Pszczoły - pasieka w ogrodzie
- pawelp1320
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 kwie 2013, o 11:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Moje pszczoły
Niestety ale brak mi jeszcze trochę wiedzy i praktyki. Ale czytam już W. Ostrowską " Gospodarka pasieczna " więc na wiosnę może się coś skombinuje
.

Pozdrawiam Paweł
Lektura godna polecenia a z pszczołami warto żyć.Praca z nimi wciąga, a jak jest duża pasieka to cały rytm życia jest im podporządkowany.Warto.Pozdrawiam.
Co mnie cieszy i za czym zawsze bardzo tęsknię.
Ewa-moje zielone
Ewa-moje zielone
pawelp jesteś z okolic Pszczelej Woli? zapisz się do technikum ;) u nas pod Koninem kończyłam technikum pszczelarskie wieczorowe dla dorosłych, jest to dobre źródło wiedzy. Z praktyki Ostrowska jest dobra tylko z podstaw wiedzy, niektóre techniki gospodarowania są nieco podstarzałe :P my już nie gonimy za rójkami, mamy "kontrowersyjne" izolatory
Z literatury dobra jest "Hodowla pszczół" Wilde oraz nowe wydanie Encyklopedii Pszczelarskiej. Niesamowita jest też książka "Fenomen pszczół miodnych", a naszym mentorem w izolatorach był Janusz Mazurek "Dziennik pszczelarza praktyka".

Pozdrawiam Gosia
Zapraszam do: Uprawy współrzędne - teoria i praktyka
Sprzedam byliny, krzewy i domowe
- pawelp1320
Chodzę już do technikum pszczelarskiego drugi rok i sporo się nauczyłem o pszczołach. Dokształcę się przez zimę jeszcze książkami i myślę że na wiosnę założę już swoją na początku amatorską pasiekę i będę zdobywał wiedzę praktyczną na własnych pszczołach.malgo_up pisze:pawelp jesteś z okolic Pszczelej Woli? zapisz się do technikum ;)
Pozdrawiam Paweł
Co do zazimowania, my jeszcze karmimy, już poszło po 15 kg cukru na rodzinę, kilka rodzin dostało dym 5 razy na warrozę, większość uli ma jeszcze paski, potem będzie dym, są bardzo silne osypy roztocza w ulach tylko odymianych. Mamy już też wstępnie ułożone gniazdo po miodobraniu lipowym, po zakarmieniu dokończymy układanie gniazda na system 5+5 ramek (na chwilę obecną jest 7+3). Pszczoły są ogólnie aktywne w ciepłe dni, zapewne zbierają nawłoć, za tydzień zakwitnie nam poplon z facelii, będą miały pyłku na zimę 

Pozdrawiam Gosia
Dzisiaj wyleciała jedna rójka malutka .Czegoś takiego o tej porze roku to jeszcze nie widzieliśmy.Pogoda zaskakuje.
Co mnie cieszy i za czym zawsze bardzo tęsknię.
Ewa-moje zielone
Ewa-moje zielone
- pawelp1320
W sobotę będę miał w końcu ok. 15 uli
. Ładnie przygotuję, wymaluję i odkażę przez zimę, zdobędę jeszcze resztę akcesoriów i wiosną zakupię pszczoły i zacznę przygodę z pszczelarstwem
.

Pozdrawiam Paweł
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Paweł już ustawiam się w kolejce po prawdziwy miód, 

pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
- pawelp1320
Dobra, będę pamiętał
. Wydaje mi się że chętnych na miód nie zabraknie, bo w dzisiejszych czasach rzadko trafi się na taki prawdziwy, naturalny miód. Według mnie fałszowanie miodu jest hańbą dla pszczelarza.

Pozdrawiam Paweł
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Trzymam Cię za słowo,że pozostaniesz uczciwy, a to się opłaci, prosty przykład: nie mam problemów ze sprzedażą pomidorów 

pozdrawiam Ludwik
Rójka o tej porze świadczy o dużym porażeniu warrozą, pszczoły się bronią w ten sposób, aby cała rodzina nie zginęła. U nas jest bardzo duży osyp warrozy... Stosowaliśmy paski, ale chyba są mało skuteczne, teraz dymimy, pszczelarze z okolic też są przerażeni ilością warrozy w tym roku.
Pozdrawiam Gosia
- pawelp1320
ekopom
Ja zawsze powtarzam: Najważniejsza jest jakoś a nie ilość. I ta jakość może nas tylko pchnąć w przód mimo wyższej ceny dla kupujących oraz droższego produkowania.
Ja zawsze powtarzam: Najważniejsza jest jakoś a nie ilość. I ta jakość może nas tylko pchnąć w przód mimo wyższej ceny dla kupujących oraz droższego produkowania.
Pozdrawiam Paweł
- lucas070707
- 100p
- Od: 10 wrz 2012, o 18:19
Z ciekawości zapytam: ile orientacyjnie kosztuje rozpoczęcie takiej zabawy w pszczelarstwo? Mam zamiar w przeciągu kilku lat sam założyć małą pasiekę (max. 5 uli) i zastanawiam się nad budżetem jaki trzeba na to przeznaczyć.pawelp1320 pisze:W sobotę będę miał w końcu ok. 15 uli![]()
![]()
. Ładnie przygotuję, wymaluję i odkażę przez zimę, zdobędę jeszcze resztę akcesoriów i wiosną zakupię pszczoły i zacznę przygodę z pszczelarstwem
![]()
.
Jak się postarasz i będziesz miał szczęście, to możesz mieć i za grosze ;) Ja np dostałem ul od pewnego starego pszczelarza, który już od dawna nie miał sił zajmować się ulami. Jedynym kosztem było odrestaurowanie uli, bo pszczółki też mi się jakieś same zadomowiły w ulu
Komuś chyba uciekły.

Poznam Regulamin Forum
- pawelp1320
Ja dostaję 15 uli za darmo, no ale muszę wykonać parę prac ogrodowych ( podcinanie drzewek, koszenie trawy itp. ). Ale wszystko zależy od sytuacji czy nastawiasz się na jakiś konkretny typ ula czy nie. Pszczoły najlepiej jest kupować wiosną. Najłatwiej jest kupić ul z pszczołami który kosztuje 150-600 zł. Jeden z najwcześniejszych sposobów pozyskania pszczół to np. przezimowany odkład który można dostać pod koniec kwietnia ale kosztuje 350-450 zł, później tj. bliżej lata normalny odkład ( najczęściej 3-5 ramkowy ) który kosztuje 180-250 zł ale przy tych sposobach dobrze jest mieć takie same ramki w ulu na jakich sprzedawane są pszczoły. Istnieje jeszcze rój czyli naturalny podział rodziny pszczelej. Jest on dostępny najczęściej w maju i czerwcu. Powinien się składać z matki czerwiącej i młodych pszczół pozyskanych najlepiej z miodni. Kosztuje on 50-150 zł. A jak rój to także sztuczny rój czyli tzw. pakiet czyli zsyp młodych pszczół o wadze w sumie 1,3-1,5 kg z matką czerwiącą i kosztuje on ok. 150 zł.lucas070707 pisze:Z ciekawości zapytam: ile orientacyjnie kosztuje rozpoczęcie takiej zabawy w pszczelarstwo? Mam zamiar w przeciągu kilku lat sam założyć małą pasiekę (max. 5 uli) i zastanawiam się nad budżetem jaki trzeba na to przeznaczyć.pawelp1320 pisze:W sobotę będę miał w końcu ok. 15 uli![]()
![]()
![]()
.
Pozdrawiam Paweł