Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 956
- Od: 16 kwie 2012, o 16:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
Aguś kiedyś PESTKA wstawiała przepis na PIJANE Śliwki
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 1#p2862721
Ale na spód wykorzystała ciasto jak do IZAURY.
Czy to ciasto izaura to jest czymś przekładane,czy to jest samo kakaowe ciasto?
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 1#p2862721
Ale na spód wykorzystała ciasto jak do IZAURY.
Czy to ciasto izaura to jest czymś przekładane,czy to jest samo kakaowe ciasto?
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 24808
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
Romciu ogródek ożyje znów wiosną
cieszę się bardzo, że zaglądasz
Moniś dziękuję za przepis na ślimaczki, ja też bardzo lubię tę formę drożdżówek i przeważnie właśnie takie robię ... i na słodko i na słono .... pycha do barszczyku
Ciasto o które pytasz, to tylko kakaowe, przy Izaurze dodaje się później ser. Ja robię śliwki na murzynku
Dorotko
I ja bardzo lubię to ciasto, jest pyszne i niesamowicie szybkie w zrobieniu
Zawsze piekę je jesienią i zimą. W czasie pieczenia cały dom niesamowicie pachnie
Pewnie na dniach też się za nie wezmę..... może nawet na 11 na imieniny eMa , obok jego ulubionej karpatki i torcika serowego



Moniś dziękuję za przepis na ślimaczki, ja też bardzo lubię tę formę drożdżówek i przeważnie właśnie takie robię ... i na słodko i na słono .... pycha do barszczyku

Ciasto o które pytasz, to tylko kakaowe, przy Izaurze dodaje się później ser. Ja robię śliwki na murzynku

Dorotko





- nirali
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 928
- Od: 16 lis 2011, o 12:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: z forum ogrodniczego.info
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
Agnieszko witam i ja po letniej przerwie.
Ogród czeka na zimowy sen.
Aguś pozapisywałam sobie kilka przepisów więc teraz czas na ich wypróbowanie.
Pozdrawiam cieplutko
Ogród czeka na zimowy sen.
Aguś pozapisywałam sobie kilka przepisów więc teraz czas na ich wypróbowanie.
Pozdrawiam cieplutko

- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 24808
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
Kasiu ależ się cieszę, że Cię widzę (czytam)
Daj proszę znać jak wrażenia smakowe, gdy wypróbujesz któryś przepis
Ja również bardzo pozdrawiam


Daj proszę znać jak wrażenia smakowe, gdy wypróbujesz któryś przepis

Ja również bardzo pozdrawiam

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7191
- Od: 20 sty 2013, o 10:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: kujawsko - pomorskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
Aguś, jak zwykle ja po prośbie. Mam dziś wolny dzień, chciałam ominąć kuchnię, ale przy takiej pogodzie to się nie da. Mam smaka na nadzianą paprykę. Mam paprykę, ryż...( nie chcę z mięsem) i co dalej?? Do sklepu nie chcę jechać. Pomożesz ?
- asma
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7818
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
Ja nie Agness,ale ...ryż ugotować .Włoszczyzne starta na tarce jarzynowj lub w słupki podsmażyć,poddusić krótko i połączyć z ryżem,doprawić.Można wkroić lub wkruszyć dowolny ser lub różne i nadziewać papryke,dusić lub próżyć w piekarniku w bulionie



- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 24808
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
Małgoś Asia już podała swój pomysł, ja podpowiem w zależności co masz w domku..... można podsmażyć pieczarki z cebulką, doprawić do smaku solą pieprzem i ulubionymi ziołami , wymieszać z ryżem, dodać troszkę startego żółtego sera i pychotka. Pyszna jest też wersja z cukinią..... cukinię pokroić w kosteczkę, podsmażyć troszkę na oleju, dodać czosnek, pomidorka bez skórki, podsmażoną cebulkę. Chwilę razem poddusić, połączyć z ryżem, dodać starty na tarce ser żółty, kukurydzę z puszki , doprawić do smaku ziołami, solą i pieprzem i vegetką , upiec, również pycha...
Asiu

Asiu


-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7191
- Od: 20 sty 2013, o 10:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: kujawsko - pomorskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
Dzięki dziewczyny
Miałam i pieczarki i warzywa. Papryka już w piekarniku...Pychotka. Do tego zrobiłam zupkę dyniową.

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3539
- Od: 14 lis 2013, o 15:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: 60 km od W-wy
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
Przypomniałam sobie, dawno nie jadłam zupy dyniowej . Dzięki.
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 24808
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
Podam dziś przepis na bardzo prostą i pyszną potrawę, makaron z mięskiem i pieczarkami, fajnie rozgrzewa, super na jesienne i zimowe dni
MAKARON Z MIĘSEM I PIECZARKAMI


* 3/4 opakowania makaronu świderki ( mogą być również rurki, wstążki, kokardki itp)
* 0,5 kg szynki, łopatki lub karkówki
* 0,5 kg pieczarek
* 1 kg cukinii
* duża cebula
* śmietana do zup
* kilka ząbków czosnku
* vegeta, sól, pieprz, troszkę maggi
* 20 dkg sera żółtego
- Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić.
- Mięso pokroić w niedużą kostkę, usmażyć na patelni na rumiano, przełożyć do garnka, zalać wodą, tak, żeby tylko mięso zakrywała, dodać vegetę i dusić do miękkości.
- pieczarki pokroić w grube plastry, usmażyć
- cebulę pokroić w piórka, lekko zrumienić, dodać pokrojoną w kostkę cukinię i usmażyć do miękkości, mieszając od czasu do czasu
- Połączyć na patelni wszystkie uduszone składniki, wycisnąć kilka ząbków czosnku, dodać śmietanę. Doprawić do smaku solą, pieprzem i maggi, kilka minut pogotować razem.
- Wyłożyć wszystko do garnka z makaronem, wymieszać, chwilkę razem poddusić, żeby makaron ogrzał się , wyłączyć gaz, dodać ser żółty, wszystko wymieszać, zostawić chwilę pod przykryciem, aby ser rozpuścił się.
Smacznego


MAKARON Z MIĘSEM I PIECZARKAMI
* 3/4 opakowania makaronu świderki ( mogą być również rurki, wstążki, kokardki itp)
* 0,5 kg szynki, łopatki lub karkówki
* 0,5 kg pieczarek
* 1 kg cukinii
* duża cebula
* śmietana do zup
* kilka ząbków czosnku
* vegeta, sól, pieprz, troszkę maggi
* 20 dkg sera żółtego
- Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić.
- Mięso pokroić w niedużą kostkę, usmażyć na patelni na rumiano, przełożyć do garnka, zalać wodą, tak, żeby tylko mięso zakrywała, dodać vegetę i dusić do miękkości.
- pieczarki pokroić w grube plastry, usmażyć
- cebulę pokroić w piórka, lekko zrumienić, dodać pokrojoną w kostkę cukinię i usmażyć do miękkości, mieszając od czasu do czasu
- Połączyć na patelni wszystkie uduszone składniki, wycisnąć kilka ząbków czosnku, dodać śmietanę. Doprawić do smaku solą, pieprzem i maggi, kilka minut pogotować razem.
- Wyłożyć wszystko do garnka z makaronem, wymieszać, chwilkę razem poddusić, żeby makaron ogrzał się , wyłączyć gaz, dodać ser żółty, wszystko wymieszać, zostawić chwilę pod przykryciem, aby ser rozpuścił się.
Smacznego

- ewka36jj
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3666
- Od: 10 cze 2012, o 18:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Poznań
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
To danie ( mniam, mniam) można wzbogacić dodając pokrojony w kostkę ogórek warszawski czyli konserwowy. Jak ja lubię makarony z sosami, wszystkimi sosami! Zazwyczaj używam makaronu pene, lubię gdy sosik sam wpływa do środka makaronu.
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 24808
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
Małgosiu miałaś pyszny obiadek.... warzyw pod różną postacią mnóstwo, samo zdrówko
Dorotko i co, była dyniowa zupka?
Ewuś o tak..... przy takich potrawach można puścić wodze fantazji i kombinować dodając ulubione produkty. Ja robię różne wersje makaronów, bo mój tata i eM bardzo lubią.... i śmietanowe i pomidorowe i delikatniejsze i wyrazistsze w smaku.... a każda pyszna
Ta jest intensywna i wyrazista, z dominującym posmakiem grzybów. Z ogóreczkiem też na pewno byłaby pyszna, ale już inna 

Dorotko i co, była dyniowa zupka?

Ewuś o tak..... przy takich potrawach można puścić wodze fantazji i kombinować dodając ulubione produkty. Ja robię różne wersje makaronów, bo mój tata i eM bardzo lubią.... i śmietanowe i pomidorowe i delikatniejsze i wyrazistsze w smaku.... a każda pyszna


Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
Witaj Aguś
Wlatuję do Ciebie szybciorem w wątek kulinarny po długim ,,niebycie,,
.Tak mnie długo nie było,że nie ma co biegać po wątkach ogrodowych skoro sama swój własny ogród widziałam na skypie przez 3 m-ce,a potem już tylko z opowiadań M.przez fona.Teraz czas na kuchenne szaleństwa po ,,niekrajowej,,diecie,a chęci kulunarnych mam moc.Wpadłam w szał zakupowy przedświąteczny i mam już uszka z grzybami,pierogi z kapustą,ryby,mięcha i wędliny w zamrażarce,a wszystko co do ciasta w szafkach.podłoże zrobiony,a gołąbki będa klejone jutro.Nie ma jak to nasze sklepy i produkty.Musze wykorzystać adrenaline jaka mnie jeszcze trzyma po akordowej pracy w sadach Francji ,bo jak padnę na kanape to nikt mnie z niej siłą nie wygoni.Jak się obrobie ze wszystkim mam zamiar zostać ,,OSCYPKIEM,,-leżeć w kącie i śmierdzieć!!!!!!!!! hihihi.Pozdrawiam cieplutkoi będę wpadac po nowe przepisy 



- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 24808
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
Aldonko witaj , bardzo się cieszę, że już jesteś, brakowało Ciebie bardzo
Kochana na Twój post pozwoliłam sobie odpowiedzieć w pogaduchach, żeby obecny wątek pozostał merytoryczny, na przepisy i dyskusje na ich temat
A tu link do pogaduch
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=63&t=81771

Kochana na Twój post pozwoliłam sobie odpowiedzieć w pogaduchach, żeby obecny wątek pozostał merytoryczny, na przepisy i dyskusje na ich temat



http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=63&t=81771
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 24808
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
CIASTO CZEKOLADOWE Z KOKOSOWYM KREMEM


1 ciasto
* 2 szkl mąki
* 1 szkl cukru
* 3/4 szkl oleju
* 1 szkl mleka
* 2 jaja
* 2 łyżki dżemu
* 2 łyżki kakao
* cukier wanilinowy
* łyżeczka proszku do pieczenia
* łyżeczka sody oczyszczonej
Wszystkie składniki zmiksować. Przelać na blaszkę o wymiarach ok 28x38 cm, Piec w 180* przez ok 50 min. Sprawdzać patyczkiem czy suchy.
2 ciasto
* 1 czubata szkl mąki
* 10 dag masła
* 2 żółtka
* łyżka cukru wanilinowego
* 2 łyżki cukru
* płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Zagnieść wszystkie składniki wylepić blachę
* dżem - posmarować ciasto
* rodzynki - rozsypać na dżem, pokrywając cały placek
* 2 białka
* pół szklanki cukru
Ubić na sztywno, dodać
* 10 dag wiórek kokosowych - wymieszać wyłożyć na kruche ciasto, upiec placek.
Krem
* bułka wrocławska - obrać ze skóry, namoczyć w
* 2 szkl surowego zimnego mleka - odstawić
Zagotować -
* 1 szkl mleka
* 10 dag wiórek kokosowych
* 3/4 szkl cukru
Dodać bułkę z mlekiem, chwilę razem pogotować ostudzić.
* 1 masło - utrzeć. dodawać po łyżce ostudzoną masę kokosową.
Przekroić na pół ciasto czekoladowe, jeśli jest dosyć grube, to troszkę nasączyć wodą z cukrem i cytryną, jeśli cienkie, to nie trzeba.
Posmarować połową kremu.
Wyłożyć kruche ciasto z bezą kokosową.
Posmarować resztą kremu.
Przykryć drugą połową czekoladowego ciasta.
Polać polewą czekoladową, posypać wiórkami
Schłodzić w lodówce
Polecam....pycha

1 ciasto
* 2 szkl mąki
* 1 szkl cukru
* 3/4 szkl oleju
* 1 szkl mleka
* 2 jaja
* 2 łyżki dżemu
* 2 łyżki kakao
* cukier wanilinowy
* łyżeczka proszku do pieczenia
* łyżeczka sody oczyszczonej
Wszystkie składniki zmiksować. Przelać na blaszkę o wymiarach ok 28x38 cm, Piec w 180* przez ok 50 min. Sprawdzać patyczkiem czy suchy.
2 ciasto
* 1 czubata szkl mąki
* 10 dag masła
* 2 żółtka
* łyżka cukru wanilinowego
* 2 łyżki cukru
* płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Zagnieść wszystkie składniki wylepić blachę
* dżem - posmarować ciasto
* rodzynki - rozsypać na dżem, pokrywając cały placek
* 2 białka
* pół szklanki cukru
Ubić na sztywno, dodać
* 10 dag wiórek kokosowych - wymieszać wyłożyć na kruche ciasto, upiec placek.
Krem
* bułka wrocławska - obrać ze skóry, namoczyć w
* 2 szkl surowego zimnego mleka - odstawić
Zagotować -
* 1 szkl mleka
* 10 dag wiórek kokosowych
* 3/4 szkl cukru
Dodać bułkę z mlekiem, chwilę razem pogotować ostudzić.
* 1 masło - utrzeć. dodawać po łyżce ostudzoną masę kokosową.
Przekroić na pół ciasto czekoladowe, jeśli jest dosyć grube, to troszkę nasączyć wodą z cukrem i cytryną, jeśli cienkie, to nie trzeba.
Posmarować połową kremu.
Wyłożyć kruche ciasto z bezą kokosową.
Posmarować resztą kremu.
Przykryć drugą połową czekoladowego ciasta.
Polać polewą czekoladową, posypać wiórkami
Schłodzić w lodówce
Polecam....pycha
