Ogród Madzi - część 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p
Od: 3 maja 2013, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród Madzi - część 2

Post »

To może mały szkółking ? :lol:
Awatar użytkownika
Koleszko
500p
500p
Od: 14 wrz 2013, o 20:23

Post »

Tzn. ? :D
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p

Post »

Jedziemy do szkółki na małe zakupy roślinne :D
Awatar użytkownika
Koleszko
500p
500p
Od: 14 wrz 2013, o 20:23

Post »

A no taaa , od shopping , nie zajarzyłem . ;:191 Trzeba . :D Ale to w 2015 .U mnie taki modrzew by pasował że ahh . :wink:
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p

Post »

Albo cedry ;:224 tylko że one do ciepłych regionów polski ;:108 taki siwy płaczący to idealny nad oczko lub strumyk
Awatar użytkownika
drewutnia
1000p
1000p
Od: 1 gru 2011, o 13:06

Post »

A masz już doświadczenie z bambusami. Ja miałam małą sadzonkę która mi padła :(
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 wrz 2011, o 12:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Na Świętojańskiej rosną takie bambusy przed knajpką Wietnamską-owijają je szczelnie włókniną na zimę i dopiero koło Zimnej Zośki je zdejmują.Rozrosły się w spore kępy róznej wysokości.Najwyższa ma ok 3m.
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Moja golteria zeszłoroczna nie pokazała w tym roku kuleczek, pomimo że kwitła.

Moja siostra miała bambusy posadzone koło oczka, dorosły do niezłych rozmiarów. Mój M zrobił mi takie bimbadełko stukające :wink: z pędów tego bambusa, musiał ciąć piłą, takie były zdrewniałe. No, ale siostra mieszka w Saarlandzie, a oczka już nie ma.
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Madzia, ja wyjść nie mogę z tych szkółek, a do tego znalazłam jeszcze inne adresy. Mam mętlik...chodziło mi przecież tylko o klony. I na razie chyba tak zostawię. Myślałam o Drumondi, Fassen Blacku, i UTKNĘŁAM.W jednej nie ma tego co bym chciała, za to jest w innej. A tego wiąza też mi się chce, ale mam już teraz obawy. Może zaryzykuję, może będzie ok. A i jeszcze świerki oglądałam, ja lubię te " straszydła" dlatego do kolekcji Pendula Major by mi pasował. Co do klonów, one przecież duże kiedyś urosną, dlatego trochę się waham. W innej szkółce, tej ostatniej na liście są mniejsze odmiany, siedzę i dumam....
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 10 kwie 2012, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Pozwólcie, ze na temat bambusów odpowiem hurtem. W Polsce z powodzeniem można uprawiać kilka gatunków. Fargesia murielae powinna rosnąć w osłoniętym, pół cienistym do cienistego miejscu. Powinna na takim stanowisku znosić (-)25 mróz. warto kępę wysciółkować - wtedy nawet gdyby góra zmarzła to nowe pędy wyjdą od korzeni. W zeszłym roku posadziłam jedną kępkę, przezimowała bardzo ładnie. Nad morzem tego bambusa okrywać nie trzeba - kolega ma w ogrodzie cały lasek - nigdy nie wymarzał, nawet w 2012 roku - rosliny zgubiły wtedy jedynie część liści, które odrosły wiosną. W naszym klimacie fargesia murieale powinna dorastać do około 2 metrów (w naturze 3 do 4). Mam jeszcze Pleioblastus variegatus i najprawdopodobniej Phyllostachys bissetii (dostałam od wspominanego kolegi, który świetnie uprawia bambusy, ale nie wie jakie). Ten pierwszy osiąga około 1 metra, drugi będzie spory, nawet do 3-4 metrów.

Margitio,

pergola jest osadzona na podstawie do słupa wbijanej do ziemi (w ziemi jest wbita na jakieś 80 cm). Nie potrzeba zalewać betonem - przerost formy nad treścią. Szczerze mówiąc nawet mocowanie słupków pergoli do podstawy za pomocą wkrętów nie jest konieczne - na pewno nie odleci.

Mati,

modrzew szyszkuje. Natomiast co do cedrów - zarezerwowane dla najcieplejszych regionów Polski. Podobno niektóre odmiany oraz rośliny pochodzące z proweniencji w centralnej części Turcji rosną także gdzie indziej, ale są ciężkie do dostania.

Paweł,

markety marketami - ja tam mało co kupuję i tylko sporadycznie - najfajniejsze rośliny kupiłam na Necie.

Małgosiu,

może coś zjadło zawiązki owocków?
Z pozdrowieniami, Magda
Moje wątki Moje drogi... Aktualny
Awatar użytkownika
chalaputkowo
1000p
1000p
Od: 16 cze 2014, o 18:59

Post »

Małgosiu - popadłam w to samo błędne koło , jest tyle odmian klonów i tak mało miejsca w ogrodzie
Madziu - to ja poproszę o podpowiedź w sprawie miskanta giganta , mój M bardzo chce , strasznie mu się podoba , znalazłam kawałek placyku i wiem że jest dość ekspansywny , co myślisz o uprawie np. w beczce wkopanej w ziemię , czy aby za chwilę nie zabraknie mu miejsca i np. nie wyłysieje w środku ?
Zielono mi - bo wesoło mi - bo zielono mi - Monika
Chałaputkowo,Chałaputkowo-dwa
Chałaputkowo to i owo
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Moniko,

Miskant ,,Giganteus" nie jest ekspansywny. Rozrasta się w kępę wysoką na jakieś 3,5 metra, ale nie puszcza rozłogów - ta ,,umiejętność" jest za to dobrze znana miskantowi cukrowemu - ten gatunek szybko opanuje sporą przestrzeń. Z kolei miskantów chńskich nie tylko nie trzeba, ale wręcz nie należy ograniczać. Mam kilkuletnie kępy - są piękne i wielkie, ale żadna nie wydaje rozłogów.
Z pozdrowieniami, Magda
Awatar użytkownika
chalaputkowo
1000p
1000p

Post »

Madziu - bardzo Ci dziękuję , a jaką średnicę takie kilkuletnie kępy osiągają ;:196 , masz może jakieś zdjęcie ;:180
Chałaputkowo to i owo
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Moniko, gdzieś jakieś zdjęcia mam, ale ciężko będzie mi je teraz odszukać, więc jutro zrobię nowe i wstawię. Taka rozrośnięta, wieloletnia kępa może osiągnąć nawet metr średnicy. Pięknie wygląda podsadzona bylinami - rudbekiami, rozchodnikami olbrzymimi itp. Bardzo stare kępy należy dzielić (po wielu latach). Kępę trzeba najpierw wykopać - robota na cały dzień dla silnego chłopa - następnie pociąć na co najmniej 4 części ostrą siekierą lub specjalną piłą - taką, która nie tępi się na piachu. Ale te przyjemności po wielu latach, więc nie ma się co martwić, trzeba sadzić.
Z pozdrowieniami, Magda
Awatar użytkownika
chalaputkowo
1000p
1000p

Post »

Kamień mi spadł z serca dzięki Tobie Madziu , bardzo Ci dziękuję , jak mniemam teraz już za późno na rozglądanie się za sadzonką , ale wiosną na pewno to zrobię ;:196 , jeszcze raz dziękuję
Chałaputkowo to i owo
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”