Przysypani tęczą kwiatów...

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Margita
500p
500p
Od: 21 kwie 2012, o 19:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Przysypani tęczą kwiatów...

Post »

Muszę i ja o jadłodajni dla ptaków pomyśleć. Wasza jest śliczna.
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Suuper dyniowa ozdoba :D
a kociula jaki sympatyczny, moja Fiona tez się teraz wyleguje,ale na moich kolonach ;:173
kryzysowa
---
Od: 9 kwie 2014, o 08:21

Post »

Żyję Kochani, jestem! :wit
Postanowiliśmy odpocząć trochę od codziennych obowiązków i zgiełku miasta, w tym celu udaliśmy się na Łopatę Polską, do mojego ukochanego Żegiestowa ;:167
Pierwszego dnia pobytu "zasadziliśmy się" na Wierchomlę, no ale po co szlakiem, po co drogą, jak można się wspinać po niemalże pionowej ścianie ;:124.
Kasiunia dzięki kijkom, dała radę, Ond też wlazł, a jak, tyle, że po drodze "postanowił" uszkodzić sobie nogę ;:145
Po powrocie do gazdówki okłady, maści, ludowe specyfiki na opuchliznę czyli serwatka i ocet, gdyż Pan upierał się, że racica ino zwichnięta. Rano dnia następnego po długich negocjacjach udało mi się namówić Szkodnika na wizytę w szpitalu, prześwietlenie RTG pozbawiło nas wszelkich złudzeń- złamana ;:222
Długo by opowiadać, jak Ond przekonywał pana doktora, że nie zna się na swojej robocie i kopytko na bank jest całe, a gdy usłyszał wyrok "gips", gotów był w/w uszkodzić, Jego rozpaczliwe "NIE CHCĘ GIPSU!!" ;:89 słychać była na Słowacji ;:173
Zdobywanie szczytów zmuszeni byliśmy odłożyć do wiosny, mimo wszystko i wbrew wszystkiemu korzystaliśmy w miarę możliwości z przepięknej pogody, Ondek dzielnie skacząc na jednej nodze pokonał kilkakrotnie całą ścieżkę ornitologiczną na Popradem, byłam z Niego dumna ;:215

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Leśny kwietnik :)

Obrazek

Przylaszczki na wolności, jest ich tam całe mnóstwo :)

Obrazek
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p
Od: 3 maja 2013, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Szkoda nogi :( zdrowia ;:4 ja już myślałem że to koniec wątku w tym roku a was tak wywiało ;:oj
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30

Post »

No wiesz....Tak jeszcze wykorzystywać człowieka ze złamaną nogą ... ;:215
A przylaszczkę wzięłaś? ;:224
Awatar użytkownika
Margita
500p
500p

Post »

No tak, pięknie u nas. Ale potrzeba przyjezdnych, by zachwycić się tym, co się ma na co dzień.
Tulap, przylaszczki są pod ścisłą ochroną gatunkową.
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wiem ;:108
Ale nasionko chociaż ;:224
A kto nie wział konwali albo przebisniegów? ;:224
Tylko że teraz tego wytępic nie można :lol:
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
ASK_anulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2013, o 13:44

Post »

Kasiu, zdrówka dla Ondka, a dla Ciebie cierpliwości (chociaż widzę, że On bardziej dzielny, niż mój M :lol: ).
Leśny kwietnik jest piękny i buki moje kochane ;:167 . Sikorkę muszę Helce pokazać, bo ma narysować na jesiennym kolażu z liści zwierzątka.

Tulap, pod ochroną są całe rośliny, łącznie z nasionami. Ja mam w lasach naprawdę dużo chronionych, pięknych roślin, ale do ogrodu niczego chronionego nie sprowadziłam. Jedyny wyjątek robię dla roślin w pasie drogowym, ponieważ gminni pracownicy koszą pobocze bez wyjątku dla chronionych okazów.
Pozdrawiam, Anna.
Jak mówi prof. Bralczyk jest różnica, kiedy robimy komuś łaskę, a kiedy laske... Używajmy polskich znaków!
Potencjalny ogród Anulli cz. 2
kryzysowa
---

Post »

Kochani, dziękuję ślicznie w imieniu swoim i Ondka za wszystkie ciepłe słowa ;:168
Odnośnie przylaszczki, to od tego roku nie jest ona już objęta ochroną gatunkową, w związku z czym nie omieszkałam zabrać ze sobą kilku okazów :wink: , Dziwnym wydają mi się jej głęboko "żywe" jeszcze liście, może to w związku ze sprzyjającymi warunkami w jakich rosła :?:. Po przylaszczkach, które kupiłam wiosną, nie ma nawet śladu w ogródku, gdyby nie mojej produkcji identyfikatory, do tej pory na bank zapomniałabym gdzie je posadziłam ;:142
Aniu, z Ondka "honorne" stworzenie, dziś jeżdżąc na pupie podłogę zmywał ;:333 , ciężarem dla nikogo być nie chce, wręcz przeciwnie, w miarę możliwości aktywnie uczestniczy we wszelkich pracach :)
Łopatę Polską polecam każdemu umęczonemu miejskim życiem, miejsce jest magiczne, jedyne w swoim rodzaju, a i kondycję świetnie poprawia-do najbliższego sklepu 4km ;:183, za to widoki przepiękne i mnogość fauny niebywała! ;:oj, szkoda tylko, że o tej porze roku nie słychać już sów..uwielbiam..
Awatar użytkownika
Margita
500p
500p

Post »

Dziękuję za informację w sprawie przylaszczki, chyba zaproszę ją do swojego ogrodu.

Z drugiej strony, jeżeli nie jest już chroniona, to znaczy, że obecnie jest jej dużo i ochrona w ubiegłych latach była potrzebna. Oby jak najwięcej roślin zniknęło z listy chronionych.
kryzysowa
---

Post »

Małgosiu, nie wiem, jak sytuacja wygląda w innych rejonach Polski, ale myślę, że nie bez powodu została z nich zdjęta ochrona gatunkowa. Na Łopacie przylaszczki tworzą jeden wielki dywan, tym samym nie miałam skrupułów uszczuplając go o kilka egzemplarzy ;:173
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Przylaszczka rozrasta się bardzo powoli. Kilka lat temu kupiłam zarówno tą pospolitą jak i kilka odmian. Praktycznie wielkość krzaczków w ogóle się nie zwiększyła. Natomiast czasem zauważam pojedyncze siewki pospolitej (czasem w odległości 1-1,5 m ;:oj ). Tak więc posadzić w miejscu, gdzie nie będzie się wokół niej gmerać, to się rozsieje ;:333
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p
Od: 3 maja 2013, o 13:17

Post »

Przylaszczki kraść :shock: :;230 to nieroślinne zachowanie ;:202
Awatar użytkownika
ASK_anulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2013, o 13:44

Post »

Mati, bo też nie jesteśmy roślinami :shock: .

Kasiu, przylaszczka zdjęta powiadasz... Idę ostrzyć saperkę :heja
Pozdrawiam, Anna.
Jak mówi prof. Bralczyk jest różnica, kiedy robimy komuś łaskę, a kiedy laske... Używajmy polskich znaków!
Potencjalny ogród Anulli cz. 2
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No i widzicie ;:173
Bo to tak działa, że ogrodnicy biorą jedną, potem mają dość i wsadzaja w lesie :lol:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”