Mój taras tego lata zapraszam

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
hugomir_a
200p
200p
Od: 18 mar 2012, o 18:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Mój taras tego lata zapraszam

Post »

Beatko ja też się zastanawiałam nad nią w tym sezonie, ale dokładnie te same info przeczytałam, które cytujesz więc odpuściłam...nawet pisałam tu o tym jak się zniechęciłam :)
hugomir_a pisze: O scewoli myślałam w tym sezonie, ale się naczytałam, ze dosyć wymagająca...że niby podłoża jakiegoś specjalnego potrzebuje itp. więc sobie odpuściłam, ale może niepotrzebnie...
Nieśmiało, skromnie, balkonowo... Zapraszam! :)
Pozdrawiam Alicja
antenka52
100p
100p
Od: 11 lis 2013, o 09:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

O dziękuje za info o Scewoli, z zainteresowaniem to poczytałam. Kurcze nijak się mają te informacje do mojej Scewoli. Bo rośnie w zwykłej ziemi ogrodowej , bo podlewałam ja raz na dwa dni , kilka razy uwiędła bo pojechałam i zapomniałam ja podlać , bo mimo to pięknie kwitła, bo była całe lato na południowej stronie tarasu gdzie jest mega gorąco . Co do zimowania nie wiem- nie wypowiem się ponieważ pierwszy sezon ją mam .Będę próbowała ją przezimować, ale nic na siłę bo wiosną piękne i nie drogie sadzonki można kupić. Jednak ciekawość wzięła górę i sprawdzę jej zimowe możliwości. Jutro zrobię zdjęcie jak teraz wygląda po kilku przymrozkach, sporych skokach temp . W przyszłym sezonie poszukam jeszcze białej i jasnej różowej
Jedno co mogę powiedzieć z własnego doświadczenia to to że nie można ją porównać z pelargonia . Pelargonia przy Scewoli to żelazna roślina ,scewola zdecydowanie delikatniejsza . Plusem Scewoli jest to że nic prócz podlewania przy niej nie robisz, nie śmieci-pelargonia śmieciuch straszny cały taras mam w przekwitniętych płatkach i sporo brzydkich liści .Po deszczu z pelargonii wiadro śmieci i uszkodzonych kwiatów, ze Scewoli nie ma nic .
zapraszam do mojego wątku kwiatowego
Awatar użytkownika
gosiiiaczek
500p
500p
Od: 11 sty 2011, o 12:11

Post »

Ale scevola przecież lubi ciepło. Ja wyczytałam gdzieś, że jest wybitnie światłolubna, także nic dziwnego, że u Ciebie ładnie rosła w słońcu. A robiłaś z niej może sadzonki? Swoją drogą ciekawa jestem jakby się zachowała, gdyby ją uprawiać jako roślinę pokojową. Może okazałaby się wieloletnia :D
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=80675" onclick="window.open(this.href);return false;
antenka52
100p
100p

Post »

No tak się załatwiłam że miałam kilku dniowy wyjazd w sprawach rodzinnych całą rodziną i niestety nocny mróz zrobił mi spustoszenie na tarasie. Kurcze tak mi szkoda wszystkiego, nie wiem co się uratuje .Mróz był spory -5 scewole tylko zabrałam wcześniej .Jestem taka zła ,ale musiałam wyjechać i nie miałam nikogo kto mógłby mi to wszystko zabezpieczyć.
Wczoraj cały taras posprzątałam , wszystko stoi na klatce schodowej i zachodzę w głowę gdzie to upchnę .

Co do Scewoli to postaram się ja przezimować ale jeszcze nie wiem jak to zrobić czy w domu w pokojowej temperaturze czy na balkonie w chłodzie tam jest zimą 3 do 5 stopni na +.
Awatar użytkownika
ania1101
100p
100p
Od: 8 lip 2014, o 21:16

Post »

Wspaniały masz taras ;:215 wszystko kwitło jak szalone,naprawdę jest co oglądać......ja też mam problem z zimowaniem,co prawda mam tylko balkon i to niewielki ale kwiatuchów trochę się nazbierało.

Przejrzałam cały Twój wątek,trafiłam na Twój taras przez zdjęcie na wątku o pelargoniach.....wszystko wspaniałe...gratuluję i czekam do wiosny :D
Anka159
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sie 2013, o 08:23

Post »

Mnie też bardzo spodobał się Twój balkon. Masz roślinki które uwielbiam -, bugenwille i oleandry. Pięknie Ci wszystko kwitło. ;:138
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p
Od: 3 maja 2013, o 13:17

Post »

OMG :!: :!: :!: jaki piękny taras ale dla mnie to raj , tyle barw kolorów takie zadbane rośliny matko ;:303 . Jak jest wichura to co robisz z drzewkami i skrzynkami ? ;:oj
Smellycat
100p
100p
Od: 16 mar 2009, o 13:12
Kontakt:

Post »

Piękny taras. Muszę zapisać wątek, żeby śledzić nowy sezon :) Mnie już łapki swędzą, nie mogę się doczekać wiosny - znoszę doniczki z piwnicy, ziemię, kupuję nasiona. Dzisiaj już marzec - bliżej niż dalej ;:131
Ania
Awatar użytkownika
Mirana
100p
100p
Od: 21 kwie 2015, o 14:57

Post »

antenka52 tak patrzę i patrzę na ten Twój taras i aż serce mi się raduje, że coś takiego pięknego można stworzyć. Ja dopiero zaczynam, czytam wszystkie posty i uczę się. W tamtym roku miałam moje pierwsze kwiaty balkonowe i to było "geranium" :lol: Niestety nie umiałam ich przezimować :oops: A w tym roku mam w planach się trochę bardziej popisać.
Widzę, że Twoje wszystkie roślinki są wręcz obsypane kwiatami. Wiem, że to ciężka praca, więc tym bardziej chylę czoła. Jak zasilasz kwiaty, jeśli w doniczce masz mix różnych roślinek? Wiadomo, że jeden kwiat wymaga tego, drugi czegoś innego, jeden kwitnący, inny nie...
"Proszę, weź tego hibiskusa, Mirana. Wiem, że u ciebie każda złamana, chora roślinka dostanie nowe życie".
Awatar użytkownika
Beatriceee
200p
200p
Od: 28 cze 2013, o 01:10
Kontakt:

Post »

Cześć Antenko :)

Wiosna u Ciebie też zawitała? Jak roślinki, przezimowały? Co planujesz na ten sezon?

Pozdrawiam ;:3
Pozdrawiam Beata
Mój balkon i rośliny domowe
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=68297" onclick="window.open(this.href);return false;
antenka52
100p
100p

Post »

To już chyba najwyższa pora odkopać swój wątek. Przepraszam za taką długą przerwę i brak wpisów z fotkami,ale tak mało czasu mam w tym sezonie. Do tego nie bardzo miałam czym się pochwalić ponieważ sporo przez zimę straciłam mojej kolekcji .Jakiś ten sezon dla mnie nie udany. Postaram się pomalutku pokazać co u mnie w tym sezonie kwitnie. W ubiegłym roku zaraziłam się chorobą fuksjową i postanowiłam w tym sezonie spróbować swoich sił włąśnie w tym kierunku. Mimo że mam bardzo gorący i słoneczny taras to powiem szczerze jestem miło zaskoczona tymi kwiatami, ponieważ dają radę. Dbam o nie jak mogę i cieszę się z każdego rozkwitniętego kwiatka. Więc może dzisiaj na początek zacznę od fukcji . Przepraszam że nie operuje ich nazwami , ale jest tych odmian tyle że moja głowa nie ogarnia tych wszystkich nazw . Dla mnie wszystkie moje fuksję to po prostu fuksje. Kupiłam kilka pozycji na internecie i kilka tak z przypadku.
Obrazek

-- 12 cze 2015, o 21:59 --

Obrazek

-- 12 cze 2015, o 21:59 --

Obrazek

-- 12 cze 2015, o 22:00 --

Obrazek
antenka52
100p
100p

Post »

Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek

-- 12 cze 2015, o 22:07 --

Obrazek
antenka52
100p
100p

Post »

Obrazek

-- 12 cze 2015, o 22:13 --

Obrazek
antenka52
100p
100p

Post »

Obrazek

-- 12 cze 2015, o 22:16 --

Obrazek
Awatar użytkownika
Ania76
200p
200p
Od: 6 sty 2006, o 18:46

Post »

Przezimowała Twoja trawa? była piękna w tamtym roku.
Fuksje obłędne ;:oj
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”