Deszczówka, instalacja,odprowadzenie,zbiorniki,łańcuchy itp. rozwiązania
- maryann
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Odprowadzanie wody opadowej z rynny
Wróciłem do swojego wątku, bo właśnie zamierzałem zapytać o .... łańcuch. Jak to działa praktycznie- wystarczające?
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
Re: Odprowadzanie wody opadowej z rynny
przy malych dachach tak.
Łancuch nie rozwiązuje do końca wody z dachu. Przy małym przepływie spływa ładnie po nim, a nie kapie pryskając na wsze strony. Przy dużym wydatku, zrzut zaczyna działań jak rzygacz, gdzie łańcuch traci na znaczeniu. Korzyć zależnie od łancucha. niektórzy mają sam łańcuch, inny takie koszyczki z łańcucha spiete ze sobą w pionie, tym bliżej do rurki spustowej.
Łancuch nie rozwiązuje do końca wody z dachu. Przy małym przepływie spływa ładnie po nim, a nie kapie pryskając na wsze strony. Przy dużym wydatku, zrzut zaczyna działań jak rzygacz, gdzie łańcuch traci na znaczeniu. Korzyć zależnie od łancucha. niektórzy mają sam łańcuch, inny takie koszyczki z łańcucha spiete ze sobą w pionie, tym bliżej do rurki spustowej.
Baniak na wodę
Witam,
Musiałem założyć nowe konto, ponieważ straciłem wszystkie dane do mojego poprzedniego.
Chciałbym prosić Was o pomoc.
Otóż posiadam zbiornik, który jest widoczny po kliknięciu w poniższy link:
Poszukuję na allegro kranika do tego zbiornika praz plastikowej podstawy.
Chciałbym prosić Was o pomoc w znalezieniu tych części, jeśli w ogóle takie są dostępne.
Jeśli temat umieściłem w złym dziale to przepraszam i proszę o przeniesienie do odpowiedniego.
Musiałem założyć nowe konto, ponieważ straciłem wszystkie dane do mojego poprzedniego.
Chciałbym prosić Was o pomoc.
Otóż posiadam zbiornik, który jest widoczny po kliknięciu w poniższy link:
Poszukuję na allegro kranika do tego zbiornika praz plastikowej podstawy.
Chciałbym prosić Was o pomoc w znalezieniu tych części, jeśli w ogóle takie są dostępne.
Jeśli temat umieściłem w złym dziale to przepraszam i proszę o przeniesienie do odpowiedniego.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 27 lip 2013, o 18:16
- Kontakt:
Re: Baniak na wodę
Hej,
Też miałem z tym problem, kupiłem taki zbiornik. Byłem w kilkunastu sklepach z zaopatrzeniem sanitarnym iraz ogrodowym. powiedziano mi że nie ma możliwości dokupienia takiej części. Co prawda mają takie ale inne zwoje gwintowe i nie pasują.
U siebie rozwiązałem to w ten sposób.
Dokupiłem mufę ocynkową o średnicy takiej by nakręcić na obwód wylotu (w swoim przypadku musiałem go trochę zeszlifować). Z drugiej strony wkręciłem reduktor ocynkowy i później dopasowałem nypel i zawór kulowy. Oczywiście możesz zrobić większą średnicę przepływu.
W efekcie uzyskałem coś takiego:

Też miałem z tym problem, kupiłem taki zbiornik. Byłem w kilkunastu sklepach z zaopatrzeniem sanitarnym iraz ogrodowym. powiedziano mi że nie ma możliwości dokupienia takiej części. Co prawda mają takie ale inne zwoje gwintowe i nie pasują.
U siebie rozwiązałem to w ten sposób.
Dokupiłem mufę ocynkową o średnicy takiej by nakręcić na obwód wylotu (w swoim przypadku musiałem go trochę zeszlifować). Z drugiej strony wkręciłem reduktor ocynkowy i później dopasowałem nypel i zawór kulowy. Oczywiście możesz zrobić większą średnicę przepływu.
W efekcie uzyskałem coś takiego:

Re: Baniak na wodę
Mam większy ( chyba ) zbiornik ale sposób jest ten sam: Mam "nakrętkę - pokrywkę" była nakręcona na wypływ za zaworem. Do niej można wkleić ( warsztat spawania zderzaków) odpowiedni króciec, lub zamocować w nią króciec który da się skręcić z dwóch stron
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lip 2006, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Gromadzenie deszczówki
Wreszcie pada.
Korzystając z okazji łapię wodę do butli plastikowych 5l i nawet 2l do podlewania roślin domowych. Mam też dwa baniaki 30l. Zakręcone pojemniki z wodą mogą strać w chłodzie.
Przyda się na długie zimowe dni.

Korzystając z okazji łapię wodę do butli plastikowych 5l i nawet 2l do podlewania roślin domowych. Mam też dwa baniaki 30l. Zakręcone pojemniki z wodą mogą strać w chłodzie.
Przyda się na długie zimowe dni.

- Magda30
- 500p
- Od: 10 sie 2013, o 23:32
Ja zbieram do 4 beczek 200 l i jednej 100 l plastikowych i na długo to mi to niestarcza
-
- Od: 29 sty 2012, o 15:19
Mam 2 pojemniki po 1000l z dwóch stron domu. W tym roku było tak sucho, ze pojemniki nie napełniały się wg potrzeb.
I tu i tam. Ni tu, ni tam... cz.2
Przyroda nie śpieszy się, a jednak ze wszystkim nadąża. Lao Tsy
Pozdrawiam....... Emilia
Przyroda nie śpieszy się, a jednak ze wszystkim nadąża. Lao Tsy
Pozdrawiam....... Emilia
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 12 paź 2014, o 15:07
Apropos pojemników 1000l - mam taki przy blaszaku, woda się zbiera bardzo ładnie, ale na zimę oczywiście go opróżnię i ... no właśnie, czy jak zostawię otwarty zawór to wytrzyma zimę, czyli co się wleje z góry to wyleci dołem i będzie ok? Generalnie chodzi mi o to, żeby pojemnik nie został uszkodzony przez mrozy.
Pozdrawiam
Pozdrawiam

- PiotrekP
- Od: 18 wrz 2011, o 08:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Zawór musi być otwarty, spokojnie wytrzyma zimę. U mnie stoi 2 rok i nic mu nie jest 

- annodomini
- Od: 13 sty 2008, o 15:24
Miałem na czas budowy dwa takie pojemniki. Teraz jeden oddałem, drugi zostawiłem w ogrodzie. Po 6 latach nic mu nie jest. Dodam, że pierwszej zimy zapomniałem wypuścić wodę. Wytrzymały i zbiorniki i dolne zawory.
Wypowiadam się na FO, gdy mam o czymś jakiekolwiek pojęcie,
gdy go nie mam, proszę innych o radę.
Pozdrawiam Skrytopodczytywacz Adam
-
Dzięki za odpowiedzi, to bardzo dobra wiadomość, bo nie muszę demontować istniejącej instalacji zbierającej deszczówkę.
Pozdrowienia
Pozdrowienia

- annodomini
- Od: 13 sty 2008, o 15:24
Te zbiorniki, szczególnie wzmocnione metalową kratownicą, można zakopać, tak aby na powierzchni gruntu była widoczna tylko górna pokrywa. Można wstawić pompę zanurzeniową i podlewanie gotowe. Co więcej, nie rozwijają się glony. A gdyby wkopać i połączyć trzy zbiorniki, to wychodzi pojemność studni z 15 betonowych kręgów. Tylko trzeba to jakoś napełnić 

Wypowiadam się na FO, gdy mam o czymś jakiekolwiek pojęcie,
Wkopując taki pojemnik trzeba sie liczyc z tym ze juz go raczej nie wykopiesz .
miqlam wkopany i przy wykopywaniu gościu sobie ciągnik uszkodziłmimo ze był okopany.
Mam w planie ustawic ten pojemnik przy komórce o obsadzić zimozielonym winobluszczem ,do tego wąz dziurkowany pod kazdą roslinę tylko zastanawiam się czy to się sprawdzi i na ile to 1000 litrow wystarczy
miqlam wkopany i przy wykopywaniu gościu sobie ciągnik uszkodziłmimo ze był okopany.
Mam w planie ustawic ten pojemnik przy komórce o obsadzić zimozielonym winobluszczem ,do tego wąz dziurkowany pod kazdą roslinę tylko zastanawiam się czy to się sprawdzi i na ile to 1000 litrow wystarczy

Pozdrawiam. Ewa
-
W porównaniu do Waszych posiadłości, moja działka to 10 arów zaperzonego pola, którą koszę od roku, zaczyna się pojawiać tu i ówdzie trawa. Posadziłem tam 6 drzewek (w tym 3 orzechy włoskie) i kilka krzaków oraz odchwaściłem małą rabatkę gdzie są truskawki, rzodkiewka, koperek, chrzan, rabarbar, estragon i takie tam. Mam także krzak winogronu, ale coś go zmiotło, chyba mączniak (liście zbrązowiały i opadły). Więc dla mnie spokojnie wystarcza 1000l. Nie mam w planach wkopywania tego zbiornika, bo na razie nie mam na działce prądu, więc korzystam z "napędu" grawitacyjnego.
Pozdrawiam wszystkich
Pozdrawiam wszystkich