Trzeba dać im szansę... sam takie drzewka ratowałem. Jako "ogordnik" nie powinnaś skazywać ich na klęskę.selli7 pisze:Trzeba je wymienić na nowe drzewka.
Żywotniki (tuje) - choroby i szkodniki
- PiotrekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 wrz 2011, o 08:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Tuje żywotniki - choroby i szkodniki
To znaczy szansę można im dać, ale ja też cudów nie rokuję.
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Na pewno będziemy próbować.
Co zrobić z tymi korzeniami co wyszły na wierzch? przysypać ziemią? korą ?
Co zrobić z tymi korzeniami co wyszły na wierzch? przysypać ziemią? korą ?
ziemią i zero nawozów nic. czekaj zobaczysz po ziemie co będzie. Żadnych nawet jesienych nawozów. tylko czas
Witam,
jestem przed zakupem sporej ilości tuji szmaragd. Przyglądałem się egzemplarzom w sklepach i w większości przypadków tujki (ok 30 cm) mają trochę jaśniejsze (żółtawe) końcówki pędów. Czy jest to normalne? Sprawdzałem nawet na tujach rosnących w ogrodzie u sąsiada i też mają delikatnie jaśniejsze końcówki pędów. Proszę o pomoc.
jestem przed zakupem sporej ilości tuji szmaragd. Przyglądałem się egzemplarzom w sklepach i w większości przypadków tujki (ok 30 cm) mają trochę jaśniejsze (żółtawe) końcówki pędów. Czy jest to normalne? Sprawdzałem nawet na tujach rosnących w ogrodzie u sąsiada i też mają delikatnie jaśniejsze końcówki pędów. Proszę o pomoc.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 16 wrz 2013, o 15:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam, w tym roku na wiosnę wsadziłem tuje - 15szt., 4 z nich co widać na zdjęciach zaczęły brązowieć od góry, czyli młody przyrost. Tuje sadzone były w ziemi wymieszanej z ziemią do iglaków, obsypane korą przy pniu, dalej niepłukany żwir, pod spodem agrotkanina. Tuje z doniczek, ładna zwarta bryła korzeniowa. Dla mnie wygląda to na grzyba, ale może nie jest tak źle. najgorsze, że są to przewodnie pędy. Co zrobić, czym leczyć, czy wciąć brązowe pędy. Proszę o pomoc

-
- 10p - Początkujący
- Od: 3 sie 2014, o 18:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam ponownie. Moich problemów ze Strony 31 ciag dalszych. Poprzednio mialem problem z tym ze bardzo szybko (okolo 1 miesiac) cala tuja brabant zrobila sie brazowa.
Teraz problem wyglada tak ze pozostałe dwa brabanty od dołu posiadają czesciowe żółte/jasno brązowe pędy. Wyglada to tak ze cala galazka z pedami jest ladna zielona ale np 1 czy 2 pedy sa żółte/jasnobrązowe suche i od razu odpadają po dotknieciu. Problem wystepuje tylko na dole drzewka. Zauwazylem tez dzisiaj ze mlody ped ktory zaczal odrastac od pnia posiadał jasne plamki. Tym razem choroba przebiega po woli-do tej pory okolo miesiac od wykrycia i drzewko wyglada tak jak na zdjeciu (jest jeszcze ladne zielone).
Drzewek od czasu ostatnich problemów kilka miesiecy temu nie nawoziłem juz niczym ale pryskałem preparatami grzybobójczymi oraz podlewałem przez około miesiac dosc intensywnie (2 razy w tygodniu).
Glebe mam raczej dobrą, bez piasku.
Najlepiej to widac na pierwszy obrazku:

Teraz problem wyglada tak ze pozostałe dwa brabanty od dołu posiadają czesciowe żółte/jasno brązowe pędy. Wyglada to tak ze cala galazka z pedami jest ladna zielona ale np 1 czy 2 pedy sa żółte/jasnobrązowe suche i od razu odpadają po dotknieciu. Problem wystepuje tylko na dole drzewka. Zauwazylem tez dzisiaj ze mlody ped ktory zaczal odrastac od pnia posiadał jasne plamki. Tym razem choroba przebiega po woli-do tej pory okolo miesiac od wykrycia i drzewko wyglada tak jak na zdjeciu (jest jeszcze ladne zielone).
Drzewek od czasu ostatnich problemów kilka miesiecy temu nie nawoziłem juz niczym ale pryskałem preparatami grzybobójczymi oraz podlewałem przez około miesiac dosc intensywnie (2 razy w tygodniu).
Glebe mam raczej dobrą, bez piasku.
Najlepiej to widac na pierwszy obrazku:

Zostaw w spokoju, naturalne zrzucanie igieł. Widać, że niedożywiona po kolorze, ale na zime to i lepiej. Nie lej tak wody, bo zgnije
-
- 10p - Początkujący
- Od: 3 sie 2014, o 18:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Wygląda to zupelnie jak tutaj:
tutaj problem uzytkownika: ifanka
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 5&start=42
oraz:
http://www.wymarzonyogrod.pl/eksperci/o ... i-od-spodu
oraz tutaj:
http://forum.muratordom.pl/showthread.p ... ho%C5%82ka
Wszedzie inna diagnoza. Bynajmniej podkreslam ze galazki sa prawie białe, suche, kruche. Ale jest ich na razie mało.
ROBERT:Co do podlewania to juz podlewanie zaprzestalem.
Dodam ze rosna juz u mnie 3 lata.
tutaj problem uzytkownika: ifanka
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 5&start=42
oraz:
http://www.wymarzonyogrod.pl/eksperci/o ... i-od-spodu
oraz tutaj:
http://forum.muratordom.pl/showthread.p ... ho%C5%82ka
Wszedzie inna diagnoza. Bynajmniej podkreslam ze galazki sa prawie białe, suche, kruche. Ale jest ich na razie mało.
ROBERT:Co do podlewania to juz podlewanie zaprzestalem.
Dodam ze rosna juz u mnie 3 lata.
Akurat te dwa przypadki to całkiem inne przypadki.
-
- 0p - Nowonarodzony
A mnie kochani ktoś pomoże?
Ściąłem te brązowe pędy, gałązki w środku białe, bez żadnych zaczernień. Możliwe, że to zamieranie pędów? Czy może podsuszyło je trochę, bo ostatnio trochę zaniedbałem podlewanie, a pogody ładne...

bob_mistrz pisze:A mnie kochani ktoś pomoże?Ściąłem te brązowe pędy, gałązki w środku białe, bez żadnych zaczernień. Możliwe, że to zamieranie pędów? Czy może podsuszyło je trochę, bo ostatnio trochę zaniedbałem podlewanie, a pogody ładne...
Nie ma się co zamartwiać. Inna kwestia mnie nurtuje. Mianowicie ja jako przeciwnik agrotkaniny i innych wynalazków jaki jest u Ciebie poziom wody gruntowej ?
-
- 0p - Nowonarodzony
U mnie poziom wody gruntowej jest dość wysoki, jednakże z tej strony co są tuje przy płocie, mój poziom terenu jest dużo wyższy, jakieś 30cm względem poziomu sąsiada.
To dobrze, że masz wyżej. W jakimś tam stopniu będzie lepiej dla ciebie. Wysoki poziom wód gruntowych w zastraszajacym tempie przy dużych opadach deszczu daje o sobie znać.
Co do tej agro zwolennikiem jej nie jestem . Ale zrobisz jak zechcesz
Co do tej agro zwolennikiem jej nie jestem . Ale zrobisz jak zechcesz
-
- 10p - Początkujący
- Od: 11 mar 2014, o 16:23
Thuja 'Smaragd' brazowieje
witam
\prosił bym o rade co z tymi tujami jest nie tak
sadzonki zakupione w Holandii
zasadzone 2 miesiące temu, ziemia specjalnie przygotowana torf z domieszka kory sosnowej i torfu łotewskiego
po zasadzeniu były przyciemnione siatka maskujacą
pogoda po zasadzeniu była deszczowa i to nawet bardzo...

\prosił bym o rade co z tymi tujami jest nie tak
sadzonki zakupione w Holandii
zasadzone 2 miesiące temu, ziemia specjalnie przygotowana torf z domieszka kory sosnowej i torfu łotewskiego
po zasadzeniu były przyciemnione siatka maskujacą
pogoda po zasadzeniu była deszczowa i to nawet bardzo...