Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.6
- 
				golubok
- 0p - Nowonarodzony 
- Od: 5 lut 2010, o 21:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.6
Może  to  być  odmiana  Węgierska   Bleu  de Hongrie  .

- jode22
- Przyjaciel Forum - gold 
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Moja Whangaparaoa Crown wygląda podobnie, ale ma od spodu takie malutkie lusterko, a tu jego nie widzę  .
 .

.
 .Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.6
Ta największa to nowy nabytek. Kupiona w Auchan-ie na tzw "sprzedaży z TIRA" i oczywiście jak to często bywa w tym sklepie - NN. Sporo odmian i wszystkie po 1,39 zł za kilogram!! Z tych co "znam" były Butternut Sonca (tam jako Green), Butternut (Piżmowa), Hokkaido, Muscat de Prowance . 

A tu wczorajszy zbiór moich maluszków . Prawda, że śliczne ?!
 . Prawda, że śliczne ?!

A tu wczorajszy zbiór moich maluszków
 . Prawda, że śliczne ?!
 . Prawda, że śliczne ?!
Pozdrawiam - Danuta
Porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić się sam :-)!

- 
				marylamed
- 30p - Uzależniam się... 
- Od: 5 sie 2011, o 08:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nie cytujemy postów, na które odpowiadamy bezpośrednio. Mod.jokaer.
Mam prośbę,czy ktoś może wstawić fotkę z przekrojoną Hokkaido,ponieważ moja chyba jakaś inna , a mam pierwszy raz.

Mam prośbę,czy ktoś może wstawić fotkę z przekrojoną Hokkaido,ponieważ moja chyba jakaś inna , a mam pierwszy raz.
maria

- nowapasja
- 1000p 
- Od: 28 sty 2011, o 10:25
Uuu wstawiłabym ale już zjadłam   

To wszystkie dynie jakie udało mi się wychodować + zjedzone 2 hokkaido, 1 kakai i pomarańczowa nn, dwie makaronowe jeszcze na krzaku a na dworze dojrzewa jeszcze jedna australian butter i duża kakai.

3 szt. Australian Butter

2 szt. Triamble

Jakieś 2szt. nn pomarańczowe i 1 Sweet Meat

3 szt. Dekicata - jakieś wypierdki małe 

3 szt. Makaronowe

To wszystkie dynie jakie udało mi się wychodować + zjedzone 2 hokkaido, 1 kakai i pomarańczowa nn, dwie makaronowe jeszcze na krzaku a na dworze dojrzewa jeszcze jedna australian butter i duża kakai.

3 szt. Australian Butter

2 szt. Triamble

Jakieś 2szt. nn pomarańczowe i 1 Sweet Meat

3 szt. Dekicata - jakieś wypierdki małe

3 szt. Makaronowe

- MalgosiaR
- 200p 
- Od: 11 lut 2013, o 18:53
Moje Delicata też takie male ,ale mam je pierwszy raz może one większe nie rosną .Czy Twoja Sweet Meat ma na skórce takie drobne strupki ?
Malgosia

Malgosia
- nowapasja
- 1000p 
- Od: 28 sty 2011, o 10:25
Tak, ma jakieś takie "strupki"  Pokaż swoje dynie Małgosiu  

- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Przeglądając forum trafiłem na na takowe zdjęcie, choć zapewne na forum jest ich mnóstwomarylamed pisze: Mam prośbę,czy ktoś może wstawić fotkę z przekrojoną Hokkaido,ponieważ moja chyba jakaś inna , a mam pierwszy raz.
 ale sobie przypomniałem o Twoim zapytaniu, także daje odnośnik do wątku
 ale sobie przypomniałem o Twoim zapytaniu, także daje odnośnik do wątku  http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 5#p3393925
 http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 5#p3393925 Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.6
do danna.Jest to dynia musquee de provence.

- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
na pewno to nim ta odmiana. Ja bym powiedział że predzej Everest lub Sweet meat 

- 
				kaLo
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
To może być też efekt chuci i poróbstwa ,w eleganckim towarzystwie nazywany mezaliansem .Jak zwał,tak zwał.Teraz nikt nie zgadnie.

I tu bym się zgodziła z kaLo. To chyba jednak (nomen omen ) owoc    mezaliansu.
 mezaliansu. 
Z pewnością nie jest to (tak jak sugeruje czarna199) Muscat de Provance, bo mam taką i jest zupełnie inna, chociaż kolorystycznie do niej nieco podobna.
Natomiast BobejGS widzi podobieństwo do Everest (sprawdziłam, jest zupełnie inna, zdecydowanie pomarańczowa w wyraźne wgłębienia, a ta "moja" jest w kolorze brudno-pomarańczowo-beżowym), natomiast Sweet meat, to bardziej podobna do tej, którą pokazałam na str. 54 nazwanej Nelson. Chyba, że właśnie tą miałeś na myśli .
 .
Ale to już jest nieważne. Pogodziłam się, że mam dynię kundelkową . Za jakiś czas przekonam się, czy dobrze zrobiłam "przygarniając" ją. Bo były tam przecież dynie "rasowe" a taka była tylko jedna. Żali mi się jej zrobiło, że taka samotna (
 . Za jakiś czas przekonam się, czy dobrze zrobiłam "przygarniając" ją. Bo były tam przecież dynie "rasowe" a taka była tylko jedna. Żali mi się jej zrobiło, że taka samotna (   ) to ją zabrałam  (oczywiście zapłaciwszy!) do domu. Mam nadzieję, że.... odwdzięczy się smakiem
  ) to ją zabrałam  (oczywiście zapłaciwszy!) do domu. Mam nadzieję, że.... odwdzięczy się smakiem   .
 .

mezaliansu.
 mezaliansu. Z pewnością nie jest to (tak jak sugeruje czarna199) Muscat de Provance, bo mam taką i jest zupełnie inna, chociaż kolorystycznie do niej nieco podobna.
Natomiast BobejGS widzi podobieństwo do Everest (sprawdziłam, jest zupełnie inna, zdecydowanie pomarańczowa w wyraźne wgłębienia, a ta "moja" jest w kolorze brudno-pomarańczowo-beżowym), natomiast Sweet meat, to bardziej podobna do tej, którą pokazałam na str. 54 nazwanej Nelson. Chyba, że właśnie tą miałeś na myśli
 .
 .Ale to już jest nieważne. Pogodziłam się, że mam dynię kundelkową
 . Za jakiś czas przekonam się, czy dobrze zrobiłam "przygarniając" ją. Bo były tam przecież dynie "rasowe" a taka była tylko jedna. Żali mi się jej zrobiło, że taka samotna (
 . Za jakiś czas przekonam się, czy dobrze zrobiłam "przygarniając" ją. Bo były tam przecież dynie "rasowe" a taka była tylko jedna. Żali mi się jej zrobiło, że taka samotna (   ) to ją zabrałam  (oczywiście zapłaciwszy!) do domu. Mam nadzieję, że.... odwdzięczy się smakiem
  ) to ją zabrałam  (oczywiście zapłaciwszy!) do domu. Mam nadzieję, że.... odwdzięczy się smakiem   .
 .Pozdrawiam - Danuta

- 
				Alyaa
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
Tam w jednym poście jest też przekrojona Hokkaido i ma numerek 16. Tu link do samego już zdjęcia: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d8e ... d945f.html  (autorka Cantati)