Ogród kocicy cz.1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
kocicy_Lwisko
50p
50p
Od: 12 wrz 2008, o 08:57

Post »

Kompostownik dla średnio zdolnego mężczyzny to dwa dni roboty+dwa dni dodatkowe na malowanie i picie kawy z nową właścicielką kompostownika. :D
Nasz kompostownik został zrobiony z pozostałości podłogi, jakie walały się na stercie po remoncie domu. I trzeba było w końcu zrobić trochę porządku - więc powstał kompostownik. Na samolot nie starczyłoby desek. :lol:
Gdybym miał dostęp do zwykłych desek takich jakimi się obija dach przed pokryciem papy to zrobiłbym z nich.

Oczywiście że został zabezpieczony. W związku z tym, że każdy preparat na drewno w ogrodzie ma inne właściwości, stosuję coraz to nowe środki zabezpieczające szukając najlepszego. Niestety tak wychwalany drewnochron niestety nie trzyma swoich właściwości w drugi, trzecim roku. Po prostu drewno zmienia swój kolor...
Dlatego też tym razem zastosowałem lakier - zobaczymy czy będzie lepszy??

Deski przybija się (ja użyłem wkrętów nierdzewiejących) do pionowych legarów zostawiając pomiędzy nimi przerwę. I to wszystko. Jeśli ktoś chce się później mniej męczyć, to niech pomaluje wszystko zanim to poskręca. A na koniec tylko profilaktycznie pociągnie pędzlem. W ten sposób mniej się namęczy....

Ale starczy na dziś tego mędrkowania.

I taka uwaga na koniec: po zakończonej pracy, teraz zrobiłbym ten kompostownik zupełnie inaczej.... I to jest właśnie piękne..... :twisted:
Awatar użytkownika
zanna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2008, o 22:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ech Kocicy Lwisko, a nie zajechałbyś po drodze na moją działkę? Też Ci kawusię zrobię :lol: :lol: :lol: i deskę podam :;230.
Awatar użytkownika
Ewik
500p
500p
Od: 29 lut 2008, o 14:44

Post »

Ewuś, odwiedziłam, podziwiałam...

dobrej nocki Tobie i Lwisku Twojemu...
ewa
Kwiatuszki Ewy
Działeczka mojej Mamy i moja
Pamiętajcie o ogrodach przecież stamtąd przyszliście
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj!
Z wielką przyjemnością nadrobiłam kilkudniową nieobecność w Twoim wątku. Zachód słońca zapiera wręcz dech- taki jest cudny. Sporo nowych roślin widzę znów u Ciebie. Całe szczęście,że pogoda piękna.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Witaj! Kompostownik rzeczywiście robi wrażenie :shock: . Widać i z opisu słychać, że robił go fachowiec. Piszesz, że to Twój pierwszy kompostownik? To gdzie wcześniej wyrzucałaś chwasty i wszystkie części organiczne? Ja właściwie zacząłem prace w nowym ogrodzie od kompostownika. Do tego celu wykorzystuję drewniane podkłady. Są bardzo praktyczne.
Różyczki śliczne :!:
Awatar użytkownika
kocicy_Lwisko
50p
50p

Post »

Do fachowca mi dużo brakuje. Ale pracuję nad tym... :twisted:

Zastanawiałem się co do podkładów kolejowych, ale gdzieś wyczytałem, że one są zabezpieczane takim świństwem, które nie nadaje się do kontaktu z roślinami i dlatego nie polecano do kompostownika. Przy kontakcie z ziemią przenika do niej ta chemia.

Jesteśmy tu drugi rok i jeszcze nie uporaliśmy się z samosiejkami i chaszczami. Gdyby to chcieć kompostować, to obawiam się że 10 takich by nie starczyło. Ale jak ten jeden się zapełni to trzeba będzie zrobić kolejny. Szczególnie, że proces rozkładu to dwa lata. Ale to jeszcze trochę czasu....
Awatar użytkownika
kocica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2007, o 16:42
Kontakt:

Post »

Jacku, niestety tak jak pisze kocicy Lwisko nie bylibyśmy w stanie tego kompostować. Działka była tak potwornie zarośnięta, że nie można było przejść w niektórych miejscach. W tej chwili jestem na etapie wyrywania zdechłych po pryskaniu wysokich roślin polnych oraz wielkich kęp traw. Wyrywam to i spalamy bo chcemy koniecznie ten teren zaorać przed zimą. Tych roślin nie da się wyrwać z naszej ciężkiej ziemi przed opryskiem, ja nie mam tyle siły!!! Mam nadzieję, że przyszły rok nie będzie już taki upiorny w chwasty i większość terenu będzie już obsadzona przynajmniej punktowo. Myślę, że gdybym chciała to kompostować od samego początku, potrzebowałabym mieć ze dwa kontenery.....

Miło mi Cię widzieć tu.ja:-). Zapraszam częściej. Roślinek mam rzeczywiście sporo do posadzenia, ale co posadzę to pokazuję:-).

A Ewik spaceruje po nocach, całkiem tak jak ja :wink:
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Awatar użytkownika
Jadzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 cze 2008, o 17:39

Post »

Witaj Ewuniu :lol:
Pospacerowałam po Twoim ogrodzie i widzę ,że Ty cięgle sadzisz :shock: oj jaka szkoda ,że do lata jeszcze daleko bo u Ciebie na pewno będzie bardzo kolorowo .Zresztą u Ciebie jest jeszcze kolorowo
Pozdrawiam Ciebie i Lefuczka :lol:
Awatar użytkownika
kocica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Jadziu, każda pora roku jest piękna. Lata nie lubię bo nie przepadam za tym, jak jest bardzo ciepło, jednak lubię te kwitnące rośliny w ogrodzie więc znoszę te letnie dni dzielnie...ZIma jest fajna, pod warunkiem, że ciągle pada śnieg :wink:

Kolejne kolorki z mojego ogrodu........

Przekwitająca hortensja Phantom i gailardie

Obrazek Obrazek

Mini jabłuszka na jabłoni Ola i zakątek młodych hortensji
Obrazek Obrazek

Rabatka z kiścieniami i innymi kwaśnolubnymi oraz kolorowy oczar
Obrazek Obrazek

Iglicznia oraz derenie
Obrazek Obrazek
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

To ja źle napisałem - stosuję palety drewniane nie podkłady kolejowe. Ale też miejsca na kompoście mi nie starcza więc resztę zrzucam na pryzmy. Na szczęście mam taki obszar, którego nie widać z ogrodu a też należy do mnie i tam mogę składować ile chcę chwastów :lol: Nie przepadam za robieniem ognisk.
Oczar śmiesznie wygląda - u góry kwiaty a u dołu liście jak spódniczka :wink: . Bardzo mi się podoba.
Awatar użytkownika
kocicy_Lwisko
50p
50p

Post »

Witaj Jacku,
Oczar rzeczywiście śmiesznie wygląda, ale planujemy zakup oczaru takiego, który kwitnie w zimie i to jeszcze koloru pomarańczowo-czerwonego. Ale chwilowo musimy uporać się z posadzeniem tego co mamy, a dopiero potem dokupimy "wodotryski" :D
Ale pamiętamy o tym zakupie.

A palenie ma to do siebie że zmniejsza się objętość i zawsze można to użyć do nawiezienia gruntu.... I to co zostanie spalone się więcej nie rozsieje....

Ale teraz to będziemy kompostować. I myślę żeby jakieś dzdzownice kalifornijskie zachodować. Ale jak tylko kocica usłyszy, to będzie mi to z głowy próbowała wybić.

Ale coś wymyślę.... :twisted:
Awatar użytkownika
ZENOBIUSZ
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2008, o 07:00

Post »

Bardzo ładna i ciekawa rabata z roślinami kwasolubnymi, i piękne kolory jesieni w Twoim ogrodzie.
Zyczę miłego dnia.
Pozdrawiam Zenek
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Cieszę się że zrobiliście kompostownik - u mnie na razie jest taka ruina z siatki i powyginanych prętów - zięciu ma mi wiosną postawić nowy, a włąściwie to dwa :)
Zatem rady i podgląd na taki już zrobiony - bardzo mile widziane.....
Awatar użytkownika
kocica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Zenobiuszu, miło mi, że podoba Ci się ta rabata, mam nadzieję, że roślinki się w niej zadomowią i rozrosną, wtedy naprawdę może to wyglądać ciekawie.
Coma95, kompostownik rzecz potrzebna :-), zawsze to estetyczniejsze niż jakaś walająca się górka w ogrodzie. Nasz kompostownik chcemy obsadzić kilkoma tawułami, akurat mamy jakieś wyższe odmiany w doniczkach.

Dziękuję za odwiedziny w ogródku :P
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Awatar użytkownika
ZosiaM
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 kwie 2007, o 14:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

może kochana dałabyś trochę ziemi to bym coś pokąbinowała a tak nie mam co się wysilać bo pomysłów mam pełno tylko brak miejsca a u ciebie to znowu nowa rabatka ładna ,miłego wieczoru pa
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”