- wydaje mi się, że po "przestudiowaniu" wątku o Adenium, można z dostępnych (i tanich) składników samemu "dopasować" dla swojej rośliny skład podłoża. Będzie satysfakcja, że coś potrafimy i pewność co - z czego składa się nasze podłoże. Forumowicze w bardzo przystępny i czytelny sposób podawali z jakich produktów składa się podłoże w którym uprawiają swoje Adenium.A i takie skromne pytanko co sądzicie o gotowych mieszankach do bonsai jako podłoże do adenium?
- w tym wpisie jest napisane wszystko, co należy uwzględnić przy sporządzaniu podłoża dla Adenium.Z moich obserwacji wynika - a obserwuje uważnie watki adeniowe od kilku lat - wynika, że one radza sobie w bardzo różnych podłożach, tylko MUSI ono być przepuszczalne i nie wolno przelewać.
Wydaje mi się, że przy takiej ilości małych sadzonek i przy takim ich stanie jaki pokazałeś na fotkach, "kombinowanie" ze składem podłoża, może doprowadzić do "przekombinowania" i utraty roślinek. To są zbyt małe roślinki, żeby "kombinować" z podłożem dla nich.
Nasiona Adenium wysiewałem w bardzo małe doniczki, bardzo przepuszczalne podłoże, które pozwalało na bardzo dokładne kontrolowanie stanu jego wilgotności, korzenie młodych siewek, sadzonek były dobrze napowietrzane. W takich doniczkach kiełkowały nasiona i wzrastały siewki. Na fotce niżej 40-to dniowe sadzonki Adenium:

Moje czteromiesięczne sadzonki Adenium, które rosły w bardzo "prostym" pod względem składu podłożu, tak wyglądały:

- podłoże składało się z włókna kokosowego, perlitu, wermikulitu, drobnych chipsów kokosowych, bardzo mały - niewielki dodatek żyźniejszego podłoża.