Chore jesiony

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
MartaG
500p
500p
Od: 9 wrz 2008, o 12:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Chore jesiony

Post »

Od kilku lat jesiony atakuje nieznana choroba, tak się składa że mam na "tapecie" ogród gdzie takich wiekowych i niestety zaatakowanych jesionów jest kilka. Strata tych drzew będzie niepowetowana, może ktoś z Was ma jakieś informacje na temat tego tajemniczego zamierania tych drzew?
Pozdrawiam, Marta
cx

Post »

Witam.
Nie powiem Ci co to dokładnie jest,bo nie pamiętam...ale jest.Rozmawiam często z leśnikami i niestety słyszę od nich sporo smutnych wiadomości.Obecnie na terenie Polski nie ma już chyba gatunku drzewa,które masowo nie atakowałby jakiś szkodnik czy choroba.Jedną z pierwszych,która zaatakowała większość drzew danego gatunku była choroba naczyniowa wiązu,tu podobno ostatnio zaobserwowano jakby zatrzymanie.Z czego się cieszę,gdyż wiąz wybrałem na nasze "drzewo centralne',póki co ma się świetnie.Inne to oczywiście szrotówek na kasztanowcach.Jest też jakiś motyl na dębach,są leśnictwa gdzie większość drzewostanu dębowego musi być wycinana.Jesionów u nas w okolicy dostatek, w obu gatunkach i chyba jesion wyniosły z roku na rok coraz bardziej marnieje.Myślę,że to są jedne z wielu efektów zmian klimatycznych.Miejmy nadzieję,że kiedyś to się zatrzyma.
Pozdrawiam miłośników drzew,niestety nielicznych w Polsce.
Awatar użytkownika
adamza07
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2007, o 20:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Informacje o chorobie jesionów możesz uzyskać w Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych.Dokładnie Zakład Ochrony Lasu.

W przypadku dębów o których pisze Krzysztof,sytuacja jest patowa.Kozioróg dębosz(pod ścisłą ochroną) zżera dęby pomniki przyrody. :evil:
"Człowiek żyje po to,aby kochać. Jeśli nie kocha - to nie żyje." Vinet
ogrody,kompozycje roślin
Awatar użytkownika
MariaTeresa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2008, o 02:43

Post »

Z wyników ostatnich badań grzyb Chalara fraxinea powoduje uwiąd i zamieranie jesionów
http://www.ibles.waw.pl/sylwan/pdf_ang/2007_04_044p.pdf
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Awatar użytkownika
adamza07
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Mario Tereso :D
Nieprecyzyjnie się wyraziłem :oops: wyniki badań na podanej przez Ciebie stronie znam.Niestety sposobu zwalczania tej choroby nie. :cry:
ogrody,kompozycje roślin
Awatar użytkownika
MariaTeresa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

cykloheksimid (Aktidion) ograniczał rozwój tego grzyba w badaniach lab. , były robione badania z użyciem go w zbiorowisku leśnym do gleby :oops: ale tu to trzeba by tego bardzo dużo,może do rośliny iniekcje tego antybiotyku?
http://www.lesne-prace-badawcze.pl/zesz ... linski.pdf
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Awatar użytkownika
MartaG
500p
500p
Od: 9 wrz 2008, o 12:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Dziękuję za informacje, nie pocieszyliście mnie jednak. Zanim jednak drzewa pójdą pod piłę zasugeruję gospodarzom kontakt z krakowską AR.
Pozdrawiam, Marta
Awatar użytkownika
piters
50p
50p
Od: 5 paź 2008, o 11:45

Post »

moje jesiony, które osłaniają mnie od ruchliwej drogi i wzmacniają skarpę maja się bardzo dobrze, ale np. obfite opadanie igieł u świerków (ponad 20-letnich) towarzyszy mi od kilku sezonów - na razie drzewa trzymają się dzielnie, co roku wypuszczając nowe przyrosty :) mam nadzieję , że tak już zostanie
Awatar użytkownika
MariaTeresa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

MartaG pisze:Dziękuję za informacje, nie pocieszyliście mnie jednak. Zanim jednak drzewa pójdą pod piłę zasugeruję gospodarzom kontakt z krakowską AR.
To najlepiej na wydział leśny AR Katedra Fitopatologii lasu, al. 29 listopada :)
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
tomboj0
500p
500p
Od: 10 gru 2007, o 22:15

Post »

adamza07 pisze: Kozioróg dębosz(pod ścisłą ochroną) zżera dęby pomniki przyrody. :evil:
W wypadku dębów większym problemem jest chyba opiętek.
http://www.drzewapolski.pl/Wstep/opiete ... mkowy.html
pozdrawiam
tomek
Awatar użytkownika
MariaTeresa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

tu na południu Polski nie ma tego problemu, a opietek był uważany za szkodnika wtornego atakującego osłabione drzewa.
Po sąsiedzku dęby gnębiła trocinarka i mączniak, pomogło usunięcie części chorych konarów, mają się znowy bardzo dobrze
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Awatar użytkownika
adamza07
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tomku,opietek stanowi zagrożenie dla innej grupy wiekowej dębów i nikt go nie lekceważy.

Kozioróg żeruje na ponad 100 letnich i starszych dębach.Bardzo często są to pomniki przyrody np. Bartek.Ponieważ jest owadem chronionym,robi to bezkarnie.Mimo że populacja kozioroga maleje( w Miliczu wzrasta), to dębów też ubywa.
Przy przebudowie ul.Osobowickiej we Wrocławiu konieczne było wycięcie starych dębów.Więcej emocji wywołał kozioróg zasiedlający te drzewa,niż fakt ich wycinki.
ogrody,kompozycje roślin
Awatar użytkownika
adamza07
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeszcze kilka lat wstecz opiętek dwuplamy nie stanowił takiego zagrożenia.Aktualnie ponad 70% masy drewna pozyskanego z cięć sanitarnych to jego dzieło.

http://www.biolog.pl/article2315.html
http://www.biolog.pl/article5764.html
ogrody,kompozycje roślin
wisteria
200p
200p
Od: 30 lip 2011, o 15:05

Re: Chore jesiony

Post »

W Wielkiej Brytanii jeszcze nie znaleźli recepty dla jesionów. :(