Z racji tego, że na działce do 500 m2 mogą stanąć dwie budowle po 25m2 to planuje narzędziownię postawić osobno (2 na 2 metra), chcę wydzielić mały kibel z racji tego, że jest szambo itp., drugie pomieszczenie przeznaczone na kuchnie i pomieszczenie od sprzętów powiedzmy "czystych" jak naczynia itp. natomiast ostatnie pomieszczenie ma być typowo wypoczynkowe, bez żadnych zbędnych gratów

Przyznam, że rozplanowanie podpatrzyłem u któregoś z producentów ;) Tak w ogóle to wolałbym płytę fundamentową, ale sam jej nie wykonam, a ekipa to dodatkowy koszt, dlatego myślę nad słupkami, tym bardziej, że sporo osób takie konstrukcje stawia na bloczkach bezpośrednio posadowionych na gruncie (bez zdejmowania humusu) więc myślę, że nawet domowym sposobem, ale z zachowaniem pewnych zasad, wylana podpora będzie spoko.
Dzięki za radę z rozmieszczeniem co metr istotnie może być tak lepiej

Znalazłem też proporcje na beton B20 (400 kg cementu, 600 kg piasku, 1300 kg żwiru i 190 litrów wody) problem w tym, że nie zostało opisane jakiego rodzaju cement, bo trochę ich na rynku jest, jakie grube ziarno piasku i jaki żwir, bo wodę rozumiem, że może być ze studni ;)
I pytanie czy B20 wystarczy, czy nie powinien być B25. Teren raczej nie jest podmokły.
Oczywiście wiem, że z betoniarni taki beton będzie lepszy i w ogóle, ale grucha na taki ROD nie wiedzie, chyba, że można zamówić żądaną ilość w jakiś pojemnikach i za rozsądną cenę to dowiozą mniejszym sprzętem

Powstaje też kwestia jak zabezpieczyć podłogę przed gniciem i szkodnikami, oczywiście drewno impregnowane ciśnieniowo, ale to może być za mało więc myślę nad wylewką z chudego betonu 5 cm na styropianie 5-10 cm tylko to koszty, więc jeżeli ktoś zna jakieś tanie rozwiązanie a skuteczne to z chęcią je poznam
Pozdrawiam!