A u Karoliny w jej Arboretum?Element nieodłączny
Garden of my dreams :)
Re: Garden of my dreams :) KOSTKA by Koleszko :D
Jak to nie?

- mati1999
- 1000p

- Od: 3 maja 2013, o 13:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
No ale one wtedy się jakby kłócą i nie są tak wyeksponowane
róże na to w pełni zasługują szczególnie odmiany nostalgiczne
mam ich chyba z 6 i czekam aż zakwitną
rabatowe też średnio do drzew podobnie wielkokwiatowe i krzewiaste jak coś to może pnące 
- Koleszko
- 500p

- Od: 14 wrz 2013, o 20:23
To nie wiem Panowie .
Mati one są zakopczykowane w doniczkach , na wiosnę będę sadził . To te róże rabatowe NN niespodzianki ale chciałbym , żeby miały w miarę luźno .
Jakie odstępy masz u siebie ?
Mateusz musze obczaić jak ona tam ma .
Ale chyba raczej jestem za tym , żeby one same sobie rosły .Ale do wiosny będzie sto zmian decyzji pewnie .
Mati one są zakopczykowane w doniczkach , na wiosnę będę sadził . To te róże rabatowe NN niespodzianki ale chciałbym , żeby miały w miarę luźno .
Mateusz musze obczaić jak ona tam ma .
Ale chyba raczej jestem za tym , żeby one same sobie rosły .Ale do wiosny będzie sto zmian decyzji pewnie .
- mati1999
- 1000p

U mnie rabatowe mają 50 cm mam ich 5
Wielkokwiatowe o wiele więcej nawet podobno 100 mam 3 duże i jedną miniaturkę , parkowe (duże ) 150 nawet albo więcej zależy jakie odmiany
mam ich 12
jak coś to wpadaj do różanego mojego i tam masz niektóre rzeczy zapisane 
-- piątek, 31 października 2014, 20:07 --
Ale odstępy muszą zawsze być by umożliwić równomierną cyrkulację powietrza , jeśli tego nie zrobisz róże mogą chorować m.in. na
Czarną Plamistość Liści
Mączniaka rzekomego i prawdziwego
I w takich zaciszach lubi być
Skoczek Różany
Nimułka Różana
i wiele innych chorób a uwierz to nie jest żadna przyjemność
-- piątek, 31 października 2014, 20:07 --
Ale odstępy muszą zawsze być by umożliwić równomierną cyrkulację powietrza , jeśli tego nie zrobisz róże mogą chorować m.in. na
Czarną Plamistość Liści
Mączniaka rzekomego i prawdziwego
I w takich zaciszach lubi być
Skoczek Różany
Nimułka Różana
i wiele innych chorób a uwierz to nie jest żadna przyjemność
- Koleszko
- 500p

Dzięki wielkie za info .
No wybieram się , wybieram .
Ale to nastąpi zimową porą , teraz z czasem nie wyrabiam a chciałbym dokładnie poczytać .
No wybieram się , wybieram .
Ale to nastąpi zimową porą , teraz z czasem nie wyrabiam a chciałbym dokładnie poczytać .
- kasia_rom
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 5 paź 2008, o 12:32
Śliczna koreanka , niech zdrowo rośnie
Nawozów już żadnych nie dawaj pod nic , już za późno.
Szmaragdy są świetne na żywopłot, tylko trzeba pamiętać o odstępach , nie za gęsto bo jednak będą z nich olbrzymy
Jeśli chodzi o róże, to miałam kiedyś rabaty z samych róż, ale wyglądały w sumie nieciekawie , łyso.
Teraz mam za i między wysokimi różami - berberysy, hortensje bukietowe , budleje , wysokie trawy , między niższymi - lawendy , tawuły , bukszpany, liliowce , rozchodniki okazałe , lilie , chryzantemy ,jeżówki , niższe trawy , natomiast całkiem z przodu, na obwódce rabaty - przetaczniki, niskie kostrzewy, macierzankę ....
Jeśli jest to rabata tylko różana i róże rosną gęsto , to trudno między nimi się przemieszczać , a jednak trzeba tam wchodzić, aby usuwać przekwitłe kwiaty albo chore liście, czy zrobić oprysk
- mati1999
- 1000p

A zapomniałem
Róże należy tak dobierać żeby kwitły bez z lub małymi przerwami i zaczynały kwitnienie od czerwca i nawet teraz tak jak pastella
Róże należy tak dobierać żeby kwitły bez z lub małymi przerwami i zaczynały kwitnienie od czerwca i nawet teraz tak jak pastella
- Edyta1

- Od: 20 paź 2011, o 00:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
z tym doborem czasu kwitnienia to kwestia gustu, niektórzy lubią, żeby wszystkie róże na rabacie kwitły jednocześnie i wtedy efekt jest dopiero powalający
. Minusem takiego rozwiązania jest to, że jak mają przerwę to na różance jest mało ciekawie, ale jak już napisałam - kwestia wyboru
.
Ja mam jedną rabatę typowo różaną, reszta róż jest rozrzucona po innych częściach ogrodu. Ponieważ poza różami kocham także hortensje, trawy i liliowce, to takie właśnie porobiłam połączenia i jestem z nich zadowolona
.
Moja różanka zyskała w tym roku obwódkę z szałwii, ponadto towarzystwa różom dotrzymują floksy i clematisy.
Ja mam jedną rabatę typowo różaną, reszta róż jest rozrzucona po innych częściach ogrodu. Ponieważ poza różami kocham także hortensje, trawy i liliowce, to takie właśnie porobiłam połączenia i jestem z nich zadowolona
Moja różanka zyskała w tym roku obwódkę z szałwii, ponadto towarzystwa różom dotrzymują floksy i clematisy.
Pozdrawiam - Edyta
Zapraszam do mojego ogrodu
Zapraszam do mojego ogrodu
- mati1999
- 1000p

No to bardzo dobry pomysł
Ja jak wiadomo od tego roku zacząłem z różami więc na takie jak obwódki trzeba czekać przynajmniej do czerwca
bo muszę dokończyć rabate z różami
a i muszę niestety wyeksmitować tuję golden globe bo musi zrobić miejsce dzisiejszej Giardinie
i muszę jutro ją posadzić
nie obchodzi mnie że święto ma być i już
.
A właśnie Pawle jutro będziesz na FO ? bo prosiłbym cię o radę
Ja jak wiadomo od tego roku zacząłem z różami więc na takie jak obwódki trzeba czekać przynajmniej do czerwca
A właśnie Pawle jutro będziesz na FO ? bo prosiłbym cię o radę
- Koleszko
- 500p

Kasia Witam witam .
Dziękuję .
Nawozy oczywiście na wiosnę .
Szczerze ? Sadziłem swoje bardzo dawno temu i teraz żałuję , że nie posadziłem gęściej .
Oczywiście ,żeby nie przesadzić .Nie wiem za ile lat moje się połączą ... Są plusy i minusy tego .
No to nie wiem co robić .
Jeśli same róże wrzucam na rabatę to robię agro. i kora , jeśli mieszanka to raczej nie bo niektóre roślinki się będą rozrastały .Muszę się poważnie zastanowić .
Tak tak , masz rację z tą odległością .
mati najlepiej tak by było , żeby zawsze coś kwitło na rabacie ale teraz mam mix odmian tak jak mówiłem , a na angielki przyjdzie pora .
Edytko to ja może porobię rabaty trawo-różano-berberysowe .
Każdy ma swój gust to prawda ale jak ktoś nie spróbuje czegoś zrobić i zobaczyć u siebie, to nie będzie wiedział jaki ma ten gust .
Takie jest moje zdanie . 
mati ja jestem codziennie na FO .
To jednak część mojego życia .
Pamiętaj , że jakbyś miał czegoś za dużo kiedyś, to ja chętnie przygarnę i się dogadamy - boo u mnie pustka terenowa ogólnie . 
No to nie wiem co robić .
mati najlepiej tak by było , żeby zawsze coś kwitło na rabacie ale teraz mam mix odmian tak jak mówiłem , a na angielki przyjdzie pora .
Edytko to ja może porobię rabaty trawo-różano-berberysowe .
mati ja jestem codziennie na FO .
- mati1999
- 1000p

Angielki są super i nie kłopotliwe
Moją jedną z pierwszych angielek jest Graham Thomas
dla cb idealny
.
AAA nie dawaj włókniny pod róże
róże nie lubią takiego połączenia
jak już to tylko kora 
AAA nie dawaj włókniny pod róże
- Madziagos
- -Moderator Forum-.

- Od: 10 kwie 2012, o 21:44
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Piszesz, że u Ciebie pustawo...
Jak się już niebawem przekonasz, ogród ma to do siebie, że się bardzo szybko zapełnia. Zbyt szybko.
Jak się już niebawem przekonasz, ogród ma to do siebie, że się bardzo szybko zapełnia. Zbyt szybko.
- mati1999
- 1000p

Oj nawet się nie obrócisz
nawet te twoje łany ci zabrakną 
- Koleszko
- 500p

mati Ooo nie widziałem .
Czyli będzie mix roślinny : róże-trawy-berberysy i nie wiem jeszcze co, skoro tak .
Dzięki dzięki .
Dużo mi wiedzy przekazałeś już .
Zabraknie na pewno kiedyś terenu ... zawsze jest mało .
Hektara to nie zostawię sobie dodatkowo na pewno bo i podatki od tego płacić i wgl. grodzić .Te 50 arów mi wystarczy .
Madziu Patrząc na Twój ogród wiem , że u mnie też się zapełni teren za ileś tam latek ... Ty u siebie już możesz podziwiać jak wszystko rośnie .
Ja jestem dopiero na etapie sadzenia wszystkiego .
Bardzo dużo czerpię info. z Twojego tematu . 
Madziu Patrząc na Twój ogród wiem , że u mnie też się zapełni teren za ileś tam latek ... Ty u siebie już możesz podziwiać jak wszystko rośnie .
- ASK_anulla

- Od: 25 cze 2013, o 13:44
Pawełku, ja nie jestem zwolenniczką agrotkanin w ogóle. Może to kwestia mojej gliniastej ziemi, która długo trzyma wilgoć i nie trzeba jej specjalnie zatrzymywać - wręcz przeciwnie, jeśli już. Obawiałabym się chorób grzybowych. Niektórzy szkółkarze polecają gołą glebę pomiędzy różami, inni ściółkę z kory. Niektórzy na FO mają wysypane żwirkiem.
Pozdrawiam, Anna.
Jak mówi prof. Bralczyk jest różnica, kiedy robimy komuś łaskę, a kiedy laske... Używajmy polskich znaków!
Potencjalny ogród Anulli cz. 2
Jak mówi prof. Bralczyk jest różnica, kiedy robimy komuś łaskę, a kiedy laske... Używajmy polskich znaków!
Potencjalny ogród Anulli cz. 2