Grujecznik japoński (Cercidiphyllum japonicum)
- Ave
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 kwie 2008, o 12:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Grujecznik japoński
Fakt, w szkółkach to one wyglądają świetnie (jeśli chodzi o kolorki) dlatego tam, tak łatwo się nam przyklejają do rąk 

- Madziagos
- -Moderator Forum-.
- Od: 10 kwie 2012, o 21:44
Grujeczniki pięknie wyglądają nie tylko w szkółkach. Na skwerze, w dolnym Sopocie rośnie wraz z ambrowcem duży egzemplarz tego drzewa. Oba drzewa wyglądają jesienią bajecznie. Ambrowiec jest szkarłatny, natomiast grujecznik przebarwia się złoto, pomarańczowo, czerwono i kremowo - wszystkie barwy w ciepłych odcieniach. Zapach opadających liści czuć na kilkadziesiąt metrów, przebija nawet ponad spaliny samochodów na drugiej stronie skrzyżowania - zresztą to właśnie po zapachu trafiłam do tego drzewa. Pracuję w Sopocie, może pod koniec tygodnia znajdę chwilkę czasu - wtedy tam podjadę i zrobię zdjęcia.
- rosiowa
- Od: 14 cze 2008, o 15:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
No rzeczywiście Krysiu nasze grujeczniki wyglądają zupełnie różnie. A przecież mieszkamy nie tak znów daleko od siebie. A co do zapachu, to niestety u mojego jest niewyczuwalny. Ale cały czas się łudzę, że to się kiedyś zmieni.
pozdrawiam - Gosia
Moje wątki
Moje wątki
- Madziagos
- -Moderator Forum-.
Już od pewnego czasu zastanawiam się, jak to jest z tym zapachem. I tak, zgodnie z moimi obserwacjami, pachną młode listki ścięte przymrozkiem. Pachną także opadające liście drzew, które miały dobre warunki w sezonie wegetacyjnym - zwłaszcza nie cierpiały na brak wody. Dodatkowo, siła zapachu wzmaga się w sytuacji, kiedy dochodzi do nagłego opadania liści po pierwszym przymrozku. Z kolei listki drzew, które cierpiały suszę, często spadają nie wydzielając zapachu - myślę, że po letnich upałach są pozbawione odpowiedniej ilości substancji odpowiadającej za wydzielanie aromatu. Ale to tylko moja teoria ukuta na podstawie obserwacji tego, co się dzieje z moimi trzema drzewkami, kilkoma egzemplarzami grujeczników rosnącymi w Wirtach i znajomym drzewem z Sopotu. A jak Wam się wydaje?
- beatazg
- 1000p
- Od: 11 paź 2012, o 17:44
- Kontakt:
Ja jeszcze nie wiem ,dopiero kupiłam tą pendulę za 60 parę ,listki były trochę sfatygowane i na drugi rok jak przeżyje zimę będę mogła się pochwalić . Ale kupiłam jeszcze grujecznik wspaniały i judaszowca , który ma liście podobne do grujecznika tylko dwa razy większe , oczywiście małe roślinki za grosze .
Pozdrawiam
Beata
Pozdrawiam

- Madziagos
- -Moderator Forum-.
Słowo się rzekło - udało mi się zrobić obiecane zdjęcia. Jednak aparat mam taki sobie, do tego padał deszcz, więc kolory wyszły nieco bledsze, niż w rzeczywistości:

Jak widać, grujecznik nie tylko pięknie przebarwia się - dodatkowo jesienne liście pokryte są pięknym wzorkiem.
Prezentowane drzewo, a właściwie dwa, rośnie na skwerze w dolnym Sopocie, niedaleko morza. Zapewne dlatego oba egzemplarze wykształciły pojedyncze przewodniki - nie były bowiem maltretowane przez wiosenne przymrozki. Grujeczniki rosną w towarzystwie ambrowca i katalpy.

Jak widać, grujecznik nie tylko pięknie przebarwia się - dodatkowo jesienne liście pokryte są pięknym wzorkiem.
Prezentowane drzewo, a właściwie dwa, rośnie na skwerze w dolnym Sopocie, niedaleko morza. Zapewne dlatego oba egzemplarze wykształciły pojedyncze przewodniki - nie były bowiem maltretowane przez wiosenne przymrozki. Grujeczniki rosną w towarzystwie ambrowca i katalpy.

- Edyta1
- Od: 20 paź 2011, o 00:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
I zapewne ten nadmorski klimat sprzyja jego wybarwieniu. W pozostałych częściach Polski może mieć kłopot z kolorkami
.

Pozdrawiam - Edyta
Zapraszam do mojego ogrodu
Zapraszam do mojego ogrodu
- rosiowa
Mieszkam pod Łodzią i mój grujecznik wygląda tak:

Rośnie u mnie 6 lat i zawsze jesienią nieziemsko się przebarwia.

Rośnie u mnie 6 lat i zawsze jesienią nieziemsko się przebarwia.
pozdrawiam - Gosia
Moje wątki
Moje wątki
- MoWo
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 13 wrz 2013, o 15:11
Mój grujecznik

Ma 12-15 lat ponad 5 m i rośnie bardziej w cieniu.
Ten wzorek na liściach to pewnie od tego że zaczyna się przebarwiać od brzegów liścia i jak środek zrobi się żółty to brzeg jest już brązowy.
A zapachu żadnego u niego nie zauważyłem.

Ma 12-15 lat ponad 5 m i rośnie bardziej w cieniu.
Ten wzorek na liściach to pewnie od tego że zaczyna się przebarwiać od brzegów liścia i jak środek zrobi się żółty to brzeg jest już brązowy.
A zapachu żadnego u niego nie zauważyłem.
Pozdrawiam Wojtek
- Ave
MoWo - to pocieszający widok, że nawet w cieniu potrafi się tak ładnie przebarwić.
Rosiowa - cudny masz ten okaz - ale widać, że on bardziej na słonecznym stanowisku, co ?
Rosiowa - cudny masz ten okaz - ale widać, że on bardziej na słonecznym stanowisku, co ?
- rosiowa
Masz rację Ewuniu, mój grujecznik jest prawie cały dzień na słońcu.
pozdrawiam - Gosia
Moje wątki
Moje wątki
- Ave
Tak sobie, Gosiu pomyślałam, bo mój ma stanowisko półcieniste i ciągle jest ...zielony 

- dzika
- 500p
- Od: 17 lut 2012, o 21:43