Pszczoły - pasieka w ogrodzie

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
pawelp1320
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 kwie 2013, o 11:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Moje pszczoły

Post »

Niestety ale brak mi jeszcze trochę wiedzy i praktyki. Ale czytam już W. Ostrowską " Gospodarka pasieczna " więc na wiosnę może się coś skombinuje :D .
Pozdrawiam Paweł
EWA06
100p
100p
Od: 25 wrz 2011, o 22:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Lektura godna polecenia a z pszczołami warto żyć.Praca z nimi wciąga, a jak jest duża pasieka to cały rytm życia jest im podporządkowany.Warto.Pozdrawiam.
Co mnie cieszy i za czym zawsze bardzo tęsknię.
Ewa-moje zielone
Awatar użytkownika
malgo_up
200p
200p
Od: 7 sty 2013, o 08:30

Post »

pawelp jesteś z okolic Pszczelej Woli? zapisz się do technikum ;) u nas pod Koninem kończyłam technikum pszczelarskie wieczorowe dla dorosłych, jest to dobre źródło wiedzy. Z praktyki Ostrowska jest dobra tylko z podstaw wiedzy, niektóre techniki gospodarowania są nieco podstarzałe :P my już nie gonimy za rójkami, mamy "kontrowersyjne" izolatory :D Z literatury dobra jest "Hodowla pszczół" Wilde oraz nowe wydanie Encyklopedii Pszczelarskiej. Niesamowita jest też książka "Fenomen pszczół miodnych", a naszym mentorem w izolatorach był Janusz Mazurek "Dziennik pszczelarza praktyka".
Awatar użytkownika
pawelp1320
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

malgo_up pisze:pawelp jesteś z okolic Pszczelej Woli? zapisz się do technikum ;)
Chodzę już do technikum pszczelarskiego drugi rok i sporo się nauczyłem o pszczołach. Dokształcę się przez zimę jeszcze książkami i myślę że na wiosnę założę już swoją na początku amatorską pasiekę i będę zdobywał wiedzę praktyczną na własnych pszczołach.
Pozdrawiam Paweł
Awatar użytkownika
malgo_up
200p
200p

Post »

Co do zazimowania, my jeszcze karmimy, już poszło po 15 kg cukru na rodzinę, kilka rodzin dostało dym 5 razy na warrozę, większość uli ma jeszcze paski, potem będzie dym, są bardzo silne osypy roztocza w ulach tylko odymianych. Mamy już też wstępnie ułożone gniazdo po miodobraniu lipowym, po zakarmieniu dokończymy układanie gniazda na system 5+5 ramek (na chwilę obecną jest 7+3). Pszczoły są ogólnie aktywne w ciepłe dni, zapewne zbierają nawłoć, za tydzień zakwitnie nam poplon z facelii, będą miały pyłku na zimę :)
EWA06
100p
100p
Od: 25 wrz 2011, o 22:49

Post »

Dzisiaj wyleciała jedna rójka malutka .Czegoś takiego o tej porze roku to jeszcze nie widzieliśmy.Pogoda zaskakuje.
Co mnie cieszy i za czym zawsze bardzo tęsknię.
Ewa-moje zielone
Awatar użytkownika
pawelp1320
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W sobotę będę miał w końcu ok. 15 uli ;:138 ;:138 ;:138 . Ładnie przygotuję, wymaluję i odkażę przez zimę, zdobędę jeszcze resztę akcesoriów i wiosną zakupię pszczoły i zacznę przygodę z pszczelarstwem :D :D .
Pozdrawiam Paweł
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32

Post »

Paweł już ustawiam się w kolejce po prawdziwy miód, ;:215
Awatar użytkownika
pawelp1320
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dobra, będę pamiętał :D. Wydaje mi się że chętnych na miód nie zabraknie, bo w dzisiejszych czasach rzadko trafi się na taki prawdziwy, naturalny miód. Według mnie fałszowanie miodu jest hańbą dla pszczelarza.
Pozdrawiam Paweł
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32

Post »

Trzymam Cię za słowo,że pozostaniesz uczciwy, a to się opłaci, prosty przykład: nie mam problemów ze sprzedażą pomidorów Obrazek
Awatar użytkownika
malgo_up
200p
200p

Post »

Rójka o tej porze świadczy o dużym porażeniu warrozą, pszczoły się bronią w ten sposób, aby cała rodzina nie zginęła. U nas jest bardzo duży osyp warrozy... Stosowaliśmy paski, ale chyba są mało skuteczne, teraz dymimy, pszczelarze z okolic też są przerażeni ilością warrozy w tym roku.
Awatar użytkownika
pawelp1320
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ekopom
Ja zawsze powtarzam: Najważniejsza jest jakoś a nie ilość. I ta jakość może nas tylko pchnąć w przód mimo wyższej ceny dla kupujących oraz droższego produkowania.
Pozdrawiam Paweł
Awatar użytkownika
lucas070707
100p
100p
Od: 10 wrz 2012, o 18:19

Post »

pawelp1320 pisze:W sobotę będę miał w końcu ok. 15 uli ;:138 ;:138 ;:138 . Ładnie przygotuję, wymaluję i odkażę przez zimę, zdobędę jeszcze resztę akcesoriów i wiosną zakupię pszczoły i zacznę przygodę z pszczelarstwem :D :D .
Z ciekawości zapytam: ile orientacyjnie kosztuje rozpoczęcie takiej zabawy w pszczelarstwo? Mam zamiar w przeciągu kilku lat sam założyć małą pasiekę (max. 5 uli) i zastanawiam się nad budżetem jaki trzeba na to przeznaczyć.
Gizela
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 16 paź 2014, o 14:16
Kontakt:

Post »

Jak się postarasz i będziesz miał szczęście, to możesz mieć i za grosze ;) Ja np dostałem ul od pewnego starego pszczelarza, który już od dawna nie miał sił zajmować się ulami. Jedynym kosztem było odrestaurowanie uli, bo pszczółki też mi się jakieś same zadomowiły w ulu :) Komuś chyba uciekły.
Poznam Regulamin Forum
Awatar użytkownika
pawelp1320
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

lucas070707 pisze:
pawelp1320 pisze:W sobotę będę miał w końcu ok. 15 uli ;:138 ;:138 ;:138 . Ładnie przygotuję, wymaluję i odkażę przez zimę, zdobędę jeszcze resztę akcesoriów i wiosną zakupię pszczoły i zacznę przygodę z pszczelarstwem :D :D .
Z ciekawości zapytam: ile orientacyjnie kosztuje rozpoczęcie takiej zabawy w pszczelarstwo? Mam zamiar w przeciągu kilku lat sam założyć małą pasiekę (max. 5 uli) i zastanawiam się nad budżetem jaki trzeba na to przeznaczyć.
Ja dostaję 15 uli za darmo, no ale muszę wykonać parę prac ogrodowych ( podcinanie drzewek, koszenie trawy itp. ). Ale wszystko zależy od sytuacji czy nastawiasz się na jakiś konkretny typ ula czy nie. Pszczoły najlepiej jest kupować wiosną. Najłatwiej jest kupić ul z pszczołami który kosztuje 150-600 zł. Jeden z najwcześniejszych sposobów pozyskania pszczół to np. przezimowany odkład który można dostać pod koniec kwietnia ale kosztuje 350-450 zł, później tj. bliżej lata normalny odkład ( najczęściej 3-5 ramkowy ) który kosztuje 180-250 zł ale przy tych sposobach dobrze jest mieć takie same ramki w ulu na jakich sprzedawane są pszczoły. Istnieje jeszcze rój czyli naturalny podział rodziny pszczelej. Jest on dostępny najczęściej w maju i czerwcu. Powinien się składać z matki czerwiącej i młodych pszczół pozyskanych najlepiej z miodni. Kosztuje on 50-150 zł. A jak rój to także sztuczny rój czyli tzw. pakiet czyli zsyp młodych pszczół o wadze w sumie 1,3-1,5 kg z matką czerwiącą i kosztuje on ok. 150 zł.
Pozdrawiam Paweł
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”