Mój Kwiecisty Zakątek cz.7

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Mój Kwiecisty Zakątek cz.7

Post »

Witaj Tadek. :wit
Dawno mnie tu nie było i co widzę ? ;:oj
Żurawkomania się szerzy. ;:306
No, no......całkiem Cię zakręciło, czyżby liliowce straciły priorytetowe miejsce ?
Ale faktycznie są urocze cały sezon, szkoda tylko że tak krótkowieczne.
Muszę się wstecz wypuścić na rekonesans, bo jak widzę sporo straciłam. :uszy
No to idę nadrabiać zaległości. :D
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Kasiula17
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2013, o 22:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Tadziu. ;:196 ;:196 Czas szykowania właśnie roślin a one w najlepsze rosną. ;:14
Piękne te Twoje sadzonki żurawek, życzę by pięknie przezimowały. ;:138
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 lis 2010, o 20:56

Post »

Graziu , witaj ;:168
A no szerzy się żurawkomania. :D I wcale liliowce przez to nie straciły number one ;:333 Faktycznie , w tym roku niewiele o nich pisałem . Ale też tylko dlatego , że w ogóle mało bywałem . Teraz tylko żurawki maja kolory , reszta , a w tym także liliowce nie nadają się do focenia. ;:185 Zajmują prawie połowę mojej niewielkiej powierzchni przeznaczonej na kwiaty. Przybyło 8 nowych , tylko tyle , ale za to w jakość poszedłem. Nie są to żadne nowości , ale jest się czym pochwalić.
Czy żurawki są krótkowieczne :?: Mam 6-7 latki w dobrej , a przecież zawsze można odmłodzić w bardzo prosty sposób. I mają właśnie tę wielką zaletę , że są atrakcyjne przez cały rok. Nawet podczas lekkiej zimy.
Kasiu , dzięki :D
No właśnie , z jednej strony fajnie , że ciepło , ale ma to też złe strony. Rośliny nieco zwolniły w czasie przymrozków , teraz znowu ruszyły. Co będzie jak przyjdzie gwałtownie duże ochłodzenie. ;:oj ;:oj Lepiej by nie ;:185

I jeszcze dla odmiany , późnojesienne żurawki :wink:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Tak Tadek, masz rację, odmładzanie to też przyjemność. :uszy
A możesz zdradzić jakie to odmiany liliowców Ci przybyły ?
Ja też co nieco dokupiłam, tylko teraz nie wiem gdzie wiosną ich wysadzę. ;:306
Na razie zimują w szklarni.
Mimo to nie wyzbywam się starych odmian, bo są niezawodne i bardzo wdzięczne w uprawie.
A z tymi numerami 1 to bardzo różnie bywa. :uszy
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2011, o 22:12

Post »

Ho, ho... całkiem pokaźny ten Twój rozsadnik. Co to za "zieleniatki" żurawkowe? Czyżby to te o których rozmawialiśmy?

Tadziu zapomniałam zapytać Cię kiedy mam okryć hibiskusa i barbulę klandońską. Przymrozek ściął już górę "hibcia" a "barbulka" trzyma się jeszcze dzielnie.
Pozdrawiam Hala
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Graziu , jak na razie mogę Ci tylko nazwy dwu podać. Mam je od Jurka1 . Forsyth Red Fringe i Open My Eyes . Do tego ładną siewkę , ale jaka , jak zakwitnie dopiero zobaczę. Mam też od forumka Romka , ale jakie ... :?: :?: Przy kopaniu nieco namieszane i dopiero przy kwitnieniu będzie wiadomo co i jak. Na pewno bardzo wysoka półka , jeden z nich to wielki , czerwony pająk . Ale nie ten z zamierzchłych czasów ;:306 ;:306 Wiem jak to bywa , już kilka z ''górnej półki'' wybyło. ;:131
Halinko , to nie te ''zielonki'' . Są na ''identyfikacji''. Na zdjęciach widać , które ''boją się'' słońca. Mimo , że październikowe chłodne , pali liście tak samo intensywnie. Liście opadły i straciły osłonę przed światłem.
Co z okrywaniem :?: Jak tu myśleć na tan temat , kiedy w piątek o 6 rano na termometrze było +14*C . Tak , tak , nic nie pomyliłem. Choć to był 7 listopad , temperatura jak w lecie. dzisiaj też niewiele mniej. Przed chwilą Tomek Zubilewicz postraszył zimą na Podlasiu 20 listopada , i to też na krótko. Jak będzie kto to wie. I co ja mam Ci powiedzieć :?: ;:oj ;:oj Jednego jestem pewien. Na mojej działce , intensywnie odwiedzanej przez nornice , nie okrywam wcześniej niż kiedy lekko przemarznie. Jak zapowiadają temperatury poniżej -!0*C . W innym przypadku pod okryciem ziemia będzie ''przeorana'' . Choć jak bywają dłuższe ocieplenia , też tak bywa , ale mimo wszystko mniej. Na razie przygotowuję okrycie , kiedy rozłożę , kto to wie ;:24 ;:24
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

;:224 ślicznoty same.
No to będzie się działo w przyszłym sezonie.
Pewno szpalerek się powiększy albo powstanie następny. :uszy
Grażyna.
kogro-linki
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Szpalerek już na jesieni powiększył się. Jeszcze cię się upchnie , choć i innych roślin przybyło. ;:131
Awatar użytkownika
Kasiula17
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2013, o 22:22

Post »

Piękne żuraweczki, każda śliczna,,,Te z falbankami są przecudowne. ;:138
U mnie dzisiaj świeci piękne słoneczko i Tobie Tadziu życzę pięknego dnia. ;:196
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

No to już nie mogę się doczekać wiosny, oj będziesz miał cudnie jak nigdy. ;:215
Grażyna.
kogro-linki
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Kasiu , dzięki :D Już nowe żurawki ''na horyzoncie'' ;:108 ;:108 ;:108 Wczoraj i dzisiaj słonecznie i ciepło. Oby jak najdłużej ;:215
Grażka ,jeszcze zimy nawet na lekarstwo nie było , a mnie także wiosny się chce :uszy Wszystko w ogrodzie zamiera , ostatnie liście w okolicy opadły ;:202 Jak jeszcze zacznie padać , będzie buro i ponuro. , nie cierpię takiej aury , brrr...
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

A wiesz Tadziu, że ja zlikwidowałam swój liliowcowy szpalerek? Porozsadzałam liliowce po całym ogrodzie, mniej więcej po dwie odmiany razem. Zobaczę, czy to zda egzamin, ale na razie jestem zadowolona. Ciągle nie mam ustalonej koncepcji i czasem choć mi się wydaje, że wiem, czego chcę, to nagle mi się zmienia wizja i znowu przesadzam. Ale w sumie to jest fajne, nie narzekam.
U nas dzisiaj było 16 stopni. Nieprawdopodobne!
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Wandziu , wiem nawet jakich powodów Twoje liliowce ''poszły w rozsypkę''. Część moich te będzie na rabatach , po kilka odmian. I tak planuję czarne z białymi , żółte z czerwonymi. Lubię kontrasty , zobaczymy jak to ''wypali''. Wizje mam i ja , grzej z realizacją . Zanim skończę , przestaje mnie satysfakcjonować. ;:131 ;:24 Pewnie , że to fajne , jaby się podobało , to koniec przesadzania i znowu nuda ;:7 ;:7
W listopadowe święto też było ciepło , dzisiaj mimo dobrych prognoz , tylko 7 stopni. Ale to na drugim planie. Na pierwszym ...... pierwszy dzień w nowej pracy. ;:108 ;:108 ;:108 Takiej prawdziwej , nie żaden staż czy śmieciówka ;:215
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58

Post »

Tadziu gratuluję nowej pracy ;:333
Awatar użytkownika
ASK_anulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2013, o 13:44

Post »

Gratuluję, Tadziu ;:196 . Miło wrócić do stabilizacji. No to ;:304 , żeby zadowolenie z pracy trwało.
Pozdrawiam, Anna.
Jak mówi prof. Bralczyk jest różnica, kiedy robimy komuś łaskę, a kiedy laske... Używajmy polskich znaków!
Potencjalny ogród Anulli cz. 2
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”