Schyłek lata w wiejskim ogrodzie cz. 21

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Schyłek lata w wiejskim ogrodzie cz. 21

Post »

Marysiu no właśnie czytam, że w Twoich stronach kanny zbrązowiały, ale co się dziwić skoro -3 st.
Mati u mnie stale na plusie :D
Aniu spacer w taki słoneczny dzień to zastrzyk energii. A kubek leżał w lesie i tam został, wspomnienia baaarddzzoo dawne i różne, bo to było moje wejście w dorosłość. Z perspektywy czasu miłe wspomnienia, bo byłam młoda :oops: Pracowałam w bibliotece gdzie gromadziło się dużo fajnych młodych inżynierów pierwszych elektroników :lol:
Madziu faktycznie trochę się nie widziałyśmy, co porabiałaś? cieszę się że jesteś ;:4
Jadziu godzinkę to ja jadę na spotkanie z koleżankami do Krakowa. To nie jest tak daleko, ale jak spotkanie na działeczce to krótki dzień niestety je uniemożliwia. Właściwie po wrześniu to już tylko czas na porządki :D

Takie niebo dzisiaj było ;:215
Obrazek

I parę jesiennych zdjęć

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Miłego niedzielnego wieczoru ;:4
Awatar użytkownika
cyganka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sie 2012, o 14:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

U mnie też wszystko brązowe, zrobiłam przegląd ogrodu. Padły cynie, szałwie, dalie i canny. Do tego fasolka, resztka pomidorów (o dziwo łodygi, pomidorki trzymają się w najlepsze) i cukinia. Czyli koniec lata :(.
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38

Post »

Dobry wieczór :wit
Niedawno wróciłam szłam na pieszo 3km ,Marysiu dziękuje za pozdrowienia dla syna ;:196
Niestety moje dalie ucierpiały :( ,A u Ciebie wszystko śliczniutkie ;:333
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
Lisica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2013, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Marysiu :wit

Piękne niebo nad Twoimi stronami. Na Kaszubach podobnie, tyle że przez bite 3-4 miesiące...
Dawno nie mieliśmy tak pięknego, słonecznego lata i tak pogodnej jesieni.
O Waszych (Twoich i Michała) marcinkach pamiętam, czekam tylko aż przekwitną.
A one jak raz kwitną w najlepsze :twisted: , zresztą zobacz sama:

Obrazek

Jak zauważyłaś w bukiecie (nic się przed Tobą nie ukryje! ;:306 ) są dwa rodzaje - podobne, ale trochę różne.
Wyślę Wam oba na wszelki wypadek.
Pozdrawiam serdecznie, bez przymrozków.
Lisica
"Tylko błękit wciąga nas..."
fela07
50p
50p
Od: 20 kwie 2013, o 13:55

Post »

Witaj Marysiu, dziękuję za relację z degustacji Redlovych jabłuszek. ;:180 Coraz bardziej jestem przekonana do nich przekonana. Myślę, że wiosną lepiej będzie chyba posadzić bo boję się aby zimą mi nie zmarzła. Lubię mowości :wink: i ta odmiana chodzi za mną co najmniej od 3 lat. Niemniej jestem trochę ostrożna. Bardzo chciałam mieć gruszę japońską (znajoma ogrodniczka miała i była bardzo z niej zadowolona) Kupiłam jedną nie przezimowała ale się nie poddawałam następnej jesieni kupiłam 2 sadzonki - utrzymała się jedna. Znajomym, którzy kupili z tej samej dostawy też padły. Moja w tym roku miała kilka kwiatów ale chyba mróz je zmroziłł - owoców nie było. nie wiem co będzie w przyszłym roku ;:88
Podziwiam Twoją pracowitość, wschody i zachody słońca, ogródpełen rozmaitego kwiecia ;:63 no pierzaste są ;:215
;:79
pozdrawiam serdecznie - Fela
Awatar użytkownika
Darmokot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2012, o 20:37

Post »

Marysiu Coś nad nami czuwa, mnie też mróz minął, choć liście od szarłata jakby ciut brązowiejsze były, ale dalie dzielnie się trzymają a stoją obok. W obawie o bielunie wyleciałem o północy na dwór i tachałem je do pralni, chyba ostatni raz w tym roku, szkoda kręgosłupa, zostaną tam już do wiosny choć teraz najładniej kwitną :evil:
Lisico Jezusie jakie to piękne....coś mi się zrobiło tego roku na punkcie astrów :lol:
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

O tak Asiu lato na pewno się skończyło. Pomidorek koktajlowy dwa lata temu u mnie trzymał się do grudnia :D
Szkoda kwiatków, tym bardziej że dalie ładnie u Ciebie jeszcze kwitły :wink:
Alu jeszcze ładne ale... Jestem zadowolona z każdego dnia bo rok temu 5 września mróz ściął dalie i inne delikatne rośliny :? Szkoda Twoich pięknych dalii i nie zdążyłaś ich sfotografować :cry:
To spacer miałaś daleki ;:196
Lisico śliczne te nasze wySępikowane marcinki i nie jestem pewna czy nie lepiej byłoby je podzielić wiosną, bo tak się dzieli te roślinki. Jak chodzi o mnie to poczekam :D
Pogody Wam nie zazdroszczę, bo przyjdzie rok że będzie inaczej ...a może nie ;:219
Zawsze we mnie było coś ze śledczego, moje biedne dzieci to wiedziały :oops:
W prognozach widzę, że dopiero koło połowy miesiące grożą przymrozkami, ale prognozy czasem ulegają nagłej zmienia ;:222
I ja Cię serdecznie pozdrawiam ;:168
Felu wszystkim w domu jabłuszka smakują i teraz zastanawiam się jakie duże wyrośnie drzewko, bo na zdjęciach jest raczej niewielkie do niskich sadów. Na gruszkę nashi też mam ochotę i pewnie sobie kupię, ale na razie posadziłam z ciekawostek brzoskwinię Saturn i już spróbowałam pierwszych owoców. Drzewko silnie rośnie; pięknie i długo kwitło :D Bardzo dziękuję za miłe słowa i serdecznie zapraszam ;:196
Michale wiedziałam, wiedziałam że jak Lisica pokaże michałki to się pojawisz ;:306 , a wiesz Ty że mnie też coś wzięło na michałki nomen omen. Chciałabym mieć różne, różniste ;:138
A z tym mrozem to może jeszcze nam się uda ;:173 maliny mają tyle niedojrzałych owoców, a właśnie Ty chciałeś maliny? to po przymrozkach czy na wiosnę?
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p
Od: 3 maja 2013, o 13:17

Post »

Uwielbiam te twoje zdjęcia jesienne ;:167 a ze słonecznikiem niebo urocze ;:196
Awatar użytkownika
Darmokot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu Maliny mam, chyba, że masz do wydania malinojeżyny albo malinę czarną. Zamówiłem sobie wczoraj jeszcze 2 krzaczki Polesie u Konieczki i 14 drzew owocowych. Na przyszły rok mogę się z Tobą podzielić moimi astrami bo chyba będę mieć wszystkie możliwe kolory :D Jeśli to nie problem dla Lisicy to bym prosił o astry jesienią, sadziłem już o różnych porach i jednakowo się przyjmują a ponieważ się na nie bardzo napaliłem to mogę nie wytrzymać do wiosny :lol:
Awatar użytkownika
Lisica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2013, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Michale, to dobrze się składa, bo będę je przesadzać właśnie teraz.
Na wiosnę mają już ładnie u Was kiełkować i szykować się do kwitnienia!
Lisica
"Tylko błękit wciąga nas..."
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Mati i jak tu nie wstawiać zdjęć ;:196 dziękuję ;:180
Michale parsknęłam śmiechem jak przeczytałam
ponieważ się na nie bardzo napaliłem to mogę nie wytrzymać do wiosny :lol:
to coś mi się pochrzaniło z tymi malinami :? jakie drzewa zamówiłeś? ja sobie zamówiłam dwie wiśnie u Strk :D
Ja czekam jak mi się te drobniutkie rozrosną bo coś drugi rok słabiutko im idzie. Te pełne marcinki Lisicy są niesamowite, a fioletowe mam podobne ale niskie, a Lisicy są wysokie :lol:
Malinojeżynę dałabym Ci chętnie swoją, ale to jak przyjedziesz bo to spory krzak :wink:

No proszę i Lisica na Michała czyhała ;:306
Awatar użytkownika
Darmokot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mało brakło a za kogoś dostałbym maliny ;:306
Zamówiłem czereśnie: Kordie, Sznajdera, Donissena żółta, Lapins, Karesova,
morele: Darina, Hargrand
śliwa Empress
śliwy japońskie : Ozark Premier, Casselman, Formosa
śliwomorela
jabłonie: Antonówka półtorafuntowa, Malinowa oberlandzka
i jeszcze dla klientów pare rzeczy.

A Ty jakie wiśnie zamówiłaś? Polecam Pandy 103, najlepsza wiśnia na polskim rynku.
Awatar użytkownika
Ewakora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 maja 2010, o 14:13

Post »

Fajnie , że możecie sadzic drzewa owocowe, bo u mnie nornice doszczętnie pozbawiły mnie młodych drzewek owocowych. Przecież nie posadzę jabłonki, czy gruszki w doniczce jak cebulowce. :?
Marysiu, a takie asterki masz? Obrazek W realu trochę jaśniejsze, ale niewiele, dośc wysokie i takie bardziej ,,ażurowe,, w kępie. :wit ;:196
Pozdrawiam wszystkich zielenią natchnionych. Ewa
Wiejski ogród Ewy cz.1, cz.2, cz.3 cz.4- aktualna
Wspomnień nadszedł czas
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

E tam w tej firmie wszystko ma odpowiednią nazwę ! Michale Wiśnia Morela późna i Wiśnie olbrzymia Maliga. Twoje zamówienie ogromne to już rozumiem to karczowanie sadu :D

Ewciu chyba nie masz mam fioletowe, które stale na zdjęciach wychodzą na niebiesko i obydwie są z niskich. Zrobię jutro zdjęcia :lol: Z wysokich mam fioletowe astry nowobelgijskie o dość dużych kwiatach, wcześniej parę razy pokazywałam :lol:

A jakbyś kupiła siatkę metalową i zrobiła taką donicę. To powinno dość dobrze ochronić korzenie. Poza tym podobno posadzone wokół żonkile chronią drzewko, bo nornice nie lubię żonkili :roll:

Obrazek
to są fioletowe, które na zdjęciach wychodzą na niebiesko.
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Marysiu marcinki fioletowe są super piękne ;:333 ja też mam te fioletowe i nigdy im nie umie zrobić zdjęcia bo kolor nie wychodzi ;:185 O malinach ze mną rozmawiałaś i dlatego pewnie skojarzyłaś z Michałem :)
Spokojnej nocy życzę ;:168
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”