandraBdg

Post »

Mariolu!

Na pw wysłałam Ci instrukcję jak wstawić zdjęcia :)
Moje Variegaty:
Obrazek Obrazek
SuperBa z pączkiem:
Obrazek
I moje włochate A.Arabicum:
Obrazek Obrazek
x-u-3
---
Od: 20 kwie 2013, o 19:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Oleńko one są śliczne !!! ;:108

Napisz czy już je dokarmiasz nawozami lub obornikiem .
Ja dziś swoim wcisnęłam po 2 kulki granulatu obornika w okolice korzeni.
:wit
tesk 12
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Na razie wstawiam 4 zdjęcia z 2 czerwca, m.in. jest karzełek. Za kilka dni wstawię aktualne zdjęcia.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
tesk 12
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Aleksandro dziękuję za pomoc. Twoje wariegaty i arabika piękne. Przykro, że nie zaaklimatyzowały się wszystkie tajlandczyki.
Reszta przykrości już nie sprawi.
Mariola
Awatar użytkownika
Irena_S
100p
100p
Od: 8 lip 2014, o 21:22
Kontakt:

Post »

Adenium 'Rose Valentine'

Obrazek Obrazek
Nie mówię po polsku, Google translate jest mój pomagier ;-)
Mój Rajski zakątek
x-u-3
---
Od: 20 kwie 2013, o 19:09

Post »

Ireno masz piękne adenium o cudownych kwiatach.
Mam pytanie ,
- czy jest ono sczepione ,
-a jeśli tak - to czy je już przycinałaś ? :wit
Aniakak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 sie 2013, o 08:57

Post »

Chciałabym się zapytać o przycinanie Adenium, kiedy się przycina :?: i to ma na celu :?:
Pozdrawiam Anna
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27

Post »

Adenium 'Rose Valentine'
- ;:215 kwiat o pięknej soczystej barwie. Czy możesz pokazać fotkę, jak wygląda cała roślina oczywiście jeżeli masz taką fotkę ?
Chciałabym się zapytać o przycinanie Adenium, kiedy się przycina :?:
- najodpowiedniejszą porą przycinania jest wczesna wiosna, tz. kiedy rośliny wybudzają się z zimowego "odrętwienia", wydłuża się dzień i jest coraz cieplej.
/ ... / i to ma na celu :?:
- każde przycięcie gałązek ma na celu pobudzenie rośliny do tworzenia nowych młodych gałązek z "uśpionych" pąków, a w konsekwencji do wytworzenia zwartej bardziej zagęszczonej korony i w przyszłości większej ilości kwiatów.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Goshia
500p
500p
Od: 11 paź 2013, o 09:38

Post »

Dziś ogołociłam trochę moje Adenium z liści, bo działo się z nimi coś dziwnego. Końcówki robiły się brązowe, szło to coraz wyżej. Obcięłam tyle, że została "korona" z 7 liści. Czy zaszkodzi to mojej roślinie w zimowaniu, biorąc pod uwagę, że jest do młody egzemplarz i nie ograniczam jej jakoś specjalnie wody (mniej więcej podlewam co tydzień, gdy kaudeks robi się miękki)?
Pozdrawiam, Gosia:)
AguSS
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 9 lis 2014, o 18:56

Post »

Witam! Chciałam przedstawić moje "skarby". Mają po 2,5 roku, ostatnio chyba trochę przedobrzyłam z podlewaniem bo straciły trochę listków i zastanawiam się nad poprzycinaniem. Obrazek
Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam, Aga
Aniakak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 sie 2013, o 08:57

Post »

Ja swoje dopiero będę obcinać na wiosnę
Pozdrawiam Anna
Awatar użytkownika
Fabian2
100p
100p
Od: 24 lis 2014, o 10:39

Post »

Hej jestem nowy, zacząłem uprawiać grubaski zanim znalazłem to forum, nasionka wysiałem w sierpniu jakoś w połowie, mix 5 nasion, wszystkie wyrosły ładnie. Mam 2 pytania, na resztę chyba znalazłem odpowiedzi czytając wątki o Adenium, kiedy pierwszy przycięcie? Czy tej wiosny to jeszcze będzie za wcześnie? I drugie jak rozpoznać gatunek? Tylko po kwiatach? Przyznam, że dopiero po czasie spostrzegłem, że się różnią na pewno od siebie, z tego co widzę, chyba 3 różne na pewno mam. A i jeszcze rzucił mi się w oczy skład podłoża, zamierzam je wymienić ale to raczej chyba też lepiej wczesną wiosną, niech zimę przeczekają jak jest? I tak mam dość luźne i suche podłoże na szczęście.
AleksandraBdg

Post »

Fabianie,
przycinanie Adenium zależy od kilku rzeczy:
wielkości sadzonek i ich kształtu, pory roku, tego czy je doświetlasz, własnych upodobań..
Ale jakby nie było i tak uważam,że nie jet to najodpowiedniejsza pora na tego typu zabiegi. Poczekaj na wiosnę i słońce, dzięki którem sadzonki będą się ładniej krzewiły.

Co do odmian, oprócz kwiatów do identyfikacji można posłużyć się także liśćmi. Wstaw zdjęcia to zobaczymy :)
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”