Ogród Madzi - część 2
- mati1999
- 1000p
- Od: 3 maja 2013, o 13:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogród Madzi - część 2
To może mały szkółking ? 

- mati1999
- 1000p
Jedziemy do szkółki na małe zakupy roślinne 

- Koleszko
- 500p
- Od: 14 wrz 2013, o 20:23
A no taaa , od shopping , nie zajarzyłem .
Trzeba .
Ale to w 2015 .U mnie taki modrzew by pasował że ahh . 

- mati1999
- 1000p
Albo cedry
tylko że one do ciepłych regionów polski
taki siwy płaczący to idealny nad oczko lub strumyk

- drewutnia
- 1000p
- Od: 1 gru 2011, o 13:06
A masz już doświadczenie z bambusami. Ja miałam małą sadzonkę która mi padła 

- asma
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Na Świętojańskiej rosną takie bambusy przed knajpką Wietnamską-owijają je szczelnie włókniną na zimę i dopiero koło Zimnej Zośki je zdejmują.Rozrosły się w spore kępy róznej wysokości.Najwyższa ma ok 3m.
-
- Od: 20 sty 2013, o 10:54
Moja golteria zeszłoroczna nie pokazała w tym roku kuleczek, pomimo że kwitła.
Moja siostra miała bambusy posadzone koło oczka, dorosły do niezłych rozmiarów. Mój M zrobił mi takie bimbadełko stukające
z pędów tego bambusa, musiał ciąć piłą, takie były zdrewniałe. No, ale siostra mieszka w Saarlandzie, a oczka już nie ma.
Moja siostra miała bambusy posadzone koło oczka, dorosły do niezłych rozmiarów. Mój M zrobił mi takie bimbadełko stukające

-
- Od: 20 sty 2013, o 10:54
Madzia, ja wyjść nie mogę z tych szkółek, a do tego znalazłam jeszcze inne adresy. Mam mętlik...chodziło mi przecież tylko o klony. I na razie chyba tak zostawię. Myślałam o Drumondi, Fassen Blacku, i UTKNĘŁAM.W jednej nie ma tego co bym chciała, za to jest w innej. A tego wiąza też mi się chce, ale mam już teraz obawy. Może zaryzykuję, może będzie ok. A i jeszcze świerki oglądałam, ja lubię te " straszydła" dlatego do kolekcji Pendula Major by mi pasował. Co do klonów, one przecież duże kiedyś urosną, dlatego trochę się waham. W innej szkółce, tej ostatniej na liście są mniejsze odmiany, siedzę i dumam....
- Madziagos
- -Moderator Forum-.
- Od: 10 kwie 2012, o 21:44
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Pozwólcie, ze na temat bambusów odpowiem hurtem. W Polsce z powodzeniem można uprawiać kilka gatunków. Fargesia murielae powinna rosnąć w osłoniętym, pół cienistym do cienistego miejscu. Powinna na takim stanowisku znosić (-)25 mróz. warto kępę wysciółkować - wtedy nawet gdyby góra zmarzła to nowe pędy wyjdą od korzeni. W zeszłym roku posadziłam jedną kępkę, przezimowała bardzo ładnie. Nad morzem tego bambusa okrywać nie trzeba - kolega ma w ogrodzie cały lasek - nigdy nie wymarzał, nawet w 2012 roku - rosliny zgubiły wtedy jedynie część liści, które odrosły wiosną. W naszym klimacie fargesia murieale powinna dorastać do około 2 metrów (w naturze 3 do 4). Mam jeszcze Pleioblastus variegatus i najprawdopodobniej Phyllostachys bissetii (dostałam od wspominanego kolegi, który świetnie uprawia bambusy, ale nie wie jakie). Ten pierwszy osiąga około 1 metra, drugi będzie spory, nawet do 3-4 metrów.
Margitio,
pergola jest osadzona na podstawie do słupa wbijanej do ziemi (w ziemi jest wbita na jakieś 80 cm). Nie potrzeba zalewać betonem - przerost formy nad treścią. Szczerze mówiąc nawet mocowanie słupków pergoli do podstawy za pomocą wkrętów nie jest konieczne - na pewno nie odleci.
Mati,
modrzew szyszkuje. Natomiast co do cedrów - zarezerwowane dla najcieplejszych regionów Polski. Podobno niektóre odmiany oraz rośliny pochodzące z proweniencji w centralnej części Turcji rosną także gdzie indziej, ale są ciężkie do dostania.
Paweł,
markety marketami - ja tam mało co kupuję i tylko sporadycznie - najfajniejsze rośliny kupiłam na Necie.
Małgosiu,
może coś zjadło zawiązki owocków?
Margitio,
pergola jest osadzona na podstawie do słupa wbijanej do ziemi (w ziemi jest wbita na jakieś 80 cm). Nie potrzeba zalewać betonem - przerost formy nad treścią. Szczerze mówiąc nawet mocowanie słupków pergoli do podstawy za pomocą wkrętów nie jest konieczne - na pewno nie odleci.
Mati,
modrzew szyszkuje. Natomiast co do cedrów - zarezerwowane dla najcieplejszych regionów Polski. Podobno niektóre odmiany oraz rośliny pochodzące z proweniencji w centralnej części Turcji rosną także gdzie indziej, ale są ciężkie do dostania.
Paweł,
markety marketami - ja tam mało co kupuję i tylko sporadycznie - najfajniejsze rośliny kupiłam na Necie.
Małgosiu,
może coś zjadło zawiązki owocków?
- chalaputkowo
- 1000p
- Od: 16 cze 2014, o 18:59
Małgosiu - popadłam w to samo błędne koło , jest tyle odmian klonów i tak mało miejsca w ogrodzie
Madziu - to ja poproszę o podpowiedź w sprawie miskanta giganta , mój M bardzo chce , strasznie mu się podoba , znalazłam kawałek placyku i wiem że jest dość ekspansywny , co myślisz o uprawie np. w beczce wkopanej w ziemię , czy aby za chwilę nie zabraknie mu miejsca i np. nie wyłysieje w środku ?
Madziu - to ja poproszę o podpowiedź w sprawie miskanta giganta , mój M bardzo chce , strasznie mu się podoba , znalazłam kawałek placyku i wiem że jest dość ekspansywny , co myślisz o uprawie np. w beczce wkopanej w ziemię , czy aby za chwilę nie zabraknie mu miejsca i np. nie wyłysieje w środku ?
Zielono mi - bo wesoło mi - bo zielono mi - Monika
Chałaputkowo,Chałaputkowo-dwa
Chałaputkowo to i owo
Chałaputkowo to i owo
- Madziagos
- -Moderator Forum-.
Moniko,
Miskant ,,Giganteus" nie jest ekspansywny. Rozrasta się w kępę wysoką na jakieś 3,5 metra, ale nie puszcza rozłogów - ta ,,umiejętność" jest za to dobrze znana miskantowi cukrowemu - ten gatunek szybko opanuje sporą przestrzeń. Z kolei miskantów chńskich nie tylko nie trzeba, ale wręcz nie należy ograniczać. Mam kilkuletnie kępy - są piękne i wielkie, ale żadna nie wydaje rozłogów.
Miskant ,,Giganteus" nie jest ekspansywny. Rozrasta się w kępę wysoką na jakieś 3,5 metra, ale nie puszcza rozłogów - ta ,,umiejętność" jest za to dobrze znana miskantowi cukrowemu - ten gatunek szybko opanuje sporą przestrzeń. Z kolei miskantów chńskich nie tylko nie trzeba, ale wręcz nie należy ograniczać. Mam kilkuletnie kępy - są piękne i wielkie, ale żadna nie wydaje rozłogów.
- chalaputkowo
- 1000p
Madziu - bardzo Ci dziękuję , a jaką średnicę takie kilkuletnie kępy osiągają
, masz może jakieś zdjęcie 

Chałaputkowo to i owo
Chałaputkowo to i owo
- Madziagos
- -Moderator Forum-.
Moniko, gdzieś jakieś zdjęcia mam, ale ciężko będzie mi je teraz odszukać, więc jutro zrobię nowe i wstawię. Taka rozrośnięta, wieloletnia kępa może osiągnąć nawet metr średnicy. Pięknie wygląda podsadzona bylinami - rudbekiami, rozchodnikami olbrzymimi itp. Bardzo stare kępy należy dzielić (po wielu latach). Kępę trzeba najpierw wykopać - robota na cały dzień dla silnego chłopa - następnie pociąć na co najmniej 4 części ostrą siekierą lub specjalną piłą - taką, która nie tępi się na piachu. Ale te przyjemności po wielu latach, więc nie ma się co martwić, trzeba sadzić.
- chalaputkowo
- 1000p
Kamień mi spadł z serca dzięki Tobie Madziu , bardzo Ci dziękuję , jak mniemam teraz już za późno na rozglądanie się za sadzonką , ale wiosną na pewno to zrobię
, jeszcze raz dziękuję

Chałaputkowo to i owo
Chałaputkowo to i owo