Elficki zakątek, czyli ogród w mieście

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Vamila
200p
200p
Od: 11 wrz 2014, o 20:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Elficki zakątek, czyli ogród w mieście

Post »

Witam i ja :wit
Uwielbiam oglądać grządki i uprawy warzywne - jakoś one mnie bardziej chwytają za serce niż najpiękniejsze róże historyczne ;)
Na chwasty polecam ściółkowanie (wspomniałam już o nim w innym temacie :)) Na FO i w necie jest o nim sporo informacji.
Oczywiście chwastów nie zwalcza ale ogranicza wzrost, w dodatku zatrzymuje wilgoć w glebie. Ja używałam do tej pory skoszonej trawy, rozkłada się sama i dodatkowo nawozi.
Pozdrawiam wszystkich zakręconych na zielono! Milena
Na wzgórzu z widokiem
Dorośli upośledzeni ludzie to dorośli upośledzeni ludzie a nie małe bezrozumne dzieci!
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p
Od: 3 maja 2013, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Rzeczywiście zakątek iście elficki ;:oj bardzo ładny ;:138
Awatar użytkownika
Elfia
500p
500p
Od: 1 kwie 2014, o 21:51
Kontakt:

Post »

Witam serdecznie Vamilo i Mati :wit

Vamila, w tym roku trafiałam na informacje o ściółkowaniu i próbowałam ściółkowania trawą, chociaż trawy mam zbyt mało, jak na moje potrzeby ogrodowe. W przyszłym roku spróbuję ściółkowania słomą. Byłoby cudnie, gdybym uruchomiła zardzewiało nieco ustrojstwo dziadka służące do rozdrabniania zielonej paszy dla kaczek. Stoi ono od lat i niszczeje, a wydaje mi się, że taka "siekaczka" dałaby radę rozdrabniać zarówno młodą pokrzywę na gnojówki i do suszenia, jak i np. słomę.
Swoją drogą jeszcze parę lat wcześniej nigdy nie pomyślałabym o tym, że zapragnę uruchamiać jakieś stare dziadkowe urządzenia albo będę robiła rozeznanie wśród znajomych w kwestii dostępu do obornika czy słomy :wink:
ogrodowo
Zapraszam :-)
Awatar użytkownika
Vamila
200p
200p

Post »

Elfia takie to już czasy nastały, że co się trafi z poprzedniej epoki działa - nowe zadziwiająco szybko się psuje.
Z leszczyną walczyłam niedawno, wykopywałam stare grube korzenie po drzewie ściętym kilka lat temu - pień stoi i ochoty na jego usunięcie nie mam :?
Też mam mało trawy, niektórzy zostawiają chwasty po motykowaniu ale wg mnie to paskudnie wygląda i z czegoś kompost trzeba robić. Wycięliśmy starą (płakałam) i jak się okazało chorą węgierkę (poprawiło mi się ;) ) drewno poszło na wędzenie a obrana kora do ściółkowania truskawek i borówek. Jednak pod warzywa musi być coś łatwiej rozkładającego się.
Na wzgórzu z widokiem
Dorośli upośledzeni ludzie to dorośli upośledzeni ludzie a nie małe bezrozumne dzieci!
Awatar użytkownika
Elfia
500p
500p
Kontakt:

Post »

Fakt, co to się robi, że człowiek docenia dziadkowe graty stojące od wielu lat w kącie, a w kąt rzuca różne cuda i bajery. U mnie nawet stare narzędzia ogrodnicze są używane od wielu, wielu lat bez większych problemów, a nowe nawet dobrej jakości nie wyglądają na takie, które miałyby służyć parę dekad.

My też w zeszłym roku wycięliśmy starą węgierkę. Niestety od lat nie dawała prawie plonów i była siedliskiej mszyc i wszelkich chorób. Próby przywrócenia jej do stanu świetności nie prowadziły do niczego. Większość owoców gniła, mumifikowała się na gałęziach, opryski niewiele dawały, poza truciem wszystkiego wokół. Sensu nie było w posiadaniu tego drzewa. Na szczęście mamy młodą niewielką śliwę. Muszę tylko przemyśleć jak ją obciąć od góry, by dobrze rosła na boki, bo u mnie zbyt dużo drzewek owocowych rośnie w górę, kosztem gałęzi bocznych.
Gdyby to wyłącznie ode mnie zależało, to skusiłabym się na jakieś karłowe, małe odmiany drzewek, albo na południowej ścianie budynku gosp. poprowadziłabym jakieś drzewko na płasko, jak w ogrodach angielskich. Podoba mi się takie rozwiązanie do małych ogrodów.
ogrodowo
Awatar użytkownika
Vamila
200p
200p

Post »

Drzewa zawsze rosną do góry i gdyby je zostawić samym sobie, przekształcą się w miotły. Przede wszystkim musisz przyciąć przewodnik. Boczne gałęzie poprzywiązuj do pnia w ten sposób aby stworzyły prawie kąt prosty z głównym pniem, uwaga na złamania. W ten sposób wyjdzie kształt parasolowy z gałęziami skierowanymi w bok, lekko w dół gdy przyjdą owoce. Ja tak zrobiłam w tym roku z węgierką i konferencją, bo były 6 metrowymi miotłami. Tylko u mnie jak na razie wygląda to okropnie bo one stare, więc trzeba było przy odmładzaniu wyciąć trzy grube konary. I tak zostały dwa wiechcie, bo nijak ich sięgnąć nie możemy a dałyby się jeszcze przygiąć. Także formuj póki młode :)
Na wzgórzu z widokiem
Awatar użytkownika
Elfia
500p
500p
Kontakt:

Post »

Te moje są niewiele mniejsze od twoich. Rosną już parę lat bez większej ingerencji. W tym roku doszkalałam się z teorii cięć drzewek owocowych, ale dalej czuję się zielona, bo praktykę mam niewielką. Drzewka były zawsze obiektem zainteresowania taty, wcześniej dziadka, więc ja miałam o nich mgliste pojęcie. Tyle tylko, że obcinałam tzw. wilki. Dobrze, że mam jeszcze wujka oganiającego temat, który ma niezłą praktykę, to mogę go poprosić o pomoc w cięciu głównych konarów, bo sama pewnie skrzywdziłabym te drzewka na amen.
Spróbuję na wiosnę obciąć przewodniki w śliwie i gruszy, a potem podwiązać gałęzie na ile się da, bo jak jeszcze trochę wyrosną, to bez drabiny nie będzie szans się dostać do owoców.
ogrodowo
e-babcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2011, o 16:34

Post »

Witaj Elfi ;:138
Przepiękny masz warzywniak :heja lubię jak wszystko rośnie razem kwiaty , warzywa aż miło patrzeć .

Pozdawam :wit
Awatar użytkownika
Vamila
200p
200p

Post »

Elfia spróbuj tak zrobić, ja też pierwszy raz sama cięłam i wiązałam ale kiedy tata-fachowiec obejrzał zatwierdził, że w porządku :D Czyli nie ma się czego bać, wystarczy poczytać i popytać i do dzieła :)
O to to, Jadziu ja też uwielbiam naturalne klimaty gdzie różne użytkowo rośliny rosną razem :)
Na wzgórzu z widokiem
Awatar użytkownika
Elfia
500p
500p
Kontakt:

Post »

Dziękuję i witam serdecznie :D
ogrodowo
Awatar użytkownika
Elfia
500p
500p
Kontakt:

Post »

Takie tam piękne listopadowe klimaty :)
Lobelia jeszcze kwitnie na całego, groszek walczy z zimnem i mączniakiem, ale daje radę, fasolka czeka na zerwanie, a pomidory koktajlowe dzielnie rosną w szklarni. Sporo warzyw jeszcze się zieleni. Do tej pory nie było u mnie przymrozków, chociaż noce są zimne i często wieje przeszywający wiatr, który daje się we znaki i mnie i roślinom w ogrodzie.

Uwielbiam takie dni, jak dzisiejszy ;:3

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
ogrodowo
Awatar użytkownika
Vamila
200p
200p

Post »

Śliczne te Twoje listopadowe rośliny :D
Lobelia jeszcze daje radę, a ja ją odrzuciłam z planowanych roślin, bo pikować trzeba :?
Na wzgórzu z widokiem
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p
Od: 3 maja 2013, o 13:17

Post »

A ty jeszcze masz groszek cukrowy ? :shock: mój padł we wrześniu jak co roku
Awatar użytkownika
Elfia
500p
500p
Kontakt:

Post »

Vamila pisze:Śliczne te Twoje listopadowe rośliny :D
Lobelia jeszcze daje radę, a ja ją odrzuciłam z planowanych roślin, bo pikować trzeba :?
Nie odrzucaj jej, lepiej posiej po szczypcie nasionek do każdego otworka wielodoniczki, to pikowanie pójdzie łatwo. Ewentualnie posiej do dużej donicy, a jak lobelia zacznie z niej kipieć, to łyżeczką do herbaty "odkrajasz" kępki i wsadzasz do docelowych doniczek. Takie pikowanie do pikuś przy różnych kruchych roślinkach z małym korzonkiem :)

Mati, ja groszek dopiero mam, a nie jeszcze mam :wink: Ten z wiosennego siewu dawno zjedzony i zapomniany. Ten za zdjęcia, którym się zajadam, to lipcowy siew. Groszek do spółki z fasolką szaleją mi od jakiegoś czasu. Siejąc bałam się, żeby zdążyły przed zimnem i mrozami. Tymczasem pogoda jest wiosenna, więc strączkowe mają się dobrze :D
ogrodowo
Awatar użytkownika
Margita
500p
500p
Od: 21 kwie 2012, o 19:37

Post »

I proszę, nie wiedziałam, że można w lipcu siać groszek. Spróbuję w przyszłym roku. To jest groszek łuskowy chyba, nie cukrowy.
Dobrze myślę? Sześciotygodniowy?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”