Najgrubsze drzewa owocowe FO
- karolacha
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 cze 2014, o 15:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Konkurs NAJGRUBSZE DRZEWA OWOCOWE FO
No proszę , piękna, wielgachna Ulena
mam Ulenę ale małą, a Twoja to naprawdę okaz wśród śliw
, a jakie smaczne śliwki :)nie do wiary jak urosła , super śliwa
pozdrawiam karolina

- Koleszko
- 500p
- Od: 14 wrz 2013, o 20:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Moje okazy .
Reneta Szara 170 cm , ok 50 - 70 lat ma podobno .
Była i druga okazalsza ale parę lat temu została wycięta .Główna gałąź została złamana przez nawałnicę i powoli ją formuję jakoś .
Jako że te zdj mi się nie spodobało to pobiegłem 10 min. temu zrobić drugie .

I Orzech Włoski 249 cm .Wiek około 80-100 lat .

Reneta Szara 170 cm , ok 50 - 70 lat ma podobno .

Jako że te zdj mi się nie spodobało to pobiegłem 10 min. temu zrobić drugie .

I Orzech Włoski 249 cm .Wiek około 80-100 lat .

Witam.
To jak jest z tą Morwą? Może startować do nagrody głównej czy będzie traktowana tylko i wyłącznie jako ciekawostka?
To jak jest z tą Morwą? Może startować do nagrody głównej czy będzie traktowana tylko i wyłącznie jako ciekawostka?
- ERNRUD
- Od: 4 lip 2010, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jeśli jest traktowana jako drzewo owocowe to może startować pełnoprawnie. Jeśli jest jednak drzewem ozdobnym - rośnie gdzieś w parku, albo jest pomnikiem przyrody to wolałbym ją rozpatrzeć tylko jako ciekawostkę.
Jabłoń Cesarz Wilhelm(Reneta czerwona), kilka drzew - obwód w granicach 130-140cm największy obwód pnia 142cm. Drzewa owocujące.

Jabłoń Złota Reneta, kilka drzew - wybrałem z najładniejszą korona o średnicy około 15m, obwód pnia 175,5cm. Drzewo owocujące, w zależności od roku do nawet 500kg z 1 jednej jabłoni.

Grusza Ulęgałka(owocująca), o obwodzie 156cm, wysokość nie mierzyłem, ale około 10m - na tyle ile nie przeszkadzały mi chaszcze zrobiłem zdjęcie:)

Grusza Faworytka(owocująca), obwód pnia 140cm.

Jabłoń Cesarz Wilhelm(Reneta czerwona), kilka drzew - obwód w granicach 130-140cm największy obwód pnia 142cm. Drzewa owocujące.

Jabłoń Złota Reneta, kilka drzew - wybrałem z najładniejszą korona o średnicy około 15m, obwód pnia 175,5cm. Drzewo owocujące, w zależności od roku do nawet 500kg z 1 jednej jabłoni.

Grusza Ulęgałka(owocująca), o obwodzie 156cm, wysokość nie mierzyłem, ale około 10m - na tyle ile nie przeszkadzały mi chaszcze zrobiłem zdjęcie:)

Grusza Faworytka(owocująca), obwód pnia 140cm.

-
- 200p
- Od: 22 maja 2013, o 20:58
Witam,ERNRUD mam pytanie czy jabłoń przerobowa też może być piotr
- ERNRUD
- Od: 4 lip 2010, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Oczywiście, a czemu nie?
- karolacha
- Od: 1 cze 2014, o 15:56
- lelumpolelum
- Od: 28 maja 2008, o 20:09
Jabłoń Szara Reneta, pieszczotliwie zwana przez nas Starą Niemrą
Jak sama nazwa świadczy, poniemiecka, wiek nieznany- każdy we wsi pamięta, że była zawsze. Obwód 196 cm.

Jabłoń Szara Reneta, pieszczotliwie zwana przez nas Starą Niemrą

- lelumpolelum
- Od: 28 maja 2008, o 20:09
Muszę się przyznać, że ten wątek odświeżył wspomnienia z czasów, gdy sprowadziliśmy się tutaj z południa Polski. Byliśmy zachwyceni tymi stronami; w zasadzie wciąż trwamy w tym zachwycie, tyle, że niektóre sprawy stały się oczywiste a to może niedobrze
W każdym razie latem i jesienią wyprawialiśmy się na rowerach z dziećmi i zwoziliśmy masę owoców, głównie jabłek, na przetwory i wina. Pomyślałam, żeby odwiedzić stare kąty i zobaczyć, co teraz w gałęziach piszczy. Wielu starych przyjaciółek już nie ma, głównie z powodu głupoty ludzkiej, dlatego postanowiłam uwiecznić te, które się ostały.
205 cm
Z tą jabłonią akurat nigdy nie byłam blisko ale to ciekawostka, bo rośnie w miejscu, gdzie w latach dwudziestych XX w. zapadło się całe gospodarstwo rolne na skutek niestabilności terenu(kurzawka) , ona rosła na granicy i przetrwała
Rodzi co roku, jabłka są nawet spore ale mało smaczne, tym bardziej, że w najbliższej okolicy są lepsze, na które może się skusić wygłodniały wędrowiec.

Ta jabłoń jest w typie Złotej renety, owoce miała zawsze bardzo smaczne, choć mniejsze niż odmiana. Doskonała do przechowania, bez żadnych specjalnych zabiegów leżały sobie do lutego. Ktoś, prawdopodobnie pracownicy leśni zwożący drewno, obciął jej kilka konarów i ułożył przy drzewie. Ma nietypowy kształt pnia, stąd te kosmiczne wymiary. 237 cm w obwodzie

205 cm
Z tą jabłonią akurat nigdy nie byłam blisko ale to ciekawostka, bo rośnie w miejscu, gdzie w latach dwudziestych XX w. zapadło się całe gospodarstwo rolne na skutek niestabilności terenu(kurzawka) , ona rosła na granicy i przetrwała

Ta jabłoń jest w typie Złotej renety, owoce miała zawsze bardzo smaczne, choć mniejsze niż odmiana. Doskonała do przechowania, bez żadnych specjalnych zabiegów leżały sobie do lutego. Ktoś, prawdopodobnie pracownicy leśni zwożący drewno, obciął jej kilka konarów i ułożył przy drzewie. Ma nietypowy kształt pnia, stąd te kosmiczne wymiary. 237 cm w obwodzie