Mój ogród wśród łąk część 3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój ogród wśród łąk część 3

Post »

Witajcie kochani w mglistą niedzielę. Mleko ktoś rozlał, może z mojej nowej kany ? :wink:
Pogoda listopadowa, mglisto, resztki liści spadają z drzew...

Betinko - U nas raczej metalowe te płoty stawiają, sztachet brak. Naród u nas wybitnej spokojności. :wink:

Aniu - Aneczko 1979 - U nas zawsze był w domu jakiś piesek, i inne zwierzęta. Mamy dwa psy i 3 koty ( rybek w akwarium nie liczę), ale to Zuzi nie wystarcza. Ona chce małego pieseczka tyko dla siebie. Pepsi lubi się bawić, ale jest za duża i te zabawy bywają kolizyjne, a Mika...ona troszkę mniej rozgarnięta.I nasze psy mieszkają w budzie, a Zuza chce do domu. Na razie temat zepchnięty do stycznia...A w klonach się zakochałam i ...mam nadzieję z wzajemnością. :D

Monia - Fajny pomysł, dzięki ;:196 Odrdzewić muszę koniecznie :D

Tulapku - To dobrze, że nie strzeliłeś focha :D . A padało, ale to i tak za mało. Jak kopałam dołki pod klony, to widać jaka ziemia sucha.

Aniu 11 - Fajne pomysły zapodałaś ;:196 Jak dobrze być na FO. Mówisz pomalować w jakiś wzór? hm...ciekawy pomysł, muszę postarać się o szablon. Fajnie.Dzięki. :D

Iwonka - ;:196

Marysiu - Kankę wypatrzyłam u Pana, od którego kupuję mleko. Zdziwiony po co mi ten złom, ale chętnie podarował. Ja widziałam w Hortulusie takie elementy wtopione w roślinność. Lubię takie gadżety. :D

Aniu ASK - Witaj u mnie ;:196 .Cyklameny już wkopane, jakby co, wiem kto będzie winny :D . Sama jestem ciekawa. Klony u Konieczki. I też kończę sezon, jeszcze tylko małe porządki, jedną rabatę muszę skończyć, bo rozgrzebałam i pas. Zimą będziemy planowali. ;:173

Grażynko - Grzaniec + kominek = szczęście. :D Ale dziś zostaje mi tylko kominek, bo jutro do pracy. :wit

Miłeczko - Taka kanka i ile radości, prawda? Widzę, że też lubisz takie gadżeciki. :D

Idę zakulkować różę. Wkurzyłam się na nią. Wypuściła tyle długich habazi, ale wykopać aż strach. Poczytałam, podumałam i co mi tam szkodzi, może jej tyko pomogę.

Życzę miłej niedzieli :wit .
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

zakulkować różę
co to znaczy?
Takie bańki na mleko są poszukiwane i w cenie, a bliżej miasta mają większą wartość ;:131
Ja nie mam kanki, ale mleko w ogrodzie też mam i ta wstrętna wilgoć :wink:
Słońce pewnie od środy :;230
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Beti - No masz pomysł, tylko muszę się rozejrzeć gdzie to u nas w okolicy jest. Dzięki ;:196 Na zimną wódeczkę wiem, gdzie zajechać.

Marysiu - Kulkowanie róż jest sposobem na wytworzenie bardzo dużej ilości kwiatów na krzewie .
Polega na przyszpileniu pędów do ziemi, w ten sposób jakbyśmy chcieli zrobić z nich odkłady. Po kilku latach, gdy róża wytworzy kilka szkieletowych /głównych pędów, wyginamy je łukowato na zewnątrz krzewu i przyszpilamy do ziemi, tworząc jakby kopułę/kulę. Na wygiętych pędach wyrosną boczne krótkie pędy zakończone masą kwiatów. Powstanie jakby kwitnąca kula z krzewu.
Najczęściej kulkujemy róże historyczne, piżmowe, wiotkie parkowe oraz te, których pędy łatwo dają się wyginać.
Ja muszę się dobrze rozejrzeć po gospodarstwie tego Pana. Dla niego graty, a dla mnie skarby. :D
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tragedia u nas :roll:
Może w przyszłym roku będzie lepiej?
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Moja Variegata di Bologna sama się kulkuje. Się dziś przyjrzałam i właśnie na takiej zasadzie puszcza pędy :-) Już sobie wyobrażam, jak będzie wyglądać wiosną... ;:173
A ja muszę zajrzeć do piwnicy mojej mamy. O ile pamiętam, powinno być tam jeszcze kilka skarbów... ;:333
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Małgosiu dziękuję za wyjaśnienie (pierwszy raz o tym słyszę) a wiesz że jedna z moich róż w ubiegłym roku sama się skulkowała, tzn nie podwiązana wygięła się i wyrosły na niej boczne pędy skierowane do góry i w jesieni na każdym były kwiaty :D Jednym słowem podpatrujemy naturę :tan Już nawet wie, którą róże tak potraktuję ;:173
e-babcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2011, o 16:34

Post »

Gosiu - mnie taka kana kojarzy się tylko z dojeniem , ale zmień konieczne zastosowanie. :heja
Może zrób dużą lampę ogrodową :roll:
Awatar użytkownika
dorkow0
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2013, o 22:58

Post »

Witam serdecznie... :)
Mijamy się w różnych wątkach, mając inne zdanie na każdy prawie temat, to sobie myślę, zaglądnę, popatrzę...
A tu, ogrodniczka, miłośniczka zwierząt, właścicielka Klonów palmowych... I, czegoś, czego będę zazdrościć na wstępie, w trakcie i na koniec... Ten bajeczny wjazd na posesję... To jest cudo po prostu... I u mnie tylko w sferze marzeń, nigdy do zrealizowania ze względów technicznych...
Ale ta zazdrość to taka pozytywna, bez negatywów...
Tyle na razie napiszę... Idę znowu oglądać to wejście... Może mi się przyśni... ;:167
Wśród Sosen... Buków... Kotów...
Część 1Część 2
Dorota
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Tyle już było pomysłów na kanę, że nie będę dodawać swoich ' pięciu groszy '.
Też bym chciała coś takiego upolować :wink:
Ja kulkowałam Louise Odier, zobaczę wiosną z jakim efektem. A moja Tuscany kulkuje się sama, na siłę ją prostowałam, ale nie będę jej już przeszkadzać. Im więcej kwiatów pokaże tym piękniejszy będzie widok :uszy.
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ponuro, buro i szaro i jeszcze wiele słów określających dzisiejszą pogodę ciśnie mi się na usta, ale po co. Listopad jest, nie ma co narzekać. Musiałam być w pracy :( , za dużo zaległości się nazbierało, a w środę mam wolny dzień. Fajnie się jechało rano, drogi puste, ale za to z pracy.... :twisted: wszyscy wyruszyli na zakupy.Drogi zapchane. A ogród widuję po ciemku. ;:145 Oj, coś za smutno mi się porobiło na serduchu, jak nie ma słońca to ja tak mam.

Tulapku - Ja mam nadzieję że będzie lepiej, bo ten rok jest wyjątkowo skąpy w opady.

Miłeczko - A może razem zajrzymy do tej piwnicy? Ja lubię starocie, uwielbiam targi staroci, jarmarki zwłaszcza Dominikański, gdzie co roku muszę podpisać listę. Niekoniecznie muszę wszystko mieć, ale popatrzeć, dotykać, wąchać ten zapach starego kurzu. A do ogrodu jeszcze się rozglądam za kołami drewnianymi, na razie brak widoków. Robią nowe, na zamówienie, ale takie nie mają tego czegoś :wink:
Sama się skulkowała....niesamowite. Natura wie, co jej służy.Ja moim leserom muszę pomagać.

Marysiu - Sporo czytałam w ostatnim sezonie o różach. Może dlatego, że rok był mało łaskawy dla nich? Chorowały jak nigdy dotąd i zaglądałam to tu to tam i stąd ja taka mundra. ;:196

Jadziu - Dzięki ;:196 Pomysłów mam tyle od Was kochani, że chyba jeszcze kilka kanek poszukam na wsi u gospodarza. ;:196

Dorotko - Dorkowo - Miło mi za wizytę. Naprawdę mam zawsze odmienne zdanie? Ale nie specjalnie... :oops: Różnice się przyciągają ;:196
Jak zdania są odmienne, to jest kreatywny dialog i coś zawsze z tego musi być. Ciesze się ogromnie, że wpadłaś.

Dorotko - 350 - Ja dopiero zaczynam zabawę w kulki :wink: Chociaż w zeszłym roku powyginałam już jedną taką wszędobylską i dobrze i jej zrobiłam i sobie, bo mam więcej miejsca na rabacie i ona mnie tak nie drapie. :wit

Pamiętacie jak latem w pocie czoła przytargałam kamienie i stworzyłam rabatę hostowo - żurawkową? I że mi się nie podobała? To teraz ta rabata uległa zmianie.Jeszcze trochę jej brakuje, żeby mnie w pełni zadowolić, ale...zalążek zmian poczyniłam.

Tak było ( jedyne zdjęcie jakie znalazłam i w dodatku mało ostre).

Obrazek

Prace ruszyły

Obrazek

krok po kroku, wyrywam darń, przewracam kamienie...dopominając się o koniecznie o ból kręgosłupa

Obrazek

w międzyczasie zamówienie od Igi przyszło (niesamowita szybka kobieta z niej ,rano poprosiłam na drugi dzień miałam)

Obrazek

Obrazek

i efektu nie ma do końca, bo hosty poszły spać, a rabata czeka jeszcze na korę, której doprosić się od mojego eMa nie mogę, bo zawsze coś ma nie po drodze, a do mojego auta nie zmieszczę tych worków, więc pewnie jeszcze poczekam, albo podjadę sama i zrobię przedstawienie....

Obrazek

Jak widzicie nie jest jeszcze ukończona, to fatalne miejsce dla roślin. Tylko wybitne cienioluby sobie poradzą, bo dociera tu jedynie trochę słońca wschodu, i lekko zachodu. Dom, bryła domu zasłania wszystko. A rabata przed wejściem, i chciałam ją sporządnić ...i dalej nie wiem ;:224

:wit
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Małgosiu w u mnie cudownie słoneczny dzień, przepiękny zachód słońca, a ja w drodze. Kraków zapchany po sam czubek ;:131
Rabata będzie kiedyś ładna jak zarośnie roślinami, tylko te czykamyki mają tak zostać? a gdzie poszły pozostałe?
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30

Post »

Ale co ty gadasz, jak pięknie jest ;:oj
Awatar użytkownika
MariaWy
1000p
1000p
Od: 3 lip 2011, o 22:12

Post »

Ale metamorfoza ;:215 będzie pięknie jak to wszystko się rozrośnie ;:108
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p
Od: 3 maja 2013, o 13:17

Post »

O pamiętam jak tą rabatkę tworzyłaś i te kamienie ;:oj .
Z jednek strony szkoda że już jej nie ma a z drugiej jest 1000 razy piękniejsza ;:1 ;:114 ;:433
Awatar użytkownika
chalaputkowo
1000p
1000p
Od: 16 cze 2014, o 18:59

Post »

Gosik cudnie że masz takiego Pana co to ma tak zwane klamoty , ja niby na wsi mieszkam ale wsi tu nie uświadczysz . Rabatka tylko wiosny czekać , może jeszcze rumianka japońska co to też cień lubi i ładnie zadarni i jeszcze na bialutko kwitnie
Zielono mi - bo wesoło mi - bo zielono mi - Monika
Chałaputkowo,Chałaputkowo-dwa
Chałaputkowo to i owo
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”