Zbieram je jak są mocno dojrzałe (z tego co pamiętam chyba pod koniec sierpnia), a suszę w zwykłej suszarce do warzyw MPM. Tak samo robię z malinami i zimą często mieszam te owoce żeby smak herbaty był jeszcze lepszy Co do długości suszenia to tak na oko, po prostu sprawdzam co jakiś czy są wystarczająco suche i tyle. Całą zimę super się przechowują w zwykłym szklanym słoiku
To żadna tajemnica rozgniatam w palcach i tak na oko patrzę czy jest ok A herbatka jest najlepsza jak aronię zaleje się wrzątkiem i gotuje na bardzo małym ogniu przez 5-10 minut, wtedy napar jest intensywniejszy w smaku
Iwonka czyli nie czekasz aż się przemrożą na krzaku i nie mrozisz przed suszeniem...czy tak?
Rzeczywiście może lepiej je trochę podgotować a nie tylko zalać wrzątkiem.
A nie, nie mam nic przeciwko kompocikom z suszu, wręcz przeciwnie.
Moje też dochodzą ale nie zamierzam ich na susz zerwać nim same się nie obkurczą na krzaku bo po co przepłacać? To chyba nieekologiczne jest, czyż nie?
Jutro - legendarna kraina gdzie znajduje się 99% całej ludzkiej produktywności, motywacji i osiągnięć. /za kwejkiem/
Bardzo mnie ciekawi jak można ususzyć pomidory?Suszarki do warzyw nie mam więc chodzi mi o inny sposób.Ktoś na forum pisał że po pokrojeniu pomidorów sypał na nie sól aby puściły wodę .Jak Wy to robicie?
Aronie już zerwane ale nie suszyłam....poleżały w zamrażarce trochę i przerobiłam je w sokowniku na sok razem z resztą malin, winogron...dorzuciłam parę jabłek i pigwowce. Wyszedł bardzo fajny mix o ciekawym kolorku.
Na raz w suszarce zrobiłam też te pigwowce. Jak są bardzo dojrzałe, całkiem żółte to da się je nawet łatwo pokroić. Więc kroiłam na ósemki i do suszarki. Już susz gotowy....i sprawdzony....pychotka. Zaparza się bardzo łatwo a aromat wzbogaca nawet najtańszą zwykłą herbatę sypaną.
Polecam.
świeże pomidory umyć, naciąć skórkę , sparzyć wrzątkiem , obrać ze skórek, przekroić na pół i wydrążyć z nasion, sam miąższ można pokroić jeszcze drobniej i wyłożyć na blachę , wstawić do piekarnika, po wyjęciu ich z piekarnika można z powodzeniem trzymać je w zamrażalniku czy lodówce, wtedy będzie pewność , że nie zepsują się .