Aniu, u ciebie też widziałam fiołeczki i skrętniczki. Stanowią dla nas namiastkę wiosny i lata w smutny zimowy czas. Są takie słodkie
Kamienne ścieżki pod dębem Cz.13
- Wanda7
- -Moderator Forum-.

- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Kamienne ścieżki pod dębem Cz.13
Mufeczko, wstawiłam trochę fiołeczków, bo w ogrodzie już mi nic kolorowego nie kwitnie. Trochę je teraz zaczęłam nawozić i od razu zareagowały 
Aniu, u ciebie też widziałam fiołeczki i skrętniczki. Stanowią dla nas namiastkę wiosny i lata w smutny zimowy czas. Są takie słodkie
-
Marzena77
- 500p

- Od: 6 lip 2014, o 19:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Piękne fiołki i skrętniki kiedyś miałam 40 doniczek z różnymi odmianami niestety coś się zaczęło z nimi dziać i zrezygnowałam .
-
tade k
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Od: 5 lis 2010, o 20:56
Wandziu , hej
Listopad nadszedł, dzień krótki , koniec z ogrodem . Jeszcze tylko róże okryć i do wiosny spokój. .Ja nie mogę ''dorobić się'' ładnych kęp traw. Jak nie wymarzną , to ktoś mi ''podprowadzi''
Większość moich to niskie odmiany , rosną w większości na rabacie z żurawkami. Na parapecie prawie wszystko ''zwleczone'' z działki , to co na pewno nie zimuje. I nawet jeden fiolk już się nie zmieści. A szkoda , bo ładne kwiatuchy.
Pozdrówka.
Listopad nadszedł, dzień krótki , koniec z ogrodem . Jeszcze tylko róże okryć i do wiosny spokój. .Ja nie mogę ''dorobić się'' ładnych kęp traw. Jak nie wymarzną , to ktoś mi ''podprowadzi''
Pozdrówka.
- magry
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 15 wrz 2009, o 19:20
Jaki nawóz stosujesz do fiołków ? Moje mają po jednym kwiatku.
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Górki,pagórki i reszta.
- Wanda7
- -Moderator Forum-.

Marzena77, ja jeszcze do niedawna miałam około 200 odmian fiołeczków. Jednak z czasem się po jednym wykruszały, a ja nic nie robiłam aby je ratować. Teraz zostało około 100, ale i tak jest z nimi mnóstwo roboty. Całe szczęście, bo mam co robić zimą.
Tadku, czy mówiąc "podprowadzi" masz na myśli, że ktoś Ci kradnie z ogrodu? A może ktoś po kyrjomu się z Tobą "dzieli"? Niskie trawy są świetne do żurawek. Ja nawet ostatnio kupiłam sobie rozrośnięte turzyce Silver Sceptre i od razu zadołowałam w doniczkach, żeby wiosną podzielić kępy na mniejsze. To samo zrobiłam z niektórymi żurawkami rozmnażanymi w doniczkach. Nie zdążyłam do gruntu, więc upakowałam w doniczkach w ziemi i mam spokój do wiosny. Też Cię serdecznie pozdrawiam, Tadziu
Janku, ja wybieram nawozy z dużą ilością potasu. Tak więc podlewam fiołki teraz Magiczną Siłą do powojników. Ja też nie mam jakichś rewelacyjnych kwitnień, ale zawsze przynajmniej po kilka kwiatków kwitnie. Zresztą zależy od odmiany. Kundelki kwitną najlepiej
Tadku, czy mówiąc "podprowadzi" masz na myśli, że ktoś Ci kradnie z ogrodu? A może ktoś po kyrjomu się z Tobą "dzieli"? Niskie trawy są świetne do żurawek. Ja nawet ostatnio kupiłam sobie rozrośnięte turzyce Silver Sceptre i od razu zadołowałam w doniczkach, żeby wiosną podzielić kępy na mniejsze. To samo zrobiłam z niektórymi żurawkami rozmnażanymi w doniczkach. Nie zdążyłam do gruntu, więc upakowałam w doniczkach w ziemi i mam spokój do wiosny. Też Cię serdecznie pozdrawiam, Tadziu
Janku, ja wybieram nawozy z dużą ilością potasu. Tak więc podlewam fiołki teraz Magiczną Siłą do powojników. Ja też nie mam jakichś rewelacyjnych kwitnień, ale zawsze przynajmniej po kilka kwiatków kwitnie. Zresztą zależy od odmiany. Kundelki kwitną najlepiej
- Margo2

- Od: 8 lut 2010, o 12:14
Zawsze zazdrościłam ludziom pieknych kwiatów w domu.
Ja nie mam do nich ręki. Wszystkie zmarnuję
Ja nie mam do nich ręki. Wszystkie zmarnuję
-
tade k

Wandziu , nie ''podprowadzają '' mi traw bez mojej wiedzy
Nawet sam je kopię, nie potrafię odmówić , jak ktoś prosi . Rosną nieco wolniej , niżbym chciał. 
Wandziu
fiołki ślicznie zakwitły, ciekawe odmiany zgromadziłaś...też jakieś mi został, rozmnożone z listków...trudno je utrzymać przy życiu, jakieś robale je atakują co roku. Na liściach pokazuje się biały lepki nalot 
- Pulpa222

- Od: 21 kwie 2010, o 08:45
Zaskoczyłaś mnie swoimi fiolkami, a właściwie ich ilością
. Są piękne, ale ja tylko będę je oglądać
. Miałam kiedyś ponad 250 storczyków na parapetach, więc coś wiem o pracy. Dzisiaj mam dwa
. Nie liczę kilku falenopsisów, bo z nimi to nie ma żadnego problemu. Masz gwarantowany kolor w zimie, super!.
Trawy uzupełnię wiosną, jak siebie znam, to hurtowo
.
Trawy uzupełnię wiosną, jak siebie znam, to hurtowo
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
- stasia_ogrod

- Od: 13 mar 2011, o 16:48
Fiołeczki i skrętniki zdobią mieszkanie, przyciągając wzrok swoimi kolorami a w ogrodzie Afrika rozjaśnia jesienne klimaty.

- Wanda7
- -Moderator Forum-.

Margo, Tadziu, Anna11, Pulpa, Stasiu, dziękuję za Wasze wizytki, bo już myślałam, że sama ze sobą będę gadać.
Ten listopadowy dzień był niesamowity. Ciepły, promienisty, można było pracować w samym polarku i co jakiś czas wystawiać twarz do słoneczka. W łagodnym wietrze spadały kolorowe liście. A ileż złota iskrzyło się dzisiaj wśród traw i krzewów. Chwyciłam więc szybko aparat, żeby to uwiecznić.
Pięknie ozłocił się modrzew.

Srebrzysta lawenda już zdążyła przyrosnąć po wrześniowym przycięciu w zgrabne kopułki.

Żurawka Spellbound, jedna z moich najulubieńszych. Bardzo wyrazista.

Wybarwiona na złoto trzęślica

I wyjątkowo w tym roku efektowna Stipa brachitrycha

Ten listopadowy dzień był niesamowity. Ciepły, promienisty, można było pracować w samym polarku i co jakiś czas wystawiać twarz do słoneczka. W łagodnym wietrze spadały kolorowe liście. A ileż złota iskrzyło się dzisiaj wśród traw i krzewów. Chwyciłam więc szybko aparat, żeby to uwiecznić.
Pięknie ozłocił się modrzew.

Srebrzysta lawenda już zdążyła przyrosnąć po wrześniowym przycięciu w zgrabne kopułki.

Żurawka Spellbound, jedna z moich najulubieńszych. Bardzo wyrazista.

Wybarwiona na złoto trzęślica

I wyjątkowo w tym roku efektowna Stipa brachitrycha

-
tade k

Kolorów jeszcze nie brakuje, Modrzew o tej porze bywał przeważnie ''łysy''. Moje lawendy nie przycięte na jesieni , teraz już chyba za późno
Teraz wiącej mam czasu , będę częściej zaglądał do Twojego ogrodu.
Teraz wiącej mam czasu , będę częściej zaglądał do Twojego ogrodu.
- ilona2715

- Od: 7 wrz 2010, o 11:47
Wandziu, w tych trawach, które pokazujesz jest chyba jakaś magiczna siła, prawdę mówiąc nigdy nie przywiązywałam do nich jakiejś szczególnej uwagi, ale w przyszłym sezonie chyba kilka jednak sobie sprawię, muszę jutro obejrzeć koniecznie swojego "pieska z dredami", wydaje mi się, że mój jest jeszcze całkiem zielony, ale może nie zauważyłam, że się już przebarwił, Twój ozłocony na prawdę robi wrażenie 
- ASK_anulla

- Od: 25 cze 2013, o 13:44
Taki ciepły, słoneczny ogród, to na wrześniowy wygląda. (Aż ciekawe, co zima nam zafunduje po kontynentalnej jesieni.) Modrzew jest piękny w złotej sukience i sama nie wiem, czy bardziej mi się podoba jesienny przepych, czy wiosenna prostota...
Pozdrawiam, Anna.
Jak mówi prof. Bralczyk jest różnica, kiedy robimy komuś łaskę, a kiedy laske... Używajmy polskich znaków!
Potencjalny ogród Anulli cz. 2
Jak mówi prof. Bralczyk jest różnica, kiedy robimy komuś łaskę, a kiedy laske... Używajmy polskich znaków!
Potencjalny ogród Anulli cz. 2
- Annes 77

- Od: 6 maja 2008, o 19:11
Wandziu modrzew jak parasolka jesienna przyodział się na złoto
Mój lichutki,ale to młodziak,więc czekam na większe przyrosty na wiosnę
Żurawkę zapisałam,lubię ciemne liście,lepiej u mnie rosną.Jasne natomiast albo wcale nie przyrastają albo palone przez promienie w końcu zanikają
Czekam na deszcz,od dłuższego czasu nie spadła ani kropla,może dzisiaj popada?
Mnie jeszcze czeka koszenie trawnika przed zimą
Pozdrawiam i czekam na Twoje złote fotki
Żurawkę zapisałam,lubię ciemne liście,lepiej u mnie rosną.Jasne natomiast albo wcale nie przyrastają albo palone przez promienie w końcu zanikają
Czekam na deszcz,od dłuższego czasu nie spadła ani kropla,może dzisiaj popada?
Mnie jeszcze czeka koszenie trawnika przed zimą
Pozdrawiam i czekam na Twoje złote fotki