Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
- kaja_krys
- 200p
- Posty: 202
- Od: 17 lip 2012, o 10:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Roztocze lubelskie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
A ja szukam przepisu na dżem wieloowocowy, do którego chciałabym wykorzystać owoce pigwowca, dynię, jabłka i mam trochę zamrożonej czarnej porzeczki.
Czy taką mieszaninę można połączyć? Nie chcę eksperymentować, bo jak to smakowo się nie da i nie będzie zjadliwe to szkoda czasu i roboty.
Czy taką mieszaninę można połączyć? Nie chcę eksperymentować, bo jak to smakowo się nie da i nie będzie zjadliwe to szkoda czasu i roboty.
Pozdrawiam Krystyna
- annodomini
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1573
- Od: 13 sty 2008, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: okolice Słupska
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Wskoczyłem tu pierwszy raz i jestem pod wrażeniem. Spisy tematyczne na początku wątku - rewelacja, nie trzeba godzinami ślęczeć, aby znaleźć przepis dla siebie.
Wypowiadam się na FO, gdy mam o czymś jakiekolwiek pojęcie,
gdy go nie mam, proszę innych o radę.
Pozdrawiam Skrytopodczytywacz Adam
gdy go nie mam, proszę innych o radę.
Pozdrawiam Skrytopodczytywacz Adam
- annodomini
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1573
- Od: 13 sty 2008, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: okolice Słupska
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Wrzucę przepis Pana Stasia z Wieszyna, a raczej Jego mamy i jej mamy...
Zamiast Kostki Rosołowej
W równych proporcjach:
- nać pietruszki,
- nać selera,
- nać lubczyku (maggi),
- korzeń marchewki.
Wszystko zmielić na grubych "oczkach", wymieszać z grubą solą, zapakować do słoików - ale nie do pełna. Zalać dwoma łyżkami oleju, zakręcić. Trzyma nawet kilka lat.
Zamiast Kostki Rosołowej
W równych proporcjach:
- nać pietruszki,
- nać selera,
- nać lubczyku (maggi),
- korzeń marchewki.
Wszystko zmielić na grubych "oczkach", wymieszać z grubą solą, zapakować do słoików - ale nie do pełna. Zalać dwoma łyżkami oleju, zakręcić. Trzyma nawet kilka lat.
Wypowiadam się na FO, gdy mam o czymś jakiekolwiek pojęcie,
gdy go nie mam, proszę innych o radę.
Pozdrawiam Skrytopodczytywacz Adam
gdy go nie mam, proszę innych o radę.
Pozdrawiam Skrytopodczytywacz Adam
- gaura
- 500p
- Posty: 860
- Od: 14 lut 2013, o 15:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: zachodniopomorskie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
U mnie ta sałatka została zjedzona w ciągu kilku dni, ale można ją wkładać do słoików. Ja bym ją krótko zapasteryzowała.Anpio7 pisze:Gaura - mam pytanko czy ta sałatka jest do zawekowania, rozumiem że się ją pasteryzuje?
Szukam inspiracji, na salatki do słoików, które jeszcze teraz mogę zrobić,
bo czasem by się przydało otworzyło coś swojego do obiadu.
Do słoików robiłam trochę inną sałatkę, równie pyszną. Ja robiłam ja wcześniej, ale i teraz składniki są dostępne

Sałatka wielowarzywna
-1,5 - 2 kg kapusty białej poszatkować,
- po około 1 kg: marchew, cebula, cukinia (lub ogórek), pomidory (mogą być również zielone lub zapalone), słodka papryka, jabłka (najlepiej kwaśne)
- 4 pełne łyżki cukru
- 2 łyżki soli
- kilkanaście ziaren ziela angielskiego, kilka liści laurowych
- 1 szklanka octu 6% (lub ocet winny, jabłkowy)
- 0,5 szklanki oliwy z oliwek (lub oleju)
Wszystkie składniki rozdrobnić, wsypać do dużej miski i dodać sól, cukier, ziele, liść laurowy, wymieszać, przycisnąć talerzem, obciążyć, zostawić na 2-3 godziny.
Po tym czasie dodać ocet, jeszcze raz dobrze wymieszać.
Sałatkę wkładać do słoików, ugnieść łyżką a na wierzch dodać łyżkę oliwy (lub oleju). Pasteryzować (słoiki 0,5l- 15 min)
Proporcje warzyw można zmieniać w zależności od tego co mamy lub co lubimy. Podstawą jest kapusta, marchew, jabłko i cebula.
Pozdrawiam, Kasia
- gaura
- 500p
- Posty: 860
- Od: 14 lut 2013, o 15:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: zachodniopomorskie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Ja robię podobny zestaw warzywny do zup i sosów.annodomini pisze:Wrzucę przepis Pana Stasia z Wieszyna, a raczej Jego mamy i jej mamy...
Zamiast Kostki Rosołowej
W równych proporcjach:
- nać pietruszki,
- nać selera,
- nać lubczyku (maggi),
- korzeń marchewki.
Wszystko zmielić na grubych "oczkach", wymieszać z grubą solą, zapakować do słoików - ale nie do pełna. Zalać dwoma łyżkami oleju, zakręcić. Trzyma nawet kilka lat.
- korzeń marchwi (zwykle więcej niż pozostałych składników)
- korzeń i nać pietruszki
- korzeń i nać selera
- cały por
- nać lubczyku
Wszystko mielę w maszynce z sitkiem o dużych oczkach, wkładam do woreczków, "uklepując" możliwie na płasko i wkładam do zamrażalnika. To mrożenie na "płasko" w woreczkach powoduje, że później łatwo ułamać taką ilość jaka jest potrzebna.
Pozdrawiam, Kasia
- ann_30
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1159
- Od: 7 mar 2012, o 10:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Wielkopolska-okolice Konina
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

A macie może pomysły na przetwory z czerwonej kapusty?Mam kilka główek do przerobienia i szukam inspiracji

-
- 1000p
- Posty: 6117
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Kiszona czerwona kapusta w smaku nie ma sobie równych.
Biała może się schować. 


Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11334
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Pionki pow.radomski
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Będę kisił kalafiora 

- whitedame
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3456
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Wojkowice 6B
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Sałatka z czerwonej kapusty do słoików
3 kg czerwonej, poszatkowanej kapusty czerwonej
1 kg marchwi
1 kg cebuli
1 kg selera i pietruszki (razem)
1 kg jabłek
Wszystkie składniki dowolnie poszatkować, twardsze składniki najlepiej na grubej tarce, jabłka i cebulę w kostkę.
Warzywa posolić i zmieszać ze sobą, na tą ilość dać 6 łyżek soli.
Zostawić na 2 godziny.
Zalewa:
2 litry wody
1/2 litra octu
1 szklanka cukru
6 łyżek oliwy
ziele angielskie
pieprz w kulkach
liście laurowe
kilka goździków
Wodę zagotować z cukrem i przyprawami, do gorącej ale nie wrzącej dodać ocet i oliwę, oraz odciśnięte z solanki szatkowane warzywa.
Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 20 minut.
Gorącą sałatkę nałożyć do słoików i zalać zalewą.
Ten przepis znalazłam w Babcinych przepisach a ponieważ byliśmy dużą rodziną, więc stąd te ilości składników.
Pamiętam, że kapusta była rewelacyjna i wyjadaliśmy ją aż do dna i często trzeba było napoczynać następny litrowy słój.
Niestety nic Babcia nie pisze czy te słoiki trzeba było pasteryzować.
3 kg czerwonej, poszatkowanej kapusty czerwonej
1 kg marchwi
1 kg cebuli
1 kg selera i pietruszki (razem)
1 kg jabłek
Wszystkie składniki dowolnie poszatkować, twardsze składniki najlepiej na grubej tarce, jabłka i cebulę w kostkę.
Warzywa posolić i zmieszać ze sobą, na tą ilość dać 6 łyżek soli.
Zostawić na 2 godziny.
Zalewa:
2 litry wody
1/2 litra octu
1 szklanka cukru
6 łyżek oliwy
ziele angielskie
pieprz w kulkach
liście laurowe
kilka goździków
Wodę zagotować z cukrem i przyprawami, do gorącej ale nie wrzącej dodać ocet i oliwę, oraz odciśnięte z solanki szatkowane warzywa.
Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 20 minut.
Gorącą sałatkę nałożyć do słoików i zalać zalewą.
Ten przepis znalazłam w Babcinych przepisach a ponieważ byliśmy dużą rodziną, więc stąd te ilości składników.
Pamiętam, że kapusta była rewelacyjna i wyjadaliśmy ją aż do dna i często trzeba było napoczynać następny litrowy słój.
Niestety nic Babcia nie pisze czy te słoiki trzeba było pasteryzować.

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
- annodomini
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1573
- Od: 13 sty 2008, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: okolice Słupska
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Kasia - gaura, patent z tym oklepywaniem woreczków - rewelacyjny. W przyszłym sezonie zrobię i w woreczkach i w słoikach. Sposób w słoikach, nie zajmuje miejsca w zamrażalniku. Ale na pewno dodam wg Twojego przepisu - pora !
Wypowiadam się na FO, gdy mam o czymś jakiekolwiek pojęcie,
gdy go nie mam, proszę innych o radę.
Pozdrawiam Skrytopodczytywacz Adam
gdy go nie mam, proszę innych o radę.
Pozdrawiam Skrytopodczytywacz Adam
- Galicjanka
- 100p
- Posty: 172
- Od: 16 wrz 2013, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Przemyśl
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Pozdrawiam Gosia
- joannamm
- 500p
- Posty: 577
- Od: 27 lut 2013, o 20:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: pomorskie, nad rzeką Brdą
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Sałatka z czerwonej kapusty do słoików jest zachęcająca, ale mam pytanie czy można ją zrobić bez octu? Obecnie nie mogę używać octu w żadnej postaci. A może z cytryną? Ktoś tak robił?
- jode22
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4171
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa, Rembertów
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Wydaje mi się, że sałatkę z tych składników można by ukisić. Wtedy kwas jest naturalny. Tylko oczywiście taka sałatka długo się nie przetrzyma, ale w końcu wszystko jest do kupienia w zimie.
- joannamm
- 500p
- Posty: 577
- Od: 27 lut 2013, o 20:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: pomorskie, nad rzeką Brdą
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Zrobię eksperyment i ukiszę, zobaczę co wyjdzie i jak długo potrzyma. Ja kiszę kapustę białą z marchewką na zimę w 5 litrowej kamionce i jemy ją do marca/kwietnia. Więc jest szansa, ze inne warzywa też trochę potrzymają. Moja teściowa kisiła w wekach 1 litrowych i pasteryzowała, wtedy długo nawet kilka lat można było trzymać, ale ja wolę taką nie pasteryzowaną.
- Milcia120
- 500p
- Posty: 610
- Od: 1 lut 2014, o 12:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Poznań
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Idealny wątek dla mnie uwielbiam swoje przetwory a przepisy świetne