Zamieranie pędów iglaków

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
koalak
50p
50p
Od: 11 wrz 2013, o 18:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Zamieranie pędów iglaków

Post »

Cześć Forumowicze!

Mam dość poważny problem z iglakami i dlatego postanowiłem udzielić się na tym forum, bo wiem, że są tu prawdziwi eksperci.
Rok temu posadziłem wokół domu 200sztuk tuj. Po dwumiesiecznym pobycie poza krajem zauważyłem, że dzieje się z nimi coś niedobrego. Środki krzaków zaczęły usychać. Mam również kilka świerków i daglezji, którym zaczęły przebarwiać się kolki. Sosnom pozasychały końcówki igieł a jodły straciły wszystkie igły. Zastanawiam się co jest tego przyczyną. Pod uwagę biorę suszę (nie były podlewane przez 2 miesiące), ale również i przenawożenie(???). Sypałem nawóz pod krzaki 2 razy w tym roku (fructus), po garści pod każde drzewko. Może za dużo?
Zamieszczam zdjęcia, byście mogli się temu przyjrzeć.

Co o tym sądzicie? Da się coś z tym zrobić? Nie padną mi te drzewka całkowicie?

Obrazek
Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Re: Zamieranie pędów iglaków

Post »

Właściwie to wiesz jaka jest przyczyna, brak podlewania i nadmiar nawozu.Nie wiem czy zdołasz uratować te krzewy, może te żywotniki jakoś z tego wyjdą jak przestaniesz je szprycować chemią i dasz zwykłej wody.
koalak
50p
50p

Post »

Nie wydaje mi się, żeby chemii było dużo, ale wydawać to mi się może. Dziś podlałem je dość obficie, sądzę, że zamieranie pędów dalej nie postępuje ale tak naprawdę wszystko okaże się wiosną.
Czyli przenawożenie?
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22

Post »

Brak wody i nawóz. Jak nie podlewasz azot zawarty w nawozie spala roślinę./ ulatuje sie do góry . Lub też spala z powodu wysokiego stężenia. To nie pomodory a iglaki i trzeba było moim zdaniem je tylko porządnie posadzić i nawet dać komuś pare złotych aby je podlał.
Drugim aspektem jest fakt niecierpliwości i nawożenie winno się odbywać po ewidentnym przyjęciu. W sumie to nie potrzeba nawozić przez kolejne 12 miesięcy od posadzenia. Woda, woda i nic więcej nie robić. Jaką masz w ogóle tam ziemię ?
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
koalak
50p
50p

Post »

Pod każdy krzak ziemia była odpowiednio przygotowana. Kopałem dołki o polmetrowej średnicy i mieszałem torf z ziemią. Ponadto szczepiłem mikoryzę. Jak jestem w domu to solidnie podlewam, ale niestety miałem wyjazd dwumiesieczny. Nie mam nawodnienia doprowadzonego do działki a teren do podlania duży. Dlatego podlewanie jest dość problemowe.

Niestety najczesciej nadgorliwa dbałość się nie popłaca. Chyba dopiero wiosną okaże się, co z nich będzie. Brązowienie dalej nie postępuje, mam nadzieje że uschnięte czesci odpadną a rośliny się zregenerują.
Di_Garden
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 4 maja 2014, o 16:28

Post »

Pomocy!
Moje świerki dopadła jakaś choroba.Od wewnątrz brązowieją igły i opadają.Zauważyłam to jakieś 2-3 tyg temu.Początkowo myślałam, że to przędziorek i opryskałam.Jednak wydaje mi się że to chyba jakaś choroba grzybowa lub jesienna osutka sosny:(.
Na wszelki wypadek zrobiłam też oprysk preparatem Substral Aliette 80 WG.Nie wiem czy dobrze zrobiłam proszę o rade. :/

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
PiotrekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2011, o 08:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

To jest przypadek gdzie środki ochrony roślin powinny zostać zakazane dla zwykłych ludzi albo powinny być na "receptę".
Di_Garden
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 4 maja 2014, o 16:28

Post »

Tego typu komentarze są nie na miejscu.
Wow jak jesteś taki "niezwykły" to może odstąpie Ci moje opryski i inne specyfiki...bom nie godna ich dotykać MiSZCZu!
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22

Post »

Jesień, po prostu jesień :D
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Awatar użytkownika
PiotrekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2011, o 08:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Będąc "ogrodnikiem" dbaj o środowisko, a nie wal wszędzie chemię...
skittles
50p
50p
Od: 13 maja 2013, o 22:13

Post »

To świerki czy sosny w końcu?

Wygląda na jesienną osutkę, ale to rzecz bardzo niegroźna, sosna trzyma 3 roczniki igieł, jak jej ten 3 najsłabszy i ew. część drugiego opadnie, to krzywda się wielka nie stanie (wręcz żadna).
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”