Miskanty - skąd te zmiany?

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
ODPOWIEDZ
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Miskanty - skąd te zmiany?

Post »

Witam
Zastanawia mnie pewne niekorzystne zjawisko, które obserwuję u swoich miskantów.Posadzony kilka lat temu Kleine Fontaene, kwitnący już od ok. półtorej miesiąca teraz zaczął z tej samej kępy wypuszczać nowe pędy i to zupełnie inne.Wcześniejsze są jasne, teraz srebrne, a te nowe czerwone i niższe :roll: Jakby zupełnie innej odmiany, a na pewno jest tam posadzona jedna sadzonka.
Inny miskant( nie znam nazwy), który wiosną zeszłego roku odkopała ( w mojej obecności) mi znajoma, u niej był średniej wysokości, czerwonawe kwiatostany bezpośrednio nad łukowato wygiętymi i długimi liśćmi. U mnie jest znacznie wyższy, kwiatostany jasne ma wysoko nad znacznie krótszymi na boki odstającymi liśćmi.I dziwne bo u mnie zakwitł już jakiś miesiąc temu, u niej dopiero teraz zaczyna.Jednym słowem wyglądają zupełnie inaczej :shock:
Od czego zależą te zmiany? Potrafi to ktoś wytłumaczyć?
Awatar użytkownika
Mariusz_S
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lut 2008, o 01:12
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Miskanty - skąd te zmiany?

Post »

1. Miskanty są zmienne w zależności od warunków środowiska. Jeden z holenderskich szkółkarzy opowiadał mi, że nie jest w stanie rozpoznać własnych selektów w innych realiach.
2. Nie są rzadkościa "wsiewki" w kępie. Potem to się zrasta i mamy coś podwójnego, potrójnego itp.
3. Młodociana roślna często wygląda inaczej niż dorosła. Powiedzmy po 4-5 roku cechy są względnie stałe.
4. Rośliny mogą mutować
5. Pędy późne moga być inne, to o niczym nie świadczy
Mariusz Surowiński
Poradnik o trawach
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Dzięki Mariusz, takich wiadomości człowiek się nie dowie w dostępnych publikacjach :wink:

-- Pt 27 wrz 2013 21:45 --

Dzięki Mariusz, takich wiadomości człowiek się nie dowie w dostępnych publikacjach :wink:
Awatar użytkownika
Rennni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2012, o 21:53
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

selli7, Mariusz...dokładnie takie same jak w moim ogrodzie ;:202
Silberspinne, teraz zaczął ponownie kwitnąć - nowe czerwone kwiaty niższe niż pierwsze miesiąc temu.
Obrazek
Obrazek
Przepraszam za błędy w tekście, ale ja nie jestem z Polski, czytam i rozumiem ale nie mogę napisać tekst ... piszę tylko przez online tłumacza ;-)
Awatar użytkownika
Rennni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2012, o 21:53
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

W tym roku sprawia to i Positano...wygląda to bardzo dziwne ;:306
Dziwniejsze, niż u Silberspinne.

Obrazek
Przepraszam za błędy w tekście, ale ja nie jestem z Polski, czytam i rozumiem ale nie mogę napisać tekst ... piszę tylko przez online tłumacza ;-)
ODPOWIEDZ

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”