Przydomowa hodowla kur cz.1

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 maja 2013, o 21:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Przydomowa hodowla kur

Post »

Kiedyś wyczytałam ,że w dobrych warunkach kura potrafi znieść jajko co 28 godz.
Natomiast kury typu lekkiego (wielkotowarowe) w wieku ok 140-150 dni znoszą rocznie ok 310 jaj. Typowymi przedstawicielami są White Leghorn, Astra S, Messa i inne w rozpiętości ok 250-290 jaj rocznie.
Awatar użytkownika
pawelp1320
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 kwie 2013, o 11:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Mila2 pisze:Piór chyba nie zmieniają, ponieważ nie widzę jakiś luźno leżących w kurniku ani na wybiegu. Cały czas dostają to samo do jedzenia...Nie wiem, co to może być. Błędy żywieniowe, choroba czy jakieś pasożyty?
Poczytałabym coś o chorobach i żywieniu kur, możecie mi polecić jakąś książkę?
Ja Ci mogę polecić te które mam czyli:
Obrazek Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Paweł
Barbara2000
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 29 lip 2008, o 20:49

Post »

Moje też nie znoszą jaj ale chyba dlatego że się pierzą bo w kurniku leży mnóstwo piórek. Dodatkowo są chyba zestersowane bo sporo kur jastrząb załatwił. W tej chwili nie wypuszczam ich poza ogrodzenie a nad nim jest siatka ale jak on tylko załopoce skrzydłami to one już są wszystkie w kurniku.
Mila2
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 28 lip 2008, o 10:03

Post »

Dziękuję bardzo za podpowiedzi, linki i za polecenie książek. Na pewno z nich skorzystam. Myślę, że rzeczywiście pogoda nie sprzyja noszeniu jaj. Jednak bardziej martwiły mnie wodniste kupy kur. Szukałam i przypuszczam, że głównym problemem była zanieczyszczona pszenica. Wycofałam ją. Kupy są nadal rzadkie, ale już nie przeźroczyste. Jajek nie jest dużo, bo 3 - 5, ale są. Będę obserwowała kuraki, zobaczymy czy zgadłam, co moim dolega...
Basia_1
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 12 maja 2010, o 08:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mila, odrobaczałaś kury? Może mają w sobie dzikich lokatorów?
Daję moim kurkom w miseczce kefir, piją ze smakiem, to też powinno dobrze wpływać na pracę jelit, tak myślę.
Awatar użytkownika
Agga167
200p
200p
Od: 2 wrz 2012, o 14:17

Post »

Dziś kupowałam u znajomej jajka i też narzekała, że kurki odpoczywają.
Agnieszka
Awatar użytkownika
Reniak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 cze 2009, o 13:53

Post »

Moje kury też nie niosą się non stop , mają krótkie przerwy , zwłaszcza jakmaja mało zielonki , moje zjadają pszenicę najczęściej parzoną , parowane ziemniaki z ospą ,jęczmień , zielonki (trawą, pokrzywy ,krwawnik , gotowanie marchewki i buraki ,pietruszki , które dodaje do ziemniaków jak je paruje .do wody dodaję raz na tydzień , dwa, witaminy . Mam je w różnym wieku dwie najstarsze mają 7 lat :D gospodynie wiejskie głowami kręcą , że one nigdy takich starych nie miały , dwie mam 6 letnie jedna ma 5 lat reszta ( 15 szt ) jest tegoroczna .Przy takiej pogodzie stare z kurnika w ogóle nie wychodzą .Kkury często mają chorą wątrobę , zastanawiałam się czy nie dawać im do wody sylimarolu , profilaktycznie , czy ktoś próbował ?
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Też mam sporo wiekowego drobiu choć kurki w tym wieku już jajek za dużo nie niosą. Najstarsze to mam kaczki piżmowe a najstarsza ,,Babcia " ma już 14 lat.
Basia_1
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Jolek pisze:Też mam sporo wiekowego drobiu choć kurki w tym wieku już jajek za dużo nie niosą. Najstarsze to mam kaczki piżmowe a najstarsza ,,Babcia " ma już 14 lat.
Bardzo się cieszę, że kurki i inny drób dostają szansę na dożywocie. Mam nadzieję, że Twoja kaczuszka dożyje do pełnoletności;-)
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ha ha - Basiu ale mnie rozbawiłaś z tą pełnoletnością ;:215 ,,Babci" piórka przyprószają się bielą tylko ogon jeszcze czarny.

Reniak jeśli kurki są dobrze karmione i mają zielony wybieg to nie faszeruj je lekami. Sam wiek już mówi ,że u Ciebie im dobrze :D
Mila2
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 28 lip 2008, o 10:03

Post »

Moje kurki rzeczywiście słabiej znoszą jajka, ale znoszą i to codziennie. Coraz bardziej jestem przekonana, że zaszkodziła im ta zanieczyszczona pszenica. Ja swoje karmię ziemniakami, namoczonym chlebem, śrutą pszenną, kukurydzianą, resztkami ze stołu, pszenicą(jestem już uważniejsza) i zielonką. Poza tym jedzą, co same znajdą. Cały czas je obserwuję i mam nadzieję, że będzie coraz lepiej.
AlicjaP
100p
100p
Od: 30 lip 2013, o 08:16

Post »

Od namoczonego chleba kury mają chore wątroby - moje tak miały.
Alicja
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

AlicjaP czy sprawdziłaś jakoś podawanego chleba? Niewskazanie jest podawanie spleśniałego itp czyli w skrócie takiego którego sama bym nie zjadła. U mnie chleb jest prawie w 50% karmą dla drobiu jednak nie zauważyłam aby z tego powodu były problemy z wątrobą.
Basia_1
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Czy waszym kurkom zdarza się teraz kichać? Moje dwie kochinki sobie kichają, jedna czasem ale druga dość często:-( Zachowuje się normalnie, nie jest osowiała, ma apetyt, ale kicha gdzieś od 2 tygodni. Czy powinnam udać się do weterynarza po jakieś leki?
AlicjaP
100p
100p
Od: 30 lip 2013, o 08:16

Post »

Jolek też bym nigdy nie dała kurkom spleśniałego chleba. W tej chwili daję chleb, najpierw go suszę, kruszę jak drobniej i daję suchy.
Alicja
Zablokowany

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”