Widzę niebieskiego marcinka i aż oniemiałam
Ogród ?po 30-tce?
- anym
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 4 kwie 2013, o 19:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogród ?po 30-tce?
Aniu przyszłam nacieszyć oczy kolorami jesieni i się nie zawiodłam
....boski 
Wiesz Aniu,ostatnio faktycznie ledwo się wyrabiam
Jeszcze tyle chce przed zimą zrobić a coraz krótszy dzień nie ułatwia sprawy.Za to jak widno robię na podwórzu,a jak już ciemno nadrabiam w pracach domowych.I tak wkoło Macieju
Igła świerkowa uczepiona na nitce pająka
To musiała być świetna zabawa
A kopacze cudowni
Śliczne marcinki i chryzantemy
Aniu każda ta chryzantemowa kępka to jedna roślinka? One się tak rozrastają ?
U siebie też chce dużo śmiałych kolorów,ale ponieważ sadzę totalnie bez ładu i składu to trochę obawiam się efektu swojej pracy.Żeby aż nadto pstrokato nie wyszło
Igła świerkowa uczepiona na nitce pająka
A kopacze cudowni
Śliczne marcinki i chryzantemy
U siebie też chce dużo śmiałych kolorów,ale ponieważ sadzę totalnie bez ładu i składu to trochę obawiam się efektu swojej pracy.Żeby aż nadto pstrokato nie wyszło
Pozdrawiam Amelia
- Margaret2014
- 1000p

- Od: 20 maja 2014, o 08:21
Kwiaty jesieni cudowne, znasz nazwy tych chryzantem?
-
clem3

- Od: 8 lip 2014, o 15:28
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
pulpa oczywiscie masz rację
W tym roku to już zaciskam zęby i walę się młotkiem w głowę,żeby sobie wybić kolejne zakupy
I tak już musiałam dorobić 1 rabatę nadplanową,bo się obśliniłam na widok róż u Wioli
Miejsca to by tak szybko nie zabrakło,tylko kto to wszystko potem obrobi?... Nie wspominając o rozrastaniu się roślinek...Ale to tak strasznie trudno się powstrzymać
a te wszystkie cudne roślinki na wyciągnięcie klawiatury...
A zawilce oczywiście przykryję,dzięki
A zawilce oczywiście przykryję,dzięki
Pozdrawiam Małgosia poprzednie wątki - Nasze 1500 m2; Wyznania kwiatoholiczki ;)
Własnymi łapkami
Nadwyżki ogrodowe
Własnymi łapkami
Nadwyżki ogrodowe
- Pulpa222

- Od: 21 kwie 2010, o 08:45
anym- toż u Ciebie więcej kolorów niż u mnie, ale dziękuję
. A niebieski lubimy obie, oj lubimy
. Widać u Ciebie w ogrodzie. Ja muszę jeszcze podgapić trochę na niebiesko kwitnących roślin. Toż ja nawet niebieskiej ostróżki nie mam
.
AmeliaL - ja Cię 'widzę' cały czas przy pracy , cały czas w ruchu i ... jestem pełna uznania
. Myślę, że lubisz pracować, ale też trzeba znaleźć chwilę dla siebie. Chociażby po to, żeby w spokoju pomyśleć
. Nie wiem, na ile ogród jest dla Ciebie odskocznią. Piszesz, że może być pstrokato. Nie szkodzi; czas na 'ułożony' ogródek też nadejdzie. Na razie sadź i ciesz się, że rośnie i kwitnie. Ja tak to odbieram. Cały 'dowcip' właśnie polega na tym, że stajemy nad rabatą i kombinujemy, gdzie, co poprzesadzać
.
Te chryzantemy, które pokazuję, w nazwie mają dodatkowo słowo 'samokrzewiące'. Sadzi się wiosną taką 12cm roślinkę, prawie, jak patyczek, a po kilku miesiącach wyrasta nam taka kula kwiatowa
. Poza podlewaniem, nie robiłam nic. W dołki przy sadzeniu nasypałam tylko dobrej ziemi i wszystko
. Trochę przerosły moje wyobrażenie, bo zasłoniły zupełnie żurawki, ale wiosną pomyślimy, gdzie część przenieść
. A, dokąd pamiętam - nie wycina się ich na zimę, jak zakończą kwitnienie, dopiero wiosną, gdy pokażą się nowe odrosty. Pytałam 'u źródła'
. Ja mam zamiar wokół nich posadzić tulipany. Zobaczymy, jak to skoreluje się czasowo
.
clem3- co z tego, że mam rację, jak sama chętnie poszłabym do sklepu i nakupowała nowych roślinek
. Czcze gadanie
. Jak czytam i słyszę o różach, to mi się płakać, chce, bo ja je uwielbiam, ale nie mogę mieć wszystkich
. I to by było na tyle o ograniczaniu zakupów ogrodowych
.

pokazywałam pojedyńczo; teraz razem

tegoroczna sadzonka jarzmianki

"niedobitek"

nawet dereń kousa 'złapał' kolor

-- 14 paź 2014, o 12:49 --
Margaret2014 - wybacz, że nie od razu odpowiadam
- mam gdzieś nazwy tych chryzantem; w wolnym casie spróbuję to 'posklejać'
.
AmeliaL - ja Cię 'widzę' cały czas przy pracy , cały czas w ruchu i ... jestem pełna uznania
Te chryzantemy, które pokazuję, w nazwie mają dodatkowo słowo 'samokrzewiące'. Sadzi się wiosną taką 12cm roślinkę, prawie, jak patyczek, a po kilku miesiącach wyrasta nam taka kula kwiatowa
clem3- co z tego, że mam rację, jak sama chętnie poszłabym do sklepu i nakupowała nowych roślinek

pokazywałam pojedyńczo; teraz razem

tegoroczna sadzonka jarzmianki

"niedobitek"

nawet dereń kousa 'złapał' kolor

-- 14 paź 2014, o 12:49 --
Margaret2014 - wybacz, że nie od razu odpowiadam
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
- mati1999
- 1000p

- Od: 3 maja 2013, o 13:17
Ale śliczny niedobitek
a dereń piękny
ile ma lat ?
-
clem3

- Od: 8 lip 2014, o 15:28
Niebieski kolorek na kwiatach to i ja lubię. No niestety tak to już jest,że dobre rady najlepiej daje się innym,samemu niekoniecznie słuchając własnych
Na wiosnę siostra (to od niej zaraziłam się zielskomaniactwem
) wspomniała o różach,a ja jej na to "w róże to się już nie pchaj,bo będzie po nas" i co? Do września wytrzymałam z tą moją mądrością 
Pozdrawiam Małgosia poprzednie wątki - Nasze 1500 m2; Wyznania kwiatoholiczki ;)
Własnymi łapkami
Nadwyżki ogrodowe
Własnymi łapkami
Nadwyżki ogrodowe
niedobitka rozdobitkować trzeba 
- marpa

- Od: 2 sty 2009, o 13:13
Dzisiaj doszłyśmy z moja sąsiadką działkową, która też lubi mieć wszystkie rośliny u siebie , że koniec, null wszelkich zakupów roślinnych...Boli nas to i owo i czas odpuścić i odpocząć...Ona trochę młodsza ode mnie...
Jeszcze młodsze sąsiadki polikwidowały znacznie swoje rośliny..Pracują wydajnie u siebie na działkach nadal...co one tam tyle robią...nie śmiem zaglądać ale jak zajrzę to widzę gołą glebę..chyba odchwaszczają...
Ja nareszcie wsadziłam w glebę wszystkie moje pojemniki z cebulami ...nie kupię ani jednej więcej...mam ich serdecznie dość!!!
Tyle cebul to głupota...
ale nazbierało się...miałam je wyrzucić?? Czekam na ich samozagładę...Będzie mi lżej!!!

Tyle cebul to głupota...
-
PEPSI

- Od: 20 sty 2013, o 10:54
Niebieski marcinek niesamowity
I podziwiam te chryzki samokrzewiące. I już wiem jaki błąd popełniłam w moich tych co w górę poszły i mają 2 kwiatki. Nie szczypałam im czubków
Jak przezimują to poprawię się w pielęgnacji. Gdzie kupowałaś te samokrzewiące?
A co do muru...chyba posadzę te jasne drobne , co zostawiają owoce.I czas pokaże jak się potoczy ....Ile ja już się naprzesadzałam roślin, które pierwotnie źle posadziłam. A ile jeszcze takich błędów przede mną.....
A co do muru...chyba posadzę te jasne drobne , co zostawiają owoce.I czas pokaże jak się potoczy ....Ile ja już się naprzesadzałam roślin, które pierwotnie źle posadziłam. A ile jeszcze takich błędów przede mną.....
- Pulpa222

- Od: 21 kwie 2010, o 08:45
mati1999 -dereń kousa ma jakieś 15 lat
.
clem3 - myślę, że lepiej od razu się poddać i nie tracić energii na próby powstrzymywania się od zakupów
.
Tulap- niedobitek sam się rozdobitkuje na wiosnę, jak zacznie rosnąć
.
marpa - Maryniu - rozbawiłaś mnie tym tekstem - prawie Ci uwierzyłam
. Zgodzę się z jednym: w tym sezonie faktycznie możesz już nic nie kupić, bo nie wiadomo, jak szybko może się ochłodzić, ale w przyszłym?
.
Wiesz, ja przez długie lata nie wierzyłam, że ludzie potrafią świetnie 'markować' pracę
. A okazuje się , że potrafią i to przekonująco.
PEPSI- kiedy dla mnie takie 'przymierzanie' roślin do określonego miejsca lub później zmiana aranżacji, to cała radocha. Myślę, że właśnie o to chodzi. Założenia z drzew trzeba przemyśleć - reszta to pionki na szachownicy.
Chryzantemy te zwykłe, też mi poszły 'habaziowato', bo zapomniałam o tym podcinaniu, a do tego jeszcze w półcieniu
. Cóż, może w przyszłym roku będą ładniejsze
. Adres na samokrzewiące podeślę później ,bo muszę 'pogrzebać' w swoich notatkach, a ostatnie grzebanie, skończyło się tym, że cały 'misternie'
ułożony tekst, poszedł w komin
.
clem3 - myślę, że lepiej od razu się poddać i nie tracić energii na próby powstrzymywania się od zakupów
Tulap- niedobitek sam się rozdobitkuje na wiosnę, jak zacznie rosnąć
marpa - Maryniu - rozbawiłaś mnie tym tekstem - prawie Ci uwierzyłam
Wiesz, ja przez długie lata nie wierzyłam, że ludzie potrafią świetnie 'markować' pracę
PEPSI- kiedy dla mnie takie 'przymierzanie' roślin do określonego miejsca lub później zmiana aranżacji, to cała radocha. Myślę, że właśnie o to chodzi. Założenia z drzew trzeba przemyśleć - reszta to pionki na szachownicy.
Chryzantemy te zwykłe, też mi poszły 'habaziowato', bo zapomniałam o tym podcinaniu, a do tego jeszcze w półcieniu
Pozdrawiam Ania
- dorotka350
- -Moderator Forum-.

- Od: 26 maja 2014, o 20:18
Aniu ta kolorowa rabata na 44 str.
Też lubię kolory.
Z tyłu na tej rabacie rosną marcinki takie wysokie w ciemnoróżowym kolorze? Czy może coś pomyliłam?
Niebieskie też są
Z tyłu na tej rabacie rosną marcinki takie wysokie w ciemnoróżowym kolorze? Czy może coś pomyliłam?
Niebieskie też są
- Paulii

- Od: 25 lut 2013, o 15:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witaj Aniu
Przepiękny masz widok z okna
Gazanie jak najbardziej przy słonecznym lecie spisują się super
Żelazna żurawka śliczna.Phlox Light Blue Flame piękniutki
Twoi kopacze fajni.Chryzantemy pięknie zaczęły kwitnąć
Różyczka Compassion pięknie zakwitła
Twoja stała rabata przepiękna i kolorowa
Floksy ślicznie się nie dają i pięknie kwitną
Kwiaty jesieni przepiękne. Jeżówka piękna i śliczna
Tegoroczna sadzonka jarzmianki piękna
Niedobitek jeżówka przepiękna
Dereń kousa piękny złapał kolor
Gazanie jak najbardziej przy słonecznym lecie spisują się super
Żelazna żurawka śliczna.Phlox Light Blue Flame piękniutki
Twoi kopacze fajni.Chryzantemy pięknie zaczęły kwitnąć
Różyczka Compassion pięknie zakwitła
Twoja stała rabata przepiękna i kolorowa
Floksy ślicznie się nie dają i pięknie kwitną
Kwiaty jesieni przepiękne. Jeżówka piękna i śliczna
Tegoroczna sadzonka jarzmianki piękna
Niedobitek jeżówka przepiękna
Pauli
"To możliwość spełnienia marzeń sprawia, że życie jest tak fascynujące"
- takasobie

- Od: 1 mar 2009, o 22:32
Jak napisałaś, że masz gdzieś nazwy chryzantem, to zrozumiałam, że masz je "gdzieś"
I od razu pospieszyłam napisać, że ja tak mam "gdzieś" nazwy żurawek
Jarzmianki gratuluję. Miałam ja mieć, ale zrezygnowałam, bo ... ja teraz już ze wszystkiego rezygnuję. Miejsca dawno brak!
I od razu pospieszyłam napisać, że ja tak mam "gdzieś" nazwy żurawek
Jarzmianki gratuluję. Miałam ja mieć, ale zrezygnowałam, bo ... ja teraz już ze wszystkiego rezygnuję. Miejsca dawno brak!
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6