Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kaja_krys
200p
200p
Posty: 202
Od: 17 lip 2012, o 10:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Roztocze lubelskie

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

A ja szukam przepisu na dżem wieloowocowy, do którego chciałabym wykorzystać owoce pigwowca, dynię, jabłka i mam trochę zamrożonej czarnej porzeczki.
Czy taką mieszaninę można połączyć? Nie chcę eksperymentować, bo jak to smakowo się nie da i nie będzie zjadliwe to szkoda czasu i roboty.
Pozdrawiam Krystyna
Awatar użytkownika
annodomini
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1573
Od: 13 sty 2008, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: okolice Słupska

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Wskoczyłem tu pierwszy raz i jestem pod wrażeniem. Spisy tematyczne na początku wątku - rewelacja, nie trzeba godzinami ślęczeć, aby znaleźć przepis dla siebie.
Wypowiadam się na FO, gdy mam o czymś jakiekolwiek pojęcie,
gdy go nie mam, proszę innych o radę.
Pozdrawiam Skrytopodczytywacz Adam
Awatar użytkownika
annodomini
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1573
Od: 13 sty 2008, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: okolice Słupska

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Wrzucę przepis Pana Stasia z Wieszyna, a raczej Jego mamy i jej mamy...
Zamiast Kostki Rosołowej

W równych proporcjach:
- nać pietruszki,
- nać selera,
- nać lubczyku (maggi),
- korzeń marchewki.
Wszystko zmielić na grubych "oczkach", wymieszać z grubą solą, zapakować do słoików - ale nie do pełna. Zalać dwoma łyżkami oleju, zakręcić. Trzyma nawet kilka lat.
Wypowiadam się na FO, gdy mam o czymś jakiekolwiek pojęcie,
gdy go nie mam, proszę innych o radę.
Pozdrawiam Skrytopodczytywacz Adam
Awatar użytkownika
gaura
500p
500p
Posty: 860
Od: 14 lut 2013, o 15:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: zachodniopomorskie

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Anpio7 pisze:Gaura - mam pytanko czy ta sałatka jest do zawekowania, rozumiem że się ją pasteryzuje?

Szukam inspiracji, na salatki do słoików, które jeszcze teraz mogę zrobić,
bo czasem by się przydało otworzyło coś swojego do obiadu. :uszy
U mnie ta sałatka została zjedzona w ciągu kilku dni, ale można ją wkładać do słoików. Ja bym ją krótko zapasteryzowała.
Do słoików robiłam trochę inną sałatkę, równie pyszną. Ja robiłam ja wcześniej, ale i teraz składniki są dostępne :D

Sałatka wielowarzywna
-1,5 - 2 kg kapusty białej poszatkować,
- po około 1 kg: marchew, cebula, cukinia (lub ogórek), pomidory (mogą być również zielone lub zapalone), słodka papryka, jabłka (najlepiej kwaśne)
- 4 pełne łyżki cukru
- 2 łyżki soli
- kilkanaście ziaren ziela angielskiego, kilka liści laurowych
- 1 szklanka octu 6% (lub ocet winny, jabłkowy)
- 0,5 szklanki oliwy z oliwek (lub oleju)
Wszystkie składniki rozdrobnić, wsypać do dużej miski i dodać sól, cukier, ziele, liść laurowy, wymieszać, przycisnąć talerzem, obciążyć, zostawić na 2-3 godziny.
Po tym czasie dodać ocet, jeszcze raz dobrze wymieszać.
Sałatkę wkładać do słoików, ugnieść łyżką a na wierzch dodać łyżkę oliwy (lub oleju). Pasteryzować (słoiki 0,5l- 15 min)

Proporcje warzyw można zmieniać w zależności od tego co mamy lub co lubimy. Podstawą jest kapusta, marchew, jabłko i cebula.
Pozdrawiam, Kasia
Awatar użytkownika
gaura
500p
500p
Posty: 860
Od: 14 lut 2013, o 15:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: zachodniopomorskie

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

annodomini pisze:Wrzucę przepis Pana Stasia z Wieszyna, a raczej Jego mamy i jej mamy...
Zamiast Kostki Rosołowej

W równych proporcjach:
- nać pietruszki,
- nać selera,
- nać lubczyku (maggi),
- korzeń marchewki.
Wszystko zmielić na grubych "oczkach", wymieszać z grubą solą, zapakować do słoików - ale nie do pełna. Zalać dwoma łyżkami oleju, zakręcić. Trzyma nawet kilka lat.
Ja robię podobny zestaw warzywny do zup i sosów.
- korzeń marchwi (zwykle więcej niż pozostałych składników)
- korzeń i nać pietruszki
- korzeń i nać selera
- cały por
- nać lubczyku
Wszystko mielę w maszynce z sitkiem o dużych oczkach, wkładam do woreczków, "uklepując" możliwie na płasko i wkładam do zamrażalnika. To mrożenie na "płasko" w woreczkach powoduje, że później łatwo ułamać taką ilość jaka jest potrzebna.
Pozdrawiam, Kasia
Awatar użytkownika
ann_30
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1159
Od: 7 mar 2012, o 10:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Wielkopolska-okolice Konina

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

:wit
A macie może pomysły na przetwory z czerwonej kapusty?Mam kilka główek do przerobienia i szukam inspiracji :?:
szarotka66
1000p
1000p
Posty: 6117
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Kiszona czerwona kapusta w smaku nie ma sobie równych. ;:333 Biała może się schować. :wink:
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11334
Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Pionki pow.radomski

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Będę kisił kalafiora :)
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3456
Od: 17 lut 2012, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Wojkowice 6B

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Sałatka z czerwonej kapusty do słoików
3 kg czerwonej, poszatkowanej kapusty czerwonej
1 kg marchwi
1 kg cebuli
1 kg selera i pietruszki (razem)
1 kg jabłek
Wszystkie składniki dowolnie poszatkować, twardsze składniki najlepiej na grubej tarce, jabłka i cebulę w kostkę.
Warzywa posolić i zmieszać ze sobą, na tą ilość dać 6 łyżek soli.
Zostawić na 2 godziny.
Zalewa:
2 litry wody
1/2 litra octu
1 szklanka cukru
6 łyżek oliwy
ziele angielskie
pieprz w kulkach
liście laurowe
kilka goździków
Wodę zagotować z cukrem i przyprawami, do gorącej ale nie wrzącej dodać ocet i oliwę, oraz odciśnięte z solanki szatkowane warzywa.
Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 20 minut.
Gorącą sałatkę nałożyć do słoików i zalać zalewą.

Ten przepis znalazłam w Babcinych przepisach a ponieważ byliśmy dużą rodziną, więc stąd te ilości składników.
Pamiętam, że kapusta była rewelacyjna i wyjadaliśmy ją aż do dna i często trzeba było napoczynać następny litrowy słój.
Niestety nic Babcia nie pisze czy te słoiki trzeba było pasteryzować.
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
Awatar użytkownika
annodomini
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1573
Od: 13 sty 2008, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: okolice Słupska

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Kasia - gaura, patent z tym oklepywaniem woreczków - rewelacyjny. W przyszłym sezonie zrobię i w woreczkach i w słoikach. Sposób w słoikach, nie zajmuje miejsca w zamrażalniku. Ale na pewno dodam wg Twojego przepisu - pora !
Wypowiadam się na FO, gdy mam o czymś jakiekolwiek pojęcie,
gdy go nie mam, proszę innych o radę.
Pozdrawiam Skrytopodczytywacz Adam
Awatar użytkownika
Galicjanka
100p
100p
Posty: 172
Od: 16 wrz 2013, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Przemyśl

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

;:63 Same wartościowe przepisy. Mam ochotę na sałatkę z czerwonej kapusty i na vegetę.Wielkie dzięki
Pozdrawiam Gosia
Awatar użytkownika
joannamm
500p
500p
Posty: 577
Od: 27 lut 2013, o 20:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: pomorskie, nad rzeką Brdą

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Sałatka z czerwonej kapusty do słoików jest zachęcająca, ale mam pytanie czy można ją zrobić bez octu? Obecnie nie mogę używać octu w żadnej postaci. A może z cytryną? Ktoś tak robił?
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 4171
Od: 22 lut 2011, o 14:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Warszawa, Rembertów

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Wydaje mi się, że sałatkę z tych składników można by ukisić. Wtedy kwas jest naturalny. Tylko oczywiście taka sałatka długo się nie przetrzyma, ale w końcu wszystko jest do kupienia w zimie.
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
joannamm
500p
500p
Posty: 577
Od: 27 lut 2013, o 20:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: pomorskie, nad rzeką Brdą

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Zrobię eksperyment i ukiszę, zobaczę co wyjdzie i jak długo potrzyma. Ja kiszę kapustę białą z marchewką na zimę w 5 litrowej kamionce i jemy ją do marca/kwietnia. Więc jest szansa, ze inne warzywa też trochę potrzymają. Moja teściowa kisiła w wekach 1 litrowych i pasteryzowała, wtedy długo nawet kilka lat można było trzymać, ale ja wolę taką nie pasteryzowaną.
Awatar użytkownika
Milcia120
500p
500p
Posty: 610
Od: 1 lut 2014, o 12:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Poznań

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Idealny wątek dla mnie uwielbiam swoje przetwory a przepisy świetne
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”