Myślę że Gosi nie chodziło o odstraszanie komarów ,a o to że katalpa jest stosowana jako naturalna alternatywa hormonów sterydowych kory nadnerczy i niesterydowych leków przeciwzapalnych .Kawu pisze:Gosiu
Czytałem cytaty o właściwościach leczniczych liści Catalpy. Możliwe, że w pewnych kręgach jest to stosowane i możliwe, że pomaga. Jednak nie spotkałem w legalnym obrocie, suszonych liści tego drzewa. Kolejny raz powtarzam i wiem co piszę. Catalpy komarów nie odstraszają (na Alle-ro nawet do 40 m) To bzdury i mogę tu dyskutować z każdym, kto taką tezę głosi. Nie bardzo rozumiem co miałaś na myśli pisząc:
"Zapomniałam dopisać nie prawda,jest o chorobach.Od 10 lat bywam wśród nich i nigdy nic nie było."
Catalpa bignonioides 'Aurea'
- Reniak
- Przyjaciel Forum - gold 
- Od: 6 cze 2009, o 13:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Moja Catalpa
- Gosia123A
- Od: 28 maja 2011, o 19:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Catalpa bignonioides 'Aurea'
Reniak- tak ,chodziło mi o leczenie  niedoczynności tarczycy.Dziękuję  

Nie wiedziałam  że ona tak pięknie kwitnie,czy ma nasiona  ?
 ?

?
 ?Re: Catalpa bignonioides 'Aurea'
Kawu ja mam dwie małe catalpy aurea ok 1m wysokości. W tym roku posadziłem je do gruntu. Czy nie przemarzną zimą (pomorskie)? Chciałbym żeby urosły do ok 2 m wysokości i miały okrągłą koronę. Co mam robić?

- Kawu
- 200p 
- Od: 28 paź 2012, o 13:35
To dobrze, że już mają 1 metr. Jeżeli do tej pory nie zmarzły (nie wiem gdzie dotychczas rosły), to już nie zmarzną w gruncie. Pisałeś o zamiarze wyprowadzenia ich na 2m i kształtowanie korony. Masz duże szanse na osiągnięcie takich wymiarów, jednak wymaga to stałej kontroli wzrostu drzewa. Musisz wiedzieć, że roczne przyrosty dużego drzewa dochodzą do 2 m. rocznie. Wkrótce pokażę zdjęcia. Twoje formowane jesienią ma szanse na mniejsze przyrosty. Jednak wzrost 2 m. to dla tego drzewa duże ograniczenie jego naturalnej siły wzrostu. Zakwitnie jak normalne drzewo po 4-6 latach jeżeli to siewka, lub znacznie wcześniej jeżeli jest wykonana z sadzonki (trudniej). Drzewo lubi raczej lekkie gleby i ciepłe stanowisko
Proponuję! Otwórz nowy własny wątek i opisuj swoje poczynania i doświadczenia z drzewami.

Proponuję! Otwórz nowy własny wątek i opisuj swoje poczynania i doświadczenia z drzewami.
- Kawu
- 200p 
- orzechovvy
- 100p 
- Od: 26 sie 2013, o 16:50
Witam   

przeczytałam kilka razy Twój wątek, dostałam nasiona i posiałam je. Mam pomysł żeby wyprowadzić pień główny na wysokość 2-3 metrów a następnie niech się rozkrzewia. Twoja Katalpa jest po prostu boska Pozdrawiam
 Pozdrawiam

przeczytałam kilka razy Twój wątek, dostałam nasiona i posiałam je. Mam pomysł żeby wyprowadzić pień główny na wysokość 2-3 metrów a następnie niech się rozkrzewia. Twoja Katalpa jest po prostu boska
 Pozdrawiam
 Pozdrawiam- Kawu
- 200p 
W okolicach Grudziądza przeszło tornado lub opad gradu ? Pytam bo liście mocno pokaleczone.

- 
				bogdan1212
- 200p 
- Od: 27 gru 2009, o 12:49
- Kontakt:
W jakim wieku pierwszy raz zakwitnie.Mam taką 2,5m wysoką ,pień taki jak rura 2 calowa ale nigdy nie zakwitła.

- Kawu
- 200p 
Witaj Bogdanie!
Masz ciekawy ogród, duży obszar do działania i wodę, która jest moim marzeniem na działce. Aktualnie to aż 250 litrów w moim "sztucznym jeziorze" z kamiennym wypływem.
Pytałeś kiedy zakwitnie Catalpa. Spokojnie. Zakwitnie być może w następnym roku (przełom czerwca i lipca) Twoja ma prawidłowy pień i wybitne dwa pędy korony. Przypuszczam, że zdobyłeś materiał szkółkarski z siewu. To nic złego, ale kwitnienie na tak wytworzonych drzewach następuje po 5 -7 latach od wysiewu. W profesjonalnych szkółkach szczepią Catalpy na pniu min. 3m. Taki materiał szkółkarski wcześniej zakwita. Ponadto sadzonki wytworzone z ukorzenionych pędów potrafią zakwitać
bardzo szybko. Tak więc nieco wytrwałości i ten wspaniały efekt nastąpi.

Masz ciekawy ogród, duży obszar do działania i wodę, która jest moim marzeniem na działce. Aktualnie to aż 250 litrów w moim "sztucznym jeziorze" z kamiennym wypływem.
Pytałeś kiedy zakwitnie Catalpa. Spokojnie. Zakwitnie być może w następnym roku (przełom czerwca i lipca) Twoja ma prawidłowy pień i wybitne dwa pędy korony. Przypuszczam, że zdobyłeś materiał szkółkarski z siewu. To nic złego, ale kwitnienie na tak wytworzonych drzewach następuje po 5 -7 latach od wysiewu. W profesjonalnych szkółkach szczepią Catalpy na pniu min. 3m. Taki materiał szkółkarski wcześniej zakwita. Ponadto sadzonki wytworzone z ukorzenionych pędów potrafią zakwitać
bardzo szybko. Tak więc nieco wytrwałości i ten wspaniały efekt nastąpi.
- 
				bogdan1212
- 200p 
- Od: 27 gru 2009, o 12:49
- Kontakt:
Kupiłem w szkółce 2 lata temu .W tym  roku  rozbudowała się  pięknie korona i duże  liśćie .

- 
				leszczyna
- Od: 21 kwie 2009, o 21:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
KAWU...podczytuję o Twojej Katalpie i jestem zachwycona nią  posadziłam też na tworzonym od podstaw ogrodzie i mi gadają
  posadziłam też na tworzonym od podstaw ogrodzie i mi gadają  że nie będzie kwitła bo szczepiona - czy to możliwe
  że nie będzie kwitła bo szczepiona - czy to możliwe   Jeżeli by miało tak być to dla uroku samych liści nie będę jej pielęgnowała.
  Jeżeli by miało tak być to dla uroku samych liści nie będę jej pielęgnowała.

posadziłam też na tworzonym od podstaw ogrodzie i mi gadają
  posadziłam też na tworzonym od podstaw ogrodzie i mi gadają  że nie będzie kwitła bo szczepiona - czy to możliwe
  że nie będzie kwitła bo szczepiona - czy to możliwe   Jeżeli by miało tak być to dla uroku samych liści nie będę jej pielęgnowała.
  Jeżeli by miało tak być to dla uroku samych liści nie będę jej pielęgnowała.Od przybytku głowa nie boli cz.4 Cz.5.aktualna
Igłą malowane, szydełkiem wydziergane
Moje wątki - Pozdrawiam Krystyna

Igłą malowane, szydełkiem wydziergane
Moje wątki - Pozdrawiam Krystyna