Maliny - uprawa, nawożenie cięcie cz.2
- jarha
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 17 lip 2014, o 23:28
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Maliny
Po zakończeniu owocowania pędy zwykle po jakimś czasie zaczynały żółknąć i powoli zasychać i wtedy je wycinałam, zostawiając tegoroczne przyrosty. Natomiast w tym roku liście zżółkły i zeschły na pędach jeszcze pełnych owoców,
były one jednak wyjątkowo niesmaczne, przyschnięte i to skłoniło mnie do wycięcia tych pędów już w połowie lipca. Po zabiegach pielęgnacyjnych, o których napisałam 3 posty wyżej moje maliny postanowiły się zrehabilitować
i po raz pierwszy w ich życiu wydały jesienny plon 
- pawelp1320

- Od: 1 kwie 2013, o 11:42
A może jak wycięłaś pędy dwuletnie to pobudziłaś pąki znajdujące się blisko ziemi lub pod nią na tych właśnie obciętych pędach.
Pozdrawiam Paweł
- violla
- 100p

- Od: 7 paź 2014, o 19:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mam pytanko.Zakupiłam krzaki polany i porannej rosy.Maja kikuty ok 20 cm.Pani w sklepie nie kazała ich ruszać,bo myślałam nad przycięciem ich.Gdzieś doczytałam,ze cięcie na taka wysokość nie pozwala się zbytnio rozrastać malinom a cięcie przy ziemi powoduje rozłogi.Jaka jest prawda?Uciąć przy ziemi,czy faktycznie zostawić w spokoju?
- pawelp1320

- jarha

- Od: 17 lip 2014, o 23:28
Paweł, nie mam pojęcia co było przyczyną, ale niespodzianka była miła 
- pawelp1320

Nie dziwie sięjarha pisze:Paweł, nie mam pojęcia co było przyczyną, ale niespodzianka była miła
Pozdrawiam Paweł
- violla
- 100p

- Od: 7 paź 2014, o 19:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kikutki obciełam.Jeden miał jakies zielone pączki.W sumie to dobrze,znaczy,ze malinki się przyjeły:)
-
Neki
- 100p

- Od: 27 sty 2014, o 10:55
Re: Malina - uprawa, nawożenie, cięcie cz. 2
Wczoraj przyszła do mnie paczka ze szkółki, gdzie zamawiałem 37 sztuk malin odmiany "Poranna Rosa" wszystkie zasadziłem, ale czy mam je uciąć przy samej ziemi jak czerwoną malinę czy zostawić tak jak przysłali.
Owoce tej odmiany chce mieć jesienią.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/4c3 ... 119c1.html
Ja wczoraj w centrum ogrodniczym koło Lublina też widziałam takie same maliny na wielkość i też się zastanawiałam czy jak kupię i posadzę to przyciąć czy nie.Ale w końcu nie kupiłam bo niektóre odmiany były nawet po 5 zł.Poczekam do wiosny.
Pozdrawiam Ewa
No nie wiem czy taniej niż po 5 zł dostaniesz, chyba że na all ale tam to loteria z odmianami. Sprzedawca w szkółce, w której zazwyczaj kupuję, powiedział mi, że strasznie wysokie opłaty licencyjne sobie w tym roku narzucili i że maliny licencjonowane są tak drogie, że im się nie opłaca sprowadzać, bo nikt im tego nie kupi. Nie wiem na ile to prawda, ale ja bym za 5 zł brała, bo akurat tak się złożyło, że chciałam dokupić i nie miałam gdzie, a z targu nie wezmę kota w worku 
Pozdrawiam, Bogusia
Po 5 zł były Glen Ample a Polka po 2.60 zł.Teraz to żałuję,że jednak nie kupiłam.Szkoda,że to trochę daleko ode mnie ponad 30 km ,ale może jeszcze się wybiorę.
Pozdrawiam Ewa
-
Marcin_1984
- 20p - Rozkręcam się...

- Od: 7 lis 2012, o 11:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja zawsze sadzę jesienią, a przycinam bardzo wczesną wiosną. Ponadto na zimę po posadzeniu robię też kopczyki, które w razie czego ochronią malinki przed bezśnieżną, a mroźną zimą. Rozgarnuję jak odmarzną koniec lutego początek marca i wtedy tnę.
-
Neki
- 100p

- Od: 27 sty 2014, o 10:55
Za swoją sadzonkę odmiany "Poranna Rosa" 2 gatunku w sumie bardzo ładna sadzonka dałem 2,20
Tam była i poranna rosa ale chyba trochę droższa.Najtańsza Polka.A do kiedy można sadzić w listopadzie maliny????
Pozdrawiam Ewa
- pawelp1320

Na pewno bardziej przyczyni się do wystąpienia choroby ( tym bardziej jeśli nie stosujesz środków chemicznych ).Beatagc pisze:Mam pytanie o jesienne ścięcie maliny Polany - miałam pędy wycinać, wynosić i wtedy spalić, ale to sporo pracy. Więc chcę je ściąć kosiarką bijakową, mulczującą, czyli rozdrobnione pędy zostałyby na ziemi, nie mogłabym ich wywieźć i spalić.
Czy to nie spowoduje możliwości pojawienia się chorób grzybowych na przyszłorocznych pędach?
Przy samej ziemi.Neki pisze:Wczoraj przyszła do mnie paczka ze szkółki, gdzie zamawiałem 37 sztuk malin odmiany "Poranna Rosa" wszystkie zasadziłem, ale czy mam je uciąć przy samej ziemi jak czerwoną malinę czy zostawić tak jak przysłali.
Do mrozów.Ewao4 pisze:Tam była i poranna rosa ale chyba trochę droższa.Najtańsza Polka.A do kiedy można sadzić w listopadzie maliny????
Pozdrawiam Paweł