Dynia olbrzymia - wszystko o uprawie giganta cz.3
Re: Dynia olbrzymia - wszystko o uprawie giganta cz.3
"Skrzynka" może nie pomieścić bo korzenie ponoć mogą sięgać 2m wgłąb ale jak nie położysz desek na dole to będzie ok.Na Nornice cudownym pomysłem byłoby posianie nostrzyka żółtego na poplon ale to trochę za późno na takie pomysły.
U mnie wypad do Wrocławia odpada bo jadę na mecz w sobotę(z Niemcami na Narodowym) i nocna wycieczka z Warszawy do Wrocławia jest karkołomnym zadaniem. A i tak nie mam z czym jechać mój największy okaz ważył nieco ponad 100kg co i tak mnie cieszy (nasionka ze sklepu).
U mnie wypad do Wrocławia odpada bo jadę na mecz w sobotę(z Niemcami na Narodowym) i nocna wycieczka z Warszawy do Wrocławia jest karkołomnym zadaniem. A i tak nie mam z czym jechać mój największy okaz ważył nieco ponad 100kg co i tak mnie cieszy (nasionka ze sklepu).
-
arkawroc
- 200p

- Od: 24 sty 2011, o 17:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Właśnie otrzymałem potwierdzenie zapisania się na wystawę od organizatorów we Wrocławiu.
- niebieski_M
- 30p - Uzależniam się...

- Od: 23 sie 2014, o 21:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Uwaga do wszystkich piszących mi na PW , nie mogę odpowiedzieć bo za krótko uczestniczę w życiu forum
- spokojnie nasiona będą przypominajcie się około grudnia.
Błażej - po twojej relacji z festynu w Grzybnie to jednak się cieszę że nie dałem się namówić na przyjazd
Błażej - po twojej relacji z festynu w Grzybnie to jednak się cieszę że nie dałem się namówić na przyjazd
pozdrawiam
Mariusz
Mariusz
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Sam festyn był super. Tylko zwijanie dyń okazało się pozbyciem się balastu. Za bardzo zaufałem osobom za to odpowiedzialnych. Gdybyś był i sam pilnował, to co innego, Ja przyjechałem tam praktycznie już w trakcie pakowania. Cóż, człowiek uczy się na błędach. W sumie może to i lepiej
ich festyn, Twój spokój 
-
Krzysiek47
- 50p

- Od: 26 lut 2014, o 07:35
Tak jak wcześniej pisałem juz teraz chce przygotować miejsce pod dynie na nowy sezon w skrzyni bez dna.
W tym roku zauważyłem, że oprócz głównego korzenia, kłącze puszcza pionowo w dół dodatkowe korzenie.
Moje pytanie do Was to : czy maja one zadanie głównie kotwiczenia w podłożu, czy może dodatkowego pobierania pokarmu?
Dopytuje dlatego , bo moja działka ROD w miejscu, które mogę przeznaczyć pod dynię, obsiana jest trawą.
Jeśli podkarmianie byłoby zasadne również w miejscach kotwiczenia to pomyślałem o wykopaniu głębokiego rowu, od planowanej sadzonki na 8 m, w kierunki wzrostu głównego pędu. I oczywiście wypełnienie go odżywczą mięszanką ziemi i kompostu.
Gdzies w internecie widziałem również jak miejsca kotwiczenia dodatkowo obsypywali ziemią.
Myślicie, ze dobrze kombinuję? I czy też dodatkowo obsypujecie kłącza w różnych miejscach?
W tym roku zauważyłem, że oprócz głównego korzenia, kłącze puszcza pionowo w dół dodatkowe korzenie.
Moje pytanie do Was to : czy maja one zadanie głównie kotwiczenia w podłożu, czy może dodatkowego pobierania pokarmu?
Dopytuje dlatego , bo moja działka ROD w miejscu, które mogę przeznaczyć pod dynię, obsiana jest trawą.
Jeśli podkarmianie byłoby zasadne również w miejscach kotwiczenia to pomyślałem o wykopaniu głębokiego rowu, od planowanej sadzonki na 8 m, w kierunki wzrostu głównego pędu. I oczywiście wypełnienie go odżywczą mięszanką ziemi i kompostu.
Gdzies w internecie widziałem również jak miejsca kotwiczenia dodatkowo obsypywali ziemią.
Myślicie, ze dobrze kombinuję? I czy też dodatkowo obsypujecie kłącza w różnych miejscach?
- BobejGS

- Kontakt:
Na pędzie głównym jak i wszystkich bocznych, w każdym w miejscu gdzie jest liść, pojawia się w styku z ziemią zalążek korzenia przybyszowego, choć czasami są do góry pędu czasami na dole, który ma za zadanie dodatkowo karmić roślinę. Za trzymanie odpowiada takie zawijasy
Pędy się obsypuje aby pobudzić wzrost tych korzeni 
Kolego Krzysiek47 dobrze kombinujesz korzenie dodatkowe służą do pobierania pokarmu i są równie ważne jak korzeń główny.Do zakotwiczenia służą "wąsy". Jeżeli rozumiesz choć trochę język anglosasów to ten filmik Bill Foss powinien dostarczyć Ci podstawowej wiedzy na temat uprawy dyńki.No i ten wątek forum (3 części) jest dość dobrym źródłem wiedzy choć dużo w nim szumu i ciężko to wszystko przeczytać.
Jak znajdę chwilę czasu to napiszę poradnik zbierający wiedzę, którą zdobyłem śledząc praktyki czołowych hodowców w USA oraz własnej praktyki w szczególności tegorocznego testowania różnych pomysłów (miałem ponad 2 krzaczków AG na których testowałem różne podłoża nawożenie itd.)
A także informacje o chorobach i szkodnikach i przede wszystkim ochrony przed nimi (głównie chemicznej).
Będę tworzył prawdopodobnie plik pdf który gdzieś powieszę w internecie bo osobny wątek na forum jest mało "edytowalny".
Następnie będę czekał na uwagi hodowców z forum które mam nadzieję się pojawią i pomogą uleprzyć jakość poradnika.
Miałem najpierw go napisać a potem to ogłosić ale wyjawienie projektu to pierwszy krok w jego realizacji (taka motywacja).
Myślicie, że komuś to się przyda?
Jak znajdę chwilę czasu to napiszę poradnik zbierający wiedzę, którą zdobyłem śledząc praktyki czołowych hodowców w USA oraz własnej praktyki w szczególności tegorocznego testowania różnych pomysłów (miałem ponad 2 krzaczków AG na których testowałem różne podłoża nawożenie itd.)
A także informacje o chorobach i szkodnikach i przede wszystkim ochrony przed nimi (głównie chemicznej).
Będę tworzył prawdopodobnie plik pdf który gdzieś powieszę w internecie bo osobny wątek na forum jest mało "edytowalny".
Następnie będę czekał na uwagi hodowców z forum które mam nadzieję się pojawią i pomogą uleprzyć jakość poradnika.
Miałem najpierw go napisać a potem to ogłosić ale wyjawienie projektu to pierwszy krok w jego realizacji (taka motywacja).
Myślicie, że komuś to się przyda?
Adik myślę,że to pytanie retoryczne:):):):).
-
arkawroc
- 200p

- Od: 24 sty 2011, o 17:17
Adik myślę że przy rosnącym zainteresowaniu uprawą olbrzymów taki poradnik na pewno wielu użytkownikom się przyda.
- BobejGS

- Kontakt:
Krzysiek47 Zrób sobie plan na to jak chcesz prowadzić swoją dynie. Korzenie przybyszowe są również na pędach bocznych, także również pod nimi należałoby mieć przygotowaną ziemię
Bocznych jednak już nie upilnujesz jak głównego także rowek odpada. Jeśli masz możliwość to przekop ten trawnik, jeśli nie to rowek jest dobrym rozwiązaniem dla pędu głównego
Daj sobie jednak trochę pola manewru, bo możesz go w linii prostej nie uprowadzić
Co do bocznych to skoro nie będziesz mógł przekopać całego poletka zostanie ci podsypywanie pędów w miejscach pojawiania się przybyszowych korzeni. Możesz również te trawę w tych miejscach trochę rozluźniać.
adik Pomysł ciekawy, jednak nie wiem jak to miałoby w praktyce wygladać
Czy będzie to typowy poradnik krok po kroku, czy może konfrontacje w uprawie gigantów różnych hodowców. Sam pomysł jednak
i czekam na linka 
adik Pomysł ciekawy, jednak nie wiem jak to miałoby w praktyce wygladać
-
czeczen1963
- 50p

- Od: 1 sie 2014, o 21:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Poradnik jak poradnik zbiór informacji co się praktykuje i przede wszystkim dlaczego żeby czytający rozumiał po co coś robi. W ten sposób będzie podejmował decyzję czy coś zastosować czy też nie w swoim zakresie.Wiadomo że stosowanie wszystkich zabiegów w uprawie giganta to "full time job" więc amator musi z czegoś zrezygnować z braku czasu. No i cel leniwca jeżeli pojawi się początkujący na forum będzie można go odesłać do poradnika zamiast odpowiadać po raz kolejny na te same pytania.
Na szybko: jeżeli ktoś chce podejść do sprawy na serio to niech zrobi sobie podstawowe badanie gleby (pH,P,K,Mg) koszt: 10zł w każdym wojewódzkim schr ewentualnie w innym miejscu.Będę mógł coś doradzić w temacie poprawy kondycji gleby. Szczególnie poziomy pH i P są do uregulowania już na jesieni (fosfor bardzo powoli przesuwa się w glebie).
Na szybko: jeżeli ktoś chce podejść do sprawy na serio to niech zrobi sobie podstawowe badanie gleby (pH,P,K,Mg) koszt: 10zł w każdym wojewódzkim schr ewentualnie w innym miejscu.Będę mógł coś doradzić w temacie poprawy kondycji gleby. Szczególnie poziomy pH i P są do uregulowania już na jesieni (fosfor bardzo powoli przesuwa się w glebie).
-
Krzysiek47
- 50p

- Od: 26 lut 2014, o 07:35
Ja mam działkę dopiero drugi rok, a jak zawiozłem na "Dzień Działkowca" swoja 120 kg. dyńkę to szczeny opadły ;-))) Mam dzięki temu bardzo duże poważanie u "starych" działkowców. ;-)
A że rozdałem dużo ziaren mam nadzieje, że o niektórzy z nich posadzą i będę miał z kim konkurować. Plan na rok 2015 to przekroczenie 250 kg ;-)
A że rozdałem dużo ziaren mam nadzieje, że o niektórzy z nich posadzą i będę miał z kim konkurować. Plan na rok 2015 to przekroczenie 250 kg ;-)
U mnie w sprawie nasion dla działkowiczów odpowiedz jest krótka-nie masz min 5x10m,nie bierz się za hodowlę giganta,inaczej jest to męczarnia.Giganta "nie da się wyhodować prowadząc go po płocie lub pergoli(bo i tacy byli)".Po objaśnieniach i obejrzeniu zdjęć krzaka w całej okazałości zapał szybko mija.Takie są fakty mówie , i nic tego nie zmieni.
Trawnik przekopany,oborniki koński, bydlęcy oraz pomiot na miejscu(działce),będę szykować podłoże na przyszły sezon.
Króliki "pracują"na przyszłoroczny nawóz,hodowca obiecał sporą ilość.Wszystko podporządkowane jednemu-przekroczyć tegoroczny wynik.
Trawnik przekopany,oborniki koński, bydlęcy oraz pomiot na miejscu(działce),będę szykować podłoże na przyszły sezon.
Króliki "pracują"na przyszłoroczny nawóz,hodowca obiecał sporą ilość.Wszystko podporządkowane jednemu-przekroczyć tegoroczny wynik.
- Siekier
- 200p

- Od: 15 lip 2012, o 09:44
Ceny badania są nieco wyższe. Poniżej cennik z mojej OSCHRadik pisze: Na szybko: jeżeli ktoś chce podejść do sprawy na serio to niech zrobi sobie podstawowe badanie gleby (pH,P,K,Mg) koszt: 10zł w każdym wojewódzkim schr ewentualnie w innym miejscu.Będę mógł coś doradzić w temacie poprawy kondycji gleby. Szczególnie poziomy pH i P są do uregulowania już na jesieni (fosfor bardzo powoli przesuwa się w glebie).
- Analiza podstawowa (pH, N-NO3, P, K, Ca, Mg, Cl, zasolenie) - 52,48 zł
- Analiza podstawowa (pH,N-NO3,P,K,Ca,Mg,Cl,zasolenie)+zal. nawozowe - 71,23 zł
- Analiza gleb z sadów (pH, P, K, Mg) - 16,87 zł
- Analiza mikroelemenów (Cu, Zn, Fe, Mn) - 34,99 zł
- Analiza liści drzew i krzewów owocowych (N, P, K, Mg) - 186,83 zł
- Zalecenia nawozowe ogrodnicze lub sadownicze - 18,75 zł
- Oznaczenie pH - 12,50 zł
- Oznaczenie zasolenia - 13,75 zł
To ceny oczywiście za jedną próbkę. Próbka musi mieć wagę minimum 0,5 kg.
Pozdrawiam-Wojtek
Działeczka Siekiera
Działeczka Siekiera