Urodlin trójłatkowy - Asimina triloba
- vinetou80
- 200p
- Od: 7 lut 2013, o 16:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Urodlin trójłatkowy - Asimina triloba
Ja myślałem kiedyś o Vykaniu,ale to jest kawał drogi,że ho ho a nie wysyłają,przynajmniej części roślin.Gość nikomu nie odpisuje na emaile,ma klienta w ...i weź pod uwagę to że tam są na głównej stronie ceny bez watu,jak dodasz do koszyka to jest +8% do wartości rośliny,dlatego ja sprowadziłem więcej żeby ktoś nie musiał jechać np. 400km w 1stronę+winiety i inne...
Co do opisu,na stronie jest wbudowany,biedny,ale zawsze translator google a opisy można też na innych stronach znaleźć.
Co do opisu,na stronie jest wbudowany,biedny,ale zawsze translator google a opisy można też na innych stronach znaleźć.
LEGENDS NEVER DIE
- vinetou80
- 200p

Z tego będę robił mieszankę do sadzenia:
Substrat Hartmann 250L
Substrat Durpeta z glinką i nawilżaczem 250L
Ziemia uniwersalna Biovita
Dolomit Biovita 20Kg
Na spód dołka dam przekompostowaną ziemię a od połowy mix z w/w składników

LEGENDS NEVER DIE
- Geniodekt
- 500p
- Od: 27 kwie 2014, o 20:45
Ale faktycznie warto byłoby na przyszły rok trochę odłożyć i przypuścić forumowy szturm na tą szkółkę. Bo np. 53 zł za czerwonego orzecha włoskiego "wiśnicz" to cena w granicach rozsądku, szkoda tylko, że nic nie ma o gabarytach i wieku sadzonki.passiflora1660 pisze:Rzeczywiście mają świetne rośliny na tej stronce, ale większość egzotyków ok. 1200 kc/ 180 złJeszcze gdybym znał czeski i umiał wyczytać opisy upraw, to było by super :P
Dalej, 87 zł za jabłko o czerwonym miąższu w typie Weirouge, praktycznie niedostępne w PL
114 zł za głożynę chińską, tzw. "jujuba" (tu już dość mocno pojechali)
91 zł- duża, już owocująca morwa
Duży wybór Hurm (kaki), wszystkie po 166 zł/sztuka
Oczywiście pełna gama Asimin, po 121 zł od sztuki lub w zestawie np. po 6 sztuk, wtedy wychodzi 107 PLN, łączna oszczędność prawie 90 zł.
No i taka ilość egzotycznych owoców domowych, że błyskawicznie ściął mi się mózg, a oczy wyskoczyły mi z orbit i poturlały się pod biurko. Tylko niestety one wymagają ogrzewanej oranżerii. No i cena, 183 zł za większość z nich. Ciekawe jakie to są rzeczywiście sadzonki, bo za tą cenę to oczekiwałbym z 5-6 letnich.
----KONIEC OFF-TOPU----
Odebrałem dziś swoją sadzonkę asiminy od Vinetou80. Początkowo zamierzałem się na PA Golden, ale ostatecznie wybrałem Rebbeca Gold. Rośnie już na swoim stanowisku, ale nie dodawałem gipsu, bo w Castoramie mieli jedynie opakowania budowlane, a ja nie będę targać całego worka dla jednej małej roślinki. Kompost i żyzna ziemia, które dałem pod korzenie powinny na razie wystarczyć. Dół wykopany:

Nawiozłem kompostu na dół, obsypałem czarnoziemem, na sam wierzch trochę kory sosnowej i liści, coby miejsce szczepienia nie zmarzło.

Gotowe !

- vinetou80
- 200p
Tak jak pisałem może masz tam asiminy za 120+zł,ale dodając do koszyka dolicza ci dopiero do cen 8% czeskiego vatu i Ci wychodzi ponad 130zł za szt a nie koło 90zł.Ja bym do Vykania pojechał,ale po szczepione annony lub jabuticabę czy sapodillę ale nie po asiminy.Zresztą on niema tanio bo sam nie szkółkuje tylko sprowadza z Kanady i innych krajów...dlatego takie ceny.
LEGENDS NEVER DIE
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 24 mar 2014, o 22:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Po sapodille też bym bardo chętnie pojechał, kiedyś posiałem, ale nic z tego nie wyszło, czytałem też że można doczekać się owoców w domu dlatego myślę że był by to cenny nabytek, a wy jak myślicie, zaowocowała by?
Czarek
Moje domowe tropiki...
Moje domowe tropiki...
- vinetou80
- 200p
@passiflora1660
To jest wątek na inny temat,nawet rodzina nie ta :)Generalnie,jak wszystko lepiej kupić szczepione i odmianowe...w tym przypadku dorosłe bo rosną powoli,ale są samopylne i jak już zacznie owocować to daje radę co roku,ja miałem siewkę,ale wykończyłem ją przez własne zaniedbanie
Natomiast z asiminami jest to fajne ,że jak zacznie owocować to co roku ma więcej owoców...
Ciekawe jak asiminy się zapatrują na glinę piaszczystą?
To jest wątek na inny temat,nawet rodzina nie ta :)Generalnie,jak wszystko lepiej kupić szczepione i odmianowe...w tym przypadku dorosłe bo rosną powoli,ale są samopylne i jak już zacznie owocować to daje radę co roku,ja miałem siewkę,ale wykończyłem ją przez własne zaniedbanie

Natomiast z asiminami jest to fajne ,że jak zacznie owocować to co roku ma więcej owoców...
Ciekawe jak asiminy się zapatrują na glinę piaszczystą?

LEGENDS NEVER DIE
-
- 200p
- Od: 14 paź 2010, o 19:41
Myślę,że rodzaj ziemi nie jest aż tak bardzo istotny dla asiminy,jeśli ziemia jest lekka to częściej nawozimy,jeśli cięższa to nawozić można rzadziej,szczególnie jeśli dobrze zaprawliliśmy przed sadzeniem miejsce jej stałego spoczynku.Bardzo ważne za to jest aby ziemia wokół korzeni była stale wilgotna,szczególnie w pierwszym roku po wysadzeniu na miejsce stałe należy bardzo często podlewać,jednocześnie należy pamiętać,że korzenie asiminy nie lubią gdy woda zbyt długo zalega wokół systemu korzeniowego.to może zabić roślinę.Przypomniała mi się jeszcze jedna istotna rzecz z wycieczki z Czech.Otóż pan Miroslav powiedzał,że niekoniecznie trzeba ręcznie zapylać kwiatki asiminy,muchą robią to ponoć świetnie.
- vinetou80
- 200p
Popatrzcie w czym będą rosły jak się przekorzenią bardziej,odkryłem nawet kremowy kolorek mojej glinki piaszczystej 
Odnośnie smaku samych owoców to rzeczywiście i amerykanie opisują to co ja sam zbadałem,że odmiana sunflower ma miąższ koloru masła i smak śmietankowo-waniliowy
...

Odnośnie smaku samych owoców to rzeczywiście i amerykanie opisują to co ja sam zbadałem,że odmiana sunflower ma miąższ koloru masła i smak śmietankowo-waniliowy
...

LEGENDS NEVER DIE
-
- 200p
- Od: 14 paź 2010, o 19:41
Najważniesze kolego Vinetou80 ,że wiesz co masz robić aby było ok.Wiem z dobrego źródła ,że jesteś fachowcem w tej dziedzinie,więc na pewno będzie dobrze. U mnie ziemia żyzna próchnicza zdaje się czarnoziem jeśli się na tym choć trochę znam a pod spodem przeważnie glina,tak więc nie muszę wiele nic kombinować.Dziś rano dowiedziałem się że mój sąsiad rolnik stosuje nawóz siarkowo -wapniowy i że mi odstapi 2-3 kilo bez problemu ,zmieszam go z ziemią kompostową do tego na samo dno dołka obornik zmieszany z ziemią i tyle.
Mam takie pytanie.
Czy jak kupię urodlina szczepionego to będzie owocował i przedeszystkim rósł???
Czy jak kupię urodlina szczepionego to będzie owocował i przedeszystkim rósł???
- Geniodekt
- 500p
- Od: 27 kwie 2014, o 20:45
Cóż to za pytanie, oczywiście
W innym przypadku jaki byłby sens szczepienia ?

A na czym są szczepione wasze urodliny???
- vinetou80
- 200p
Teoretycznie powinny być szczepione na Asimina triloba (L.) Dunal,dzikiej bezodmianowej asiminie a na czym on tam sobie szczepi czy na siewkach,które ma z owoców odmianowych asimin to do końca ja nie wiem,nie pytałem.Grunt,że te większe(w ofercie szkółki) mają/będą miały pąki kwiatowe czyli jest ok.
Nie będę was więcej męczył moimi postami,na wiosnę wrzucę zdjęcia jak się rośliny obudzą do życia...
Nie będę was więcej męczył moimi postami,na wiosnę wrzucę zdjęcia jak się rośliny obudzą do życia...
LEGENDS NEVER DIE
Jaka odmiana będzie dobrym zapylaczem dla odmiany zimmerman i oczywiście na odwrót?
-
- 200p
- Od: 3 paź 2012, o 22:04
- Kontakt:
A czy ktoś może mi powiedzieć jaka jest różnica pomiędzy odmianami PA-Golden 1, 2, 3 i 4?
Dereń jadalny(cornus mas)