Działka nad Drwęcą - Christin - cz. VI
- tu.ja
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 21 lip 2008, o 09:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Działka nad Drwęcą - Christin - cz. VI
Widzę, że nie tylko ja rzadko bywam we własnym wątku 
- bwoj54

- Od: 8 wrz 2012, o 08:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Krysiu!
wnusia urocza, a na dodatek w tak wspaniałym miejscu - rewelacja.
Twoje roślinki przeogromne , urocze . zachwycające jak zwykle. Sadziec i rudbekie - ogromniaste i cudowne.
Ach, westchnienia moje na widok takich wspaniałości nie mają końca.
Pozdrawiam serdecznie
Twoje roślinki przeogromne , urocze . zachwycające jak zwykle. Sadziec i rudbekie - ogromniaste i cudowne.
Ach, westchnienia moje na widok takich wspaniałości nie mają końca.
Pozdrawiam serdecznie
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
- badzia

- Od: 1 lip 2011, o 19:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Z tymi bukietami to masz rację Krysiu. Gdy mieszkałam w bloku to bukiet zawsze musiał być,nawet zimą z samej choiny. Teraz robię bukieciki tylko wtedy gdy mi się coś złamie lub przed zimą z chryzantem.
- alicjad31

- Od: 28 lip 2013, o 20:38
Chętnie rozdaje kwiaty do wazonu ,ale sama nie wstawiam , wyjątkiem jest forsycja ,sprawdzam czy nie zmarzła i jeszcze dereń jak nie zapomnę 
Pozdrawiam Alicja
- maniusika

- Od: 18 mar 2009, o 20:50
Teraz mam białe pełne chryzantemy , jeszcze w pąkach .Pewnie by się nie rozwinęły ,na wiosnę muszę je przenieść w cieplejsze miejsce ..
-
e-babcia

- Od: 31 paź 2011, o 16:34
Krysiu zaniedbałam Cię ostatnio- przepraszam
Piękne aleje kwiatowe i
Ogród masz wyjątkowy , jeden z najpiękniejszych
Piękne aleje kwiatowe i
Ogród masz wyjątkowy , jeden z najpiękniejszych
- mati1999
- 1000p

- Od: 3 maja 2013, o 13:17
Krysiu co tam w ogródku? 
- Marla54
- 100p

- Od: 3 mar 2012, o 18:13
Witam cię Krysiu .. jak widzisz i ja w końcu do ciebie trafiłam. Co prawda jestem już w III części (styczeń 2012) więc od jakiegoś czasu po "cichutki" sobie spaceruję po twoim ogrodzie. Muszę ci się przyznać .. że dużo notatek sobie robię. Twoja wiedza jest bardzo (jak dla mnie) pomocna. Znamy się już od jakiegoś czasu więc i nadszedł czas, żeby ujawnić się. Pozdrawiam i wracam do twojego ogrodu z 2012 roku. Maryla.
Don't be sorry .. just don't do it!! - Maryla
Człowiekowi w życiu potrzebne jest: serce do kochania, rozum do myślenia i ręce do pracy.
Człowiekowi w życiu potrzebne jest: serce do kochania, rozum do myślenia i ręce do pracy.
- Olusia

- Od: 23 gru 2007, o 21:38
Krysiu , jeszcze nie przejrzałam całego wątku ale z ostatnich zdjęć wnioskuję , że masz rękę do kwiatów.
Jestem ciekawa jakie posiadasz hosty.....może będę mogła jakąś nowa zaoferować.
Dzisiaj prawie wszystkim moim hostom usunęłam liście . Same odchodziły.
W nowym sezonie będę na bieżąco śledziła Twoje poczynania na działce.
Jestem ciekawa jakie posiadasz hosty.....może będę mogła jakąś nowa zaoferować.
Dzisiaj prawie wszystkim moim hostom usunęłam liście . Same odchodziły.
W nowym sezonie będę na bieżąco śledziła Twoje poczynania na działce.
- Margo2

- Od: 8 lut 2010, o 12:14
Krysiu, mogłabyś wstawić kilka zdjęć
-
e-babcia

Krysia zaginęła w ferworze prac jesiennych 
- krysp50

- Od: 22 lut 2007, o 12:05
Krysia zajęta klikaniem /link w moim podpisie/
Ja przy okazji też mam pytanie: czy białe i popielate koraliki trawki Łzawicy nadają się do wysiewu czy tylko czarne ?
Ja przy okazji też mam pytanie: czy białe i popielate koraliki trawki Łzawicy nadają się do wysiewu czy tylko czarne ?
Pozdrawiam Krystyna
- jode22

- Od: 22 lut 2011, o 14:07
Krysiu, masz mnóstwo różnorodnych roślin, może pomożesz mi z identyfikacją mojej przybłędy
: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 8#p4952058
- christinkrysia

- Od: 26 maja 2006, o 18:37
Witam po dość długiej przerwie i bardzo przepraszam za ciszę w moim wątku.
W ramach przeprosin
rozświetlę troszkę wątek bo za oknem od wielu dni ciężkie chmury wiszą nie przepuszczając ani jednego promyka słonecznego. Skoro już tak wiszą to mogłoby popadać ... zastraszająco niski pozom rzeki i jeziora, nie pamietam tak niskiego.
DLA WAS Z
I CIEPLUTKIMI POZDROWIENIAMI
róże Gloria Dei, Barkarole, Chopin

Sporo czasu poświęcałam dla akcji którą zainicjowała Anita dla małej szkoły ( Pomoc dla Szkoły moich dzieci) do której chodzi jej syn. Chodziło o głosy i to dużo aby znależć sie jak najbliżej początku listy. Chodzi o pieniążki na ciekawy pomysł dla dzieci w tej szkole.
Na 406 inicjatyw biorących udział IV miejsce dla tak małej miejscowości - szok ... i radość.
O naszych ostatnich chwilach można poczytać tutaj
>>> http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... start=1498
Teraz czekamy na to co powie szanowne Jury w pierwszych dniach XII.

JAKUCH - Jadziu ostatnia nasza rozmowa dotyczyła hortensji ... teraz juz śpią a mnie czeka jeszcze zabezpieczenie kilku ogrodowych i piłkowanych.
A Twoje wszystkie przygotowane do zimowania?
alicjad31 -Alcjo pytałaś o trawę w kompozycji w wazonie.
To Proso włosowate - jednoroczna trawa zaproszona raz do ogrodu sieje sie ale niezbyt uciążliwie .
nadaje sie do suszenia, kompozycji w wazonie i aranżacji w ogrodzie.

Mam ja w wielu miejscach - sporo potrzebuje do suszenia i do każdej kompozycji w wazonie ... nie potrafię sie obejść bez niej...

marzena06 - Marzenko i ElleBelle - Elżbietko dziękuję za odwiedziny .
becia123 - Beatko może u ciebie sadziec potrzebował więcej czasu na aklimatyzację. Nowy sezon pokaże na co go stać .
maniusika - Janeczko wiem,że cieszył Cie każdy deszcz bo to życie dla roślin. Ten rok u mnie suchy ... bez podlewania nic by nie było. Nadal mamy sucho i boje sie o ryby w stawie a także lilie wodne - za niski poziom wody.
sweety - Aniu cieszy mnie,że tez podoba Ci sie prostota w ogrodach. Dla mnie im bardziej naśladujemy naturę tym mniej ingerujemy w jej równowagę.
Nasze ogrody powinny się wtapiać w całość i dlatego taka niewyszukana forma otwartej altany.
mati1999 - Mateusz Odętkom pasuje nasza działka stąd większa ilość odmian.
dorcia7 - Dorotko Odętka wirginijska Variegata jest u mnie chyba 3 lata - w pierwszym sezonie nic się nie rozrosła i nawet bałam sie, że nie zdąży zakwitnąć. W kolejnym już było kilka pędów a ostatni sezon zbyt mocno się rozrosła w miejscu dla niej przeznaczonym i ... połowa poszła w nadwyżki, pozostała część na inną rabatę .
Faktycznie kwitła obficie mimo suszy - uwielbiam byliny późnego lata i jesienne.

iwona0042 - Iwonko witaj
Dobrze by było gdyby twój mąż zechciał spełnić Twoje marzenie ale wiesz jak to z nimi jest...
U mnie główna robotę zrobił zięć , mąż w tym wypadku był pomocnikiem.
Często do nas wpadają na działkę i to taki ich mały wkład .
Wiosną czeka nas wymiana dachu ale na trzcinę trzeba poczekać, mam nadzieje,że gdzieś kupię.
Anitaaa - Anitko budowa była w 2009 r i trzcina wytrzymała do chwili obecnej.Nowy sezon 2015 zaczynamy od wymiany trzciny .
Tak wyglądał początek czyli 2009 rok a kolejna fotka to stan po 2 latach użytkowania

Obecny stan

JacekP - Jacku skoro Niepokalanek mnisi podoba się to powspominamy razem kady z nim w roli głównej.
Zapraszam

Jesienią wykopałam go z tego gąszczu i posadziłam przy trawniku w pasie gdzie rosna hortensje bukietowe - oby tylko zima nie skasowała go.
beatab - Beatko wnuczka ładna ma buzie to fakt ale póki co to dziewuszka rozsądna i ciekawa świata... oby tylko zdrowie jej dopisywało to będzie z niej pociecha.
nasion dzielżanów nie zbieram i sprawa już zamknięta bo zamiast nich dostałaś gotowe dzielżany i w następnym sezonie juz będą ozdoba ogrodu. Żal mi sie zrobiło,że musiałbyś czekać na kwiaty dośc długo od nasionka a miejsce do zagospodarowania miałaś " na teraz"
Koleusy to rośliny łatwe w uprawie i myślę, że obie metody dobre.
Ciekawi mnie jak z ich zimowaniem u mamy i u Ciebie ?
ilona2715 - Ilonko każda Twoja wizyta i opinie to balsam na duszę.
czasami potrzeba takich słów szczególnie gdy ma sie za sobą trudny sezon - bardzo dziękuję
Wysoka bylina o którą pytasz to Aster nowoangielski Harrington's Pink
Wyjątkowo pasuje mi jego kolor do wielu innych miejsc i co jakiś czas zmienia je w zależności od potrzeb...
Jak wszystkie astry podsycha od dołu i pewnie z oddali pędy jak maczugi wyglądają. Nie zawsze da sie to zasłonić ale czasami kilka pędów z brzegu przycinam w odpowiednim czasie wtedy kwiaty rozkładają sie na rożnej wysokości i problem podsychania zasłonięty. Do tego rozłożone w czasie rozkwitanie.

Dalia o którą pytasz to faktycznie Melody Fanfare - Miłka pomogła znależć dla niej imię.
wanda7 - Wandziu bywam w Twym ogrodzie i co nieco znam już Twój gust, ulubione aranżacje i wiem,że też lubisz rozłożyste, wysokie byliny, akcenty kolorystyczne i tzw punkty odniesienia.
Do tego mnóstwo traw wypełnia rabatki zwiewnością i tajemniczością , którą potrafisz uchwycić na zdjęciach ... jednym słowem mistrzyni
U mnie sadziec rośnie w 2 miejscach - w jednym to on góruje nad innymi i jest głównym akcentem kolorystycznym do którego dopasowywałam pozostałe nasadzenia.
Z kolei nad stawem tnę go aby był niższy a także nie pozwalam mu sie rozrastać. Latem jego pięknie wybarwione liście sa tłem dla rozchodników i Wydmuchrzycy piaskowej.
Potem wspólne kwitnienie idealnie pasuje w kolorystyce

Wandziu bardzo lubię wykorzystywać np niebieska zieleń dla podkreślenia innej barwy
Dla przykładu poniższa fotka gdzie Wilczomlecz mirtowaty podkreśla ciemne wybarwienie
Sedum telephium 'Karfunkelstein'

Dziękuję za wizyty, teraz już więcej czasu więc postaram sie nadrobić zaległości choć mam ich niewiele bo w Waszych ogrodach bywam na bieżąco spacerując jak myszka po cichu aby nikomu nie przeszkadzać .
Aby post nie był za długI zakończę go dziś i jutro odpowiem na pozostałe posty.
dziękuję i zapraszam
W ramach przeprosin
DLA WAS Z
róże Gloria Dei, Barkarole, Chopin

Sporo czasu poświęcałam dla akcji którą zainicjowała Anita dla małej szkoły ( Pomoc dla Szkoły moich dzieci) do której chodzi jej syn. Chodziło o głosy i to dużo aby znależć sie jak najbliżej początku listy. Chodzi o pieniążki na ciekawy pomysł dla dzieci w tej szkole.
Na 406 inicjatyw biorących udział IV miejsce dla tak małej miejscowości - szok ... i radość.
O naszych ostatnich chwilach można poczytać tutaj
>>> http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... start=1498
Teraz czekamy na to co powie szanowne Jury w pierwszych dniach XII.

JAKUCH - Jadziu ostatnia nasza rozmowa dotyczyła hortensji ... teraz juz śpią a mnie czeka jeszcze zabezpieczenie kilku ogrodowych i piłkowanych.
A Twoje wszystkie przygotowane do zimowania?
alicjad31 -Alcjo pytałaś o trawę w kompozycji w wazonie.
To Proso włosowate - jednoroczna trawa zaproszona raz do ogrodu sieje sie ale niezbyt uciążliwie .
nadaje sie do suszenia, kompozycji w wazonie i aranżacji w ogrodzie.
Mam ja w wielu miejscach - sporo potrzebuje do suszenia i do każdej kompozycji w wazonie ... nie potrafię sie obejść bez niej...

marzena06 - Marzenko i ElleBelle - Elżbietko dziękuję za odwiedziny .
becia123 - Beatko może u ciebie sadziec potrzebował więcej czasu na aklimatyzację. Nowy sezon pokaże na co go stać .
maniusika - Janeczko wiem,że cieszył Cie każdy deszcz bo to życie dla roślin. Ten rok u mnie suchy ... bez podlewania nic by nie było. Nadal mamy sucho i boje sie o ryby w stawie a także lilie wodne - za niski poziom wody.
sweety - Aniu cieszy mnie,że tez podoba Ci sie prostota w ogrodach. Dla mnie im bardziej naśladujemy naturę tym mniej ingerujemy w jej równowagę.
Nasze ogrody powinny się wtapiać w całość i dlatego taka niewyszukana forma otwartej altany.
mati1999 - Mateusz Odętkom pasuje nasza działka stąd większa ilość odmian.
dorcia7 - Dorotko Odętka wirginijska Variegata jest u mnie chyba 3 lata - w pierwszym sezonie nic się nie rozrosła i nawet bałam sie, że nie zdąży zakwitnąć. W kolejnym już było kilka pędów a ostatni sezon zbyt mocno się rozrosła w miejscu dla niej przeznaczonym i ... połowa poszła w nadwyżki, pozostała część na inną rabatę .
Faktycznie kwitła obficie mimo suszy - uwielbiam byliny późnego lata i jesienne.

iwona0042 - Iwonko witaj
Dobrze by było gdyby twój mąż zechciał spełnić Twoje marzenie ale wiesz jak to z nimi jest...
U mnie główna robotę zrobił zięć , mąż w tym wypadku był pomocnikiem.
Często do nas wpadają na działkę i to taki ich mały wkład .
Wiosną czeka nas wymiana dachu ale na trzcinę trzeba poczekać, mam nadzieje,że gdzieś kupię.
Anitaaa - Anitko budowa była w 2009 r i trzcina wytrzymała do chwili obecnej.Nowy sezon 2015 zaczynamy od wymiany trzciny .
Tak wyglądał początek czyli 2009 rok a kolejna fotka to stan po 2 latach użytkowania

Obecny stan
Dziękuję i przy okazji powiedz mi co w gwarze oznacza słowo "kapciochy" ? bo wiem o co chodzihanna133 pisze:Piękny ogród masz Krysiu,super te kapciochy ,nawet ładnie wygladają z całością.
JacekP - Jacku skoro Niepokalanek mnisi podoba się to powspominamy razem kady z nim w roli głównej.
Zapraszam

Jesienią wykopałam go z tego gąszczu i posadziłam przy trawniku w pasie gdzie rosna hortensje bukietowe - oby tylko zima nie skasowała go.
beatab - Beatko wnuczka ładna ma buzie to fakt ale póki co to dziewuszka rozsądna i ciekawa świata... oby tylko zdrowie jej dopisywało to będzie z niej pociecha.
nasion dzielżanów nie zbieram i sprawa już zamknięta bo zamiast nich dostałaś gotowe dzielżany i w następnym sezonie juz będą ozdoba ogrodu. Żal mi sie zrobiło,że musiałbyś czekać na kwiaty dośc długo od nasionka a miejsce do zagospodarowania miałaś " na teraz"
Koleusy to rośliny łatwe w uprawie i myślę, że obie metody dobre.
Ciekawi mnie jak z ich zimowaniem u mamy i u Ciebie ?
Miłko pewnie każda z nas przerabiała ten temat ... zawód niesamowity szczególnie gdy bardzo się pragnie danej odmiany a zakwita ... całkiem co innego .takasobie pisze:Pod "Fanfarą" rośnie Ci piękny kołnierzyk!
Też polowałam na La Gioconda, ale wyrosła zupełnie inna ;-)
ilona2715 - Ilonko każda Twoja wizyta i opinie to balsam na duszę.
czasami potrzeba takich słów szczególnie gdy ma sie za sobą trudny sezon - bardzo dziękuję
Wysoka bylina o którą pytasz to Aster nowoangielski Harrington's Pink
Wyjątkowo pasuje mi jego kolor do wielu innych miejsc i co jakiś czas zmienia je w zależności od potrzeb...
Jak wszystkie astry podsycha od dołu i pewnie z oddali pędy jak maczugi wyglądają. Nie zawsze da sie to zasłonić ale czasami kilka pędów z brzegu przycinam w odpowiednim czasie wtedy kwiaty rozkładają sie na rożnej wysokości i problem podsychania zasłonięty. Do tego rozłożone w czasie rozkwitanie.
Dalia o którą pytasz to faktycznie Melody Fanfare - Miłka pomogła znależć dla niej imię.
wanda7 - Wandziu bywam w Twym ogrodzie i co nieco znam już Twój gust, ulubione aranżacje i wiem,że też lubisz rozłożyste, wysokie byliny, akcenty kolorystyczne i tzw punkty odniesienia.
Do tego mnóstwo traw wypełnia rabatki zwiewnością i tajemniczością , którą potrafisz uchwycić na zdjęciach ... jednym słowem mistrzyni
U mnie sadziec rośnie w 2 miejscach - w jednym to on góruje nad innymi i jest głównym akcentem kolorystycznym do którego dopasowywałam pozostałe nasadzenia.
Z kolei nad stawem tnę go aby był niższy a także nie pozwalam mu sie rozrastać. Latem jego pięknie wybarwione liście sa tłem dla rozchodników i Wydmuchrzycy piaskowej.
Potem wspólne kwitnienie idealnie pasuje w kolorystyce
Wandziu bardzo lubię wykorzystywać np niebieska zieleń dla podkreślenia innej barwy
Dla przykładu poniższa fotka gdzie Wilczomlecz mirtowaty podkreśla ciemne wybarwienie
Sedum telephium 'Karfunkelstein'
Dziękuję za wizyty, teraz już więcej czasu więc postaram sie nadrobić zaległości choć mam ich niewiele bo w Waszych ogrodach bywam na bieżąco spacerując jak myszka po cichu aby nikomu nie przeszkadzać .
Aby post nie był za długI zakończę go dziś i jutro odpowiem na pozostałe posty.
dziękuję i zapraszam
-
e-babcia

Krysiu udzielasz się dla innych , więc to zrozumiałe , że mało masz czasu
Dla Ciebie
mogłoby być większe ale brak ikonek.
Pozdrawiam i podziwiam
Dla Ciebie