Powiedz mi, bo trzymam dalie wciąż w ziemi. One zaczynają na nowo wypuszczać
Taki - sobie ogród cz.4
- Sosenki4
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 8 lut 2012, o 12:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Taki - sobie ogród cz.4
Miłko, oj pilnuj, pilnuj mnie wiosną. A jak trzeba będzie to kijem poganiaj. Zła jestem na siebie przeogromnie. No, ale teraz tak czy inaczej u mnie dalie już by się nie uchowały. Miałam kilka mroźnych poranków i po nich.
, powinnam je czym prędzej wykopać i obsuszyć, bo ruszą niepotrzebnie i siły witalne stracą
Miłko kwas jak diabli
Dalie wolę z nasionek wyhodować a zostawię te, które będą ładne - jeśli żadna wtedy zastanowię się nad kupnem 
Pozdrawiam wszystkich zakręconych na zielono! Milena
Na wzgórzu z widokiem
Dorośli upośledzeni ludzie to dorośli upośledzeni ludzie a nie małe bezrozumne dzieci!
Na wzgórzu z widokiem
Dorośli upośledzeni ludzie to dorośli upośledzeni ludzie a nie małe bezrozumne dzieci!
- takasobie

- Od: 1 mar 2009, o 22:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Milena! Czyli za kwaśny wyszedł
Mój jest kwaskowy, ale jak woda z cytryną.
Jak nie smakuje można użyć do celów kulinarnych, podlewać mięso i skrapiać sałatki (bo proces poszedł za daleko i jest za dużo kwasu octowego wiec masz lekki ocet jabłkowy).
Marzenko! Jak poobcinałaś - możesz wykopać. Jak zostawisz jeszcze z 2 tygodnie, też nic się nie stanie.
Krysiu! Jola to odmiana Legutki. Jest piękna! Wiosną ją obejrzę, może da się podzielić.
Cydr, jak pisałam, mi smakuje rześko. Gdzieś czytałam, że ma być kwaskowy i inne takie tam, a wszystko pasuje do mojego. Mógłby być trochę słodszy, ale to ponoć zależy od odmiany jabłek. Robiłam pierwszy raz i z przepisu ze Starych Jabłonek z programu Okrasy. Gospodarz mówił, że bierze się jabłka i wodę i cydr gotowy. Tak zrobiłam, ale cukru do butelek nie włożyłam, bo nie zależy mi na musującym, a poza tym jest bardziej naturalny, dietetyczny.
Na dziś:
Prinzessin Irene v.P.

Autumn Fairy

Baywatch

Papryka w szklarence (dopiero teraz widać, jak jest unorana)

Black Touch

Jak nie smakuje można użyć do celów kulinarnych, podlewać mięso i skrapiać sałatki (bo proces poszedł za daleko i jest za dużo kwasu octowego wiec masz lekki ocet jabłkowy).
Marzenko! Jak poobcinałaś - możesz wykopać. Jak zostawisz jeszcze z 2 tygodnie, też nic się nie stanie.
Krysiu! Jola to odmiana Legutki. Jest piękna! Wiosną ją obejrzę, może da się podzielić.
Na dziś:
Prinzessin Irene v.P.

Autumn Fairy

Baywatch

Papryka w szklarence (dopiero teraz widać, jak jest unorana)

Black Touch

Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
- Sosenki4

- Od: 8 lut 2012, o 12:58
No to jeszcze posiedzą w ziemi te 2 tygodnie, chyba, że mrozy zapowiedzą. Teraz muszę azalie posadzić i resztę hortensji bukietowych
, wiem, teraz wszędzie tylko hortensje i hortensje, u mnie też hortensje, więc znikam
- trzynastka

- Od: 8 paź 2009, o 18:42
Cudowne te dalie , długo i ładnie kwitną
niedoceniane a takie efektowne
u nas mało kto je ma w ogrodzie , a lampiony zarąbiste 
Miłka ocet też robię, cydr nie ma nawet grama tego posmaku, nie miał szans pójść za daleko - 3 tygodnie w balonie i tydzień w butelkach (zresztą próbowaliśmy po tygodniu i już był niemożebnie wykręcający). I nie nazwałabym go smakiem kwaśnym, bo tego nie czuć jako kwasku cytrynowego tylko kwasowość czyli pH nie do przyjęcia. Po prostu sok z kwaśnych jabłek bez rozcieńczenia i lub odkwaszenia kredą a ja mam nadwrażliwe zęby
Twoja szklarnia jest zachwycająca

Twoja szklarnia jest zachwycająca
Pozdrawiam wszystkich zakręconych na zielono! Milena
Na wzgórzu z widokiem
Na wzgórzu z widokiem
- takasobie

Milena! To mamy podobnie w zasadzie. Mój też nie jest octowy, a moje jabłka może nie były kwaśne, ale słodkie też nie. Ja nie mam doświadczenia, stąd moje przypuszczenie. Szkoda, że nie możemy wzajemnie swoich spróbować
Celinko! masz świętą rację! Ale ich czas się kończy Dziękuję w imieniu lampionów! Już sprzątnęłam. Nie chcę, żeby mi się przez jesień i zimę poszargały.
Marzka! Miłego hortensjowania!
Celinko! masz świętą rację! Ale ich czas się kończy Dziękuję w imieniu lampionów! Już sprzątnęłam. Nie chcę, żeby mi się przez jesień i zimę poszargały.
Marzka! Miłego hortensjowania!
Miłka
- dorotka350
- -Moderator Forum-.

- Od: 26 maja 2014, o 20:18
MiłkoTwoje dalie jeszcze takie ładne, kwitną, aż miło popatrzeć. Szkoda, że już koniec sezonu...
Ja swoje wykopuję w sobotę. Dzisiaj ścięłam większość kwiatów. U mnie mają być przymrozki, więc wolałam kwiaty zachować w wazonie. Lepsze to niż miałby je ściąć mróz.
Ja swoje wykopuję w sobotę. Dzisiaj ścięłam większość kwiatów. U mnie mają być przymrozki, więc wolałam kwiaty zachować w wazonie. Lepsze to niż miałby je ściąć mróz.
- takasobie

Ja też Dorotko przymierzam się do soboty, ale na pewno w sobotę nie skończę. Trochę tego za dużo , jak na 1 dzień
Nawet jeśli przymrozki mi dalii nie ścięły, to niska temperatura i deszcze powodują, że dalie wyglądają już nieładnie, może z wyjątkiem pojedynczych kwiatów...
Jowey Linda

Canary Fubuki

nn (może Hill's Delight)

Nuit d'Ete

Color Spectacle

Jowey Linda

Nawet jeśli przymrozki mi dalii nie ścięły, to niska temperatura i deszcze powodują, że dalie wyglądają już nieładnie, może z wyjątkiem pojedynczych kwiatów...
Jowey Linda

Canary Fubuki

nn (może Hill's Delight)

Nuit d'Ete

Color Spectacle

Jowey Linda

Miłka
-
slanka-flora
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Od: 3 gru 2011, o 09:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Pierwsza fotka JOWEY LINDA palce lizać
Pozdrawiam,
Slawek
Pozdrawiam,
Slawek
- mati1999
- 1000p

- Od: 3 maja 2013, o 13:17
Piękne te podniebne dalie
szczególnie ta pierwsza 
- JacekP

- Od: 5 mar 2007, o 13:10
'Color Spectacle' jeszcze ładniejszy niż wcześniej. 'Jowey Linda' tez zaczyna do mnie przemawiać. Wcześniej wydawała mi się blada ale jakby wyblakła.
Moim dziś też ulżyłem i obciąłem chyba ze 100 kwiatów do wazonu (a w zasadzie do wiadra, bo nie mam tylu wazonów
). I tak zapowiadają przymrozki, a w domu co najmniej tydzień będą jeszcze cieszyć.
Moim dziś też ulżyłem i obciąłem chyba ze 100 kwiatów do wazonu (a w zasadzie do wiadra, bo nie mam tylu wazonów
-
PEPSI

- Od: 20 sty 2013, o 10:54
Miłeczko, masz jeszcze dalie. Fajnie. Zachwycać się nimi mogę bez końca. Cydr koniecznie wpisany na listę dla smakosza, dzisiaj byłam w K i nie widziałam. A moja jedyna dalia słodkie serduszka jeszcze też ma się nieźle. Zapowiadają jakieś przymrozki, u mnie jest teraz 10 stopni, więc może mnie ominie....Jeszcze nie jestem przygotowana.
- dorotka350
- -Moderator Forum-.

- Od: 26 maja 2014, o 20:18
Jowey Linda
Mogę ją oglądać bez końca
i ten ciepły kolorek.
- christinkrysia

- Od: 26 maja 2006, o 18:37
Miłko ja chyba wybiorę sie do Ciebie na naukę Twego języka ...
Znów mnie czymś zaskoczyłaś i nie wiem co to znaczy ?
W naszych stronach przymrozki są juz od 2 dni, a raczej nocy.
A przy okazji może byś pomogła bo każdy głos na wagę złota
pomagamy dzieciom niepełnosprawnym i ich szkole
Anitka tu o wszystkim napisała - wejdź proszę >Warto kliknąć i pomóc naszej forumowej koleżance
https://todlamniewazne.pl/inicjatywa,75 ... iecka.html
Znów mnie czymś zaskoczyłaś i nie wiem co to znaczy ?
O tej porze jeszcze owoce na krzakach - brawo , a pomidory te z jeszcze masz?Papryka w szklarence (dopiero teraz widać, jak jest unorana)
W naszych stronach przymrozki są juz od 2 dni, a raczej nocy.
A przy okazji może byś pomogła bo każdy głos na wagę złota
Anitka tu o wszystkim napisała - wejdź proszę >Warto kliknąć i pomóc naszej forumowej koleżance
https://todlamniewazne.pl/inicjatywa,75 ... iecka.html