Wielka miłość od maja 2013, czyli działeczka Aneczki. Cz. 3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Wielka miłość od maja 2013, czyli działeczka Aneczki. Cz. 3

Post »

Zrobiłam dziś takie kompozycje:
Z tyłu czosnki -5szt , przed nimi Queen of Night -8szt i Van Eijk 18szt, różowy tulipan z "Ciasto ramy", którego nazwy teraz nie pamiętam -9szt, Flamming Flag -8szt,

Obrazek

Następnie:
z tyłu 3 fioletowe czosnki, przed nimi 24szt tulipana Super Parrot, 5 sztuk Angelique, 4 czosnki Hair

Obrazek

Po sąsiedzku z macierzankami posadziłam 20 krokusów i 16 niskich irysów Katharine Hodgkin. A na innej miejscówce, przy ścieżce, by pięknie pachniało posadziłam 9 hiacyntów. Zostały jeszcze 32 sztuki -uwielbiam hiacynty. Liczę na ich piękny zapach. :heja ;:65

I dzisiejszy widoczek:
Macierzanka i Karmnik-

Obrazek

I na koniec siewka bratka. Mam ich pełno. Oczywiście nie usuwam, bo bardzo lubię bratki. Szkoda tylko, że te wylazły żółte. Mam nadzieję, że reszta będzie innego koloru:

Obrazek
Awatar użytkownika
Paulii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2013, o 15:03
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:wit Piękne kompozycje porobiłaś z cebulowych kwiatuszków :D będzie pięknie i kolorowo na wiosnę
Macierzanka piękna.Siewka bratka przepięknie zakwitła :)
Pauli :) "To możli­wość spełnienia marzeń spra­wia, że życie jest tak fascynujące"
Awatar użytkownika
Vamila
200p
200p
Od: 11 wrz 2014, o 20:33

Post »

Witaj Aniu :wit Bardzo podobają mi się takie kompozycje wiosenne.
Ja dziś u siebie zbierałam nasionka z takich drobnych bratków i też zauważyłam młode roślinki :) Mam nadzieję, że nasionka dadzą radę w przyszłym roku.
Pozdrawiam wszystkich zakręconych na zielono! Milena
Na wzgórzu z widokiem
Dorośli upośledzeni ludzie to dorośli upośledzeni ludzie a nie małe bezrozumne dzieci!
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Upewniłaś mnie co do wyboru ' starej dobrej ' The Fairy . Dzięki za info ;:196
Jeszcze tylko pytanko jak duża ona jest u Ciebie?
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorotko The Fairy to jest róża okrywowa, więc raczej niezbyt wysoka. Ja ją podpieram metalowymi obręczami (jak piwonie), by poszła w górę. Póki co sprawdza się. Na szerokość urosła kilkanaście cm w promieniu. I nadal ma mnóstwo pąków do rozwinięcia. Pytanie tylko czy zdąży przed mrozami? Na jej korzyść przemawia też to, że jest różą samoczyszczącą się, choć ja i tak przycinałam przekwitłe.
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Aniu, ciekawe zestawienia cebulowych. Aleś się dziewczyno napracowała. Podziwiam, bo to wcale nie lekko tak sobie wcisnąć cebule do ziemi.A dobrze że masz czosnek w kompozycji, to Ci nornice reszty nie zjedzą. I czekamy do wiosny...Ale się będzie działo. ;:333
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Aniu ale będzie na wiosnę pięknie u Ciebie ;:63
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Witaj, Aniu.
Pozwolę i ja sobie na odrobinę luksusu przysiąść choć na chwilę w Twoim cudnym ogrodzie.
Dostałam jakiś czas temu mały gratisik od dostawcy internetu i całość poszła na Twoje wątki :D - niestety nie starczyło już impulsu by dać wpis.
Ale czynię to dzisiaj, bo już internet działa mi poprawnie.
Jestem zauroczona Twoimi kompozycjami! Urzekł mnie Błękitny Anioł i wiele, wiele innych, np jak ten tulipan biało fioletowy. Cudne!
Moje zaskoczenie jest tym większe, że byłam pewna iż to ogród przy domu...., dopiero póżniej się doczytałam, że to działeczka.
Szacun! ;:180 ;:180 ;:180
Awatar użytkownika
KLEO1
1000p
1000p
Od: 12 paź 2011, o 08:36

Post »

Ależ zaszalałaś z cebulkami! Ja mam ten sam brak umiaru. Ciągle sobie obiecuję, że kolejnych nie kupię, i co jesień powtarza się ten sam schemat - kupuję całą masę nowych cebul. Ale za to wiosną jest cudnie. Tak jak Ty uwielbiam zapach hiacyntów, nic nie może się z nim równać.Kompozycje poczyniłaś bardzo ciekawe. Czekam razem z Tobą do wiosny na efekty.
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie w ten piękny sobotni wieczór. :D

No i stało się. Mój Małż rozpoczął dziś w kuchni mega rozpierduchę. :oops: Oby tylko do ósmego listopada jakoś przetrwać. :oops: Może ktoś z was mnie przygarnie na ten czas? ;:183
Zlew kupiony, półtora komory. Zmywarka, piecyk, płyta okap też. Płytki też czekają. Meble wybrane. Już nie mogę się doczekać, bo szczerze nie cierpiałam swej dotychczasowej kuchni. :evil: Za to teraz "bydzie piknie"!

Gdy mąż robił ową demolkę ja pojechałam sobie na działkę, oddawać się radosnemu sadzeniu cebul, unikając syfu w chałupie (ja to jestem sprytna ;:183 ).
Zrobiłam kolejna kompozycję z wiosennych:
Zamiast czosnków Hair są w niej trzy fioletowe czosnki Gladiatory, które dziś dokupiłam :lol: . A przed tym wszystkim posadziłam jeszcze 6 różowych hiacyntów. Czy już wspominałam, że uwielbiam hiacynty i ich zapach..? Tak, tak... wiecie...

Obrazek

Posadziłam też czerwone tulipany -16 x Doll's Minuet a przed nimi znów 10 różowych hiacyntów. Ta kompozycja znów przy ścieżce, by upajać się zapachem. Może wcisnę tam jeszcze czosnki Hair. Powinno fajnie wyglądać.

A tu proszę, ostatni kwiat Ministra. Polecam wszystkim tego powojnika. Przyjechał do mnie od naszej Stasi i przez cały sezon w ogóle nie grymasił. Urzekł mnie cudownym kolorem swoich kwiatów. Ta mieszanka kolorystyczna jest po prostu cudna!

Obrazek

Obrazek

Obrazek

The Fairy specjalnie dla Dorotki:

Obrazek

Niektóre zawilce skromnie powtarzają:

Obrazek

Tak jak i dzwonki:

Obrazek

Sąsiadkowy rdest posadzony na wspólnym płocie daje nam trochę cudownej intymności:

Obrazek

A tu panna dziewanna od naszej Kleo:

Obrazek

Ktoś był głodny...

Obrazek

Kleo to moje pierwsze spotkanie z cebulowymi. Sama jestem ciekawa efektu. Jak coś nie wyjdzie, to najwyżej będę przesadzać. Szkoda, że czosnki swym kwitnieniem nie zgrają się w czasie z tulipanami. ;:110

Beaby witaj w moich skromnych ogródkowych progach. Dziękuję za tak wiele pochlebnych słów. Wcale mnie nie dziwi, że wpadła Ci w oko kompozycja z Błękitnym Aniołem, gdyż to piękny i bardzo wdzięczny powojnik. To on jako pierwszy mnie zauroczył z clematisowej braci. Uwielbiam tego gnieciucha! A co do tulipana Flaming Flag, to i mnie zauroczył. Niestety nie udało mi się dokupić drugiej paczuszki tego pięknisia. :( W każdym bądź razie, zapraszam do mnie jak tylko będziesz mieć wolną chwilkę. :wink:

Aniu taką mam cichą nadzieję. Będziemy razem wiosną sprawdzać efekty. ;:183

Gosiu ja cebule sadzę w doniczkach. Najpierw jednak kopie sobie dół łopatą. Tylko czosnki lecą do ziemi bez doniczek. Najgorsze jest to, że jeszcze mam sporo cebul do wsadzenia a doniczek już tylko kilka. Nie wiem czy ryzykować i sadzić bez osłon...
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58

Post »

Piekna wiosna będzie-ja dzisiaj posadziłam zawilce greckie-niebieski,biały i różowy-z cebulami FINITO - ;:306 w tym roku
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

...W tym roku... właśnie, he he. Dobre! ;:306 Ja chyba dokupię jeszcze trzy czosnki Gladiatory. ;:215
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p
Od: 3 maja 2013, o 13:17

Post »

Te twoje teksty uwielbiam ;:108 :D A powojnik super :D
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

U mnie dziś z rana szaro,bez słoneczka ;:222 Może później się poprawi pogoda...
Czytam,że remoncik macie,pomęczysz się trochę,a potem za to jaki efekt będzie,piec ciasta w nowej kuchni to jest to ;:333
Cebul masz sporo do posadzenia,ja też już kilka paczek do gruntu wsadziłam ;:108
Awatar użytkownika
chalaputkowo
1000p
1000p
Od: 16 cze 2014, o 18:59

Post »

Aniu - mam jeden wolny pokoik na czas remontu , mogę Cię przygarnąć ;:196
Cebulowy zawrót głowy trwa .... i dobrze bo to pierwsze promyczki wiosny i cieszą podwójnie mocno ;:108
Zielono mi - bo wesoło mi - bo zielono mi - Monika
Chałaputkowo,Chałaputkowo-dwa
Chałaputkowo to i owo
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”