Lilie-uprawa cz.5
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 wrz 2006, o 00:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Lilie-uprawa cz.5
Teraz zakwitła dopiero???????
Kiedy sadziłaś?
Kiedy sadziłaś?
-
- 100p
- Od: 9 mar 2011, o 21:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
O tej porze to bardzo miła niespodzianka! Oby tak częściej. 

-
- 200p
- Od: 25 sie 2011, o 13:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Problem w tym, że właśnie jej nie sadziłam. Nie mam pojęcia skąd się tam wzięła. Mam lilie ale na rabatce, a ta rośnie na wąskim pasie ziemi gdzie posadzone są różne pnącza obrastające ogrodzenie.Mariola54 pisze:Teraz zakwitła dopiero???????
Kiedy sadziłaś?
Majka2103..Owszem fajna niespodzianka, ale nie wiem co mam teraz z nią zrobić, czy cebulka zdąży przejść w stan spoczynku przed zimą? Nie chcę jej stracić, jak już się znalazła w ogródku to niechby już sobie rosła.
-
- 100p
- Od: 31 lip 2014, o 10:49
Witam wszystkich
mam do Was pytanie dotyczace wysadzania lilii a mianowice czy nie jest za pozno zeby je jeszcze wysadzic z ziemi? i czy moglabym je rozmnozyc z lusek to znaczy wsadzic np do jakiejs doniczki zeby narodzily sie nowe cebulki?

-
- 200p
- Od: 25 sie 2011, o 13:24
CześćJustynaL89 pisze:Witam wszystkichmam do Was pytanie dotyczace wysadzania lilii a mianowice czy nie jest za pozno zeby je jeszcze wysadzic z ziemi? i czy moglabym je rozmnozyc z lusek to znaczy wsadzic np do jakiejs doniczki zeby narodzily sie nowe cebulki?
Teraz jesienią jest podobno najlepszy czas na rozmnażanie lilii. Pod tym linkiem masz obszerny artykuł m.in o rozmnażaniu tych pięknych kwiatów:
http://www.naogrodowej.pl/artykul,Rozmn ... but47n61b4
-
- 100p
No i super!!! Dzięki Aga, lece je wykopac 

- minia821
- 500p
- Od: 20 wrz 2010, o 13:48
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dostałam młode siewki lilii.
Czy należy je jakoś odkazić przed sadzeniem?
Gdzieś wyczytałam, że można namoczyć w roztworze nadmanganianu potasu ale czy to coś da?
I jaki ten roztwór miał by być?
Czy należy je jakoś odkazić przed sadzeniem?
Gdzieś wyczytałam, że można namoczyć w roztworze nadmanganianu potasu ale czy to coś da?
I jaki ten roztwór miał by być?
Pozdrawiam Kaśka
W zeszłym roku ,też miałam młode siewki ,wsadziłam je do doniczki z ziemią i trzymałam w garażu .
Lucyna.
Lucyna.
-
- 100p
A mi właśnie przyszły nowe lilie, nie mogłam sie doczekać a ze były tanie to sobie je zamowilam
i pytanie teraz czy mam je zostawic w foliach z ziemia az do wiosny czy je schowac do czegos innego? ( folia ma dziurki) Albo moze zanuzyc w preparacie na grzyba bo taki mam...(zanurzalam w nim mieczyki)

- Jolek
- Od: 12 maja 2013, o 21:24
Wsadzaj je do ziemi
dopóki nie zmarznięta. Ja dziś wsadziłam ostatnie martagony i tygrysie z wyprzedazy. W woreczku będą pleśnieć.

-
- 200p
- Od: 13 lut 2013, o 15:50
Przed kilkoma laty sadziłam lilie w ostatnich dniach listopada. Wiosną wyrosły razem z wcześniej sadzonymi i kwitły bardzo ładnie. Do tej pory mają się dobrze. Dziś sadziłam inne cebulki - czosnek niedżwiedzi - i myślę, że też będą rosły dobrze.
Witam, moje lilie posadzone we wrześniu wyrosły na 15 cm. Czy zakwitną wiosną, czy już po nich, bo wiadomo, że to co nad ziemią zmarznie.
Lilie to azjatki.
Lilie to azjatki.
pozdrawiam Karina
- Eliza52
- Od: 7 wrz 2014, o 11:42
Za wczesnie posadzone, ja w tamtym roku tak samo posadziłam i wylazły, to ze strachu wysadziłam je do doniczek.Na Boże Narodzenie obok choinki miałam kwitnące lilie Pozdrawiam
Pozdrawiam Ela
- Eliza52
- Od: 7 wrz 2014, o 11:42
Pozdrawiam Ela