Rośnie pod tkaniną oraz kamyczkiem,podłoże piaskowe, na zimę nigdy jej nie okrywam.
Proszę pochwalcie się swoimi okazami .

Chyba  że kupuje jakieś nr polowe czy rzadkie hybrydy wtedy mając po 10-20 nasion skaryfikacja sporo ułatwia. Ja nie zbieram z moich opuncji nasion z czystego lenistwa. W tym roku czeka mnie przebudowa skalniaka przez chwasty trudne do wykasowania. Prościej będzie zbudować od nowa niż wypielić
 Chyba  że kupuje jakieś nr polowe czy rzadkie hybrydy wtedy mając po 10-20 nasion skaryfikacja sporo ułatwia. Ja nie zbieram z moich opuncji nasion z czystego lenistwa. W tym roku czeka mnie przebudowa skalniaka przez chwasty trudne do wykasowania. Prościej będzie zbudować od nowa niż wypielić   Na upartego to wystarczy nasiona namoczyć w wodzie przez 2-3 dni potem pojemnik zamrozić na przykład na 7 dni. Potem rozmrozić wysiać do ziemi i pojemnik włożyć do lodówki na następne 3 tyg. W lodówce skaryfikacja trwa standardowo około 4 tyg. Nie siałem tak ale powinno się udać jak coś mogę to co pisałem przetestować
 Na upartego to wystarczy nasiona namoczyć w wodzie przez 2-3 dni potem pojemnik zamrozić na przykład na 7 dni. Potem rozmrozić wysiać do ziemi i pojemnik włożyć do lodówki na następne 3 tyg. W lodówce skaryfikacja trwa standardowo około 4 tyg. Nie siałem tak ale powinno się udać jak coś mogę to co pisałem przetestować  A jeszcze prościej wysiać na jesieni bezpośrednio na skalniak - kiełkowalność prawie 100 %. Tylko czasem kiełkują dopiero w 2 roku. Przy dobrej uprawie Kwiaty będą w 3 roku uprawy. Z członów oddzielonych z roślin dorosłych kwiaty są po roku.
  A jeszcze prościej wysiać na jesieni bezpośrednio na skalniak - kiełkowalność prawie 100 %. Tylko czasem kiełkują dopiero w 2 roku. Przy dobrej uprawie Kwiaty będą w 3 roku uprawy. Z członów oddzielonych z roślin dorosłych kwiaty są po roku.