SKOREK- przyjaciel czy wróg?
- MariaTeresa
- Przyjaciel Forum - gold 
- Od: 1 lut 2008, o 02:43
skorki są naturalnymi wrogami rybika cukrowego,zjadają też mszyce i drobne gąsienice, czasem powodują uszkodzenia roślin, ale raczej nie należy ich zwalczać a wyłapywać i przenosić np. do sadu ,
a jak jest opisane w linku poniżej:
http://www.muratordom.pl/ogrod-i-otocze ... 3_2798.htm

a jak jest opisane w linku poniżej:
http://www.muratordom.pl/ogrod-i-otocze ... 3_2798.htm
Pozdrawiam ciepło   
Ulubieńcy MariiTeresy

Ulubieńcy MariiTeresy
Skorek
Moze ktos mi poradzi jak zabezpieczyc mlode pedy i kwiaty clematisow przed skorkami,zeruja rowniez na mlodych lisciach glicynii ze nie wspomne juz o kwiatach dalii.Zaczynam tracic do nich cierpliwosc  

dziekuje i pozdrawiam Elzbieta

dziekuje i pozdrawiam Elzbieta
Gdzieś kiedyś czytałam, że skorkom trzeba w ogrodzie porobić domki-kryjówki. Ktoś napisał,że wnosi się je do domu z praniem., bo lubią takie  miękkie miejsca. Na drzewach można zawiesić odwrócone doniczki, wypełnione zwiniętą szmatką. Tam będą przemieszkiwać i mniej ich będzie w okolicy. Ja je lubię, szczególnie za tą opiekę nad maleństwami. Pozdrawiam Kinga.

z moich obserwacji wynika, że skorki żywią sie głównie resztkami organicznymi - żerujących na roślinach dotąd ich w ogrodzie nie zauważyłem  no chyba, że kiedy razem z biedronkami eksterminują mszyce
 no chyba, że kiedy razem z biedronkami eksterminują mszyce  przesiadują głównie w róznych szczelinach i zakamarkach, gdzie nie są niepokojone; mnie osobiście skorki nie przeszkadzają w niczym, ale gdybym stwierdził, że zjadają moje rośliny, to kto wie co wtedy bym zrobił...
 przesiadują głównie w róznych szczelinach i zakamarkach, gdzie nie są niepokojone; mnie osobiście skorki nie przeszkadzają w niczym, ale gdybym stwierdził, że zjadają moje rośliny, to kto wie co wtedy bym zrobił...  

no chyba, że kiedy razem z biedronkami eksterminują mszyce
 no chyba, że kiedy razem z biedronkami eksterminują mszyce  przesiadują głównie w róznych szczelinach i zakamarkach, gdzie nie są niepokojone; mnie osobiście skorki nie przeszkadzają w niczym, ale gdybym stwierdził, że zjadają moje rośliny, to kto wie co wtedy bym zrobił...
 przesiadują głównie w róznych szczelinach i zakamarkach, gdzie nie są niepokojone; mnie osobiście skorki nie przeszkadzają w niczym, ale gdybym stwierdził, że zjadają moje rośliny, to kto wie co wtedy bym zrobił...  
Skorki
W moim regionie mówią na skorki (szczypawki),żerują na spadach owocowych
i przebywają w wilgotnych miejscach (ścierkach itp.),ale nie spotkałem
 (ścierkach itp.),ale nie spotkałem
ich jeszcze na moich kwiatkach,bo wydam im w tedy wojnę 

pozdrawiam
----------------
Leszek

i przebywają w wilgotnych miejscach
 (ścierkach itp.),ale nie spotkałem
 (ścierkach itp.),ale nie spotkałemich jeszcze na moich kwiatkach,bo wydam im w tedy wojnę

pozdrawiam
----------------
Leszek
- riane
- Od: 24 lut 2008, o 12:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: SKOREK- przyjaciel czy wróg?
A ja zamówiłam sobie na gwiazdkę prezent: domki dla skorków. Zobaczcie jakie fajne 
Na wiosnę wypcham pakułami i powieszę w ogrodzie. Każdy wróg mszycy to mój największy przyjaciel 

Na wiosnę wypcham pakułami i powieszę w ogrodzie. Każdy wróg mszycy to mój największy przyjaciel

Agata

Riane, dzięki za zdjęcia!   

Rozumiem, że te domki można zakupić na alleg? a jeżeli nie , to gdzie?
Myślałam o zwykłej doniczce ale te są cudowne!

Rozumiem, że te domki można zakupić na alleg? a jeżeli nie , to gdzie?
Myślałam o zwykłej doniczce ale te są cudowne!
Ogród nad Oranią
Z miłością do Ogrodu - Orania

Z miłością do Ogrodu - Orania
- riane
- Od: 24 lut 2008, o 12:02
Zrobiła je własnoręcznie moja mama  .  Jakby ktoś jeszcze chciał to mogę się zapytać, czy by nie zrobiła więcej.
.  Jakby ktoś jeszcze chciał to mogę się zapytać, czy by nie zrobiła więcej.

.  Jakby ktoś jeszcze chciał to mogę się zapytać, czy by nie zrobiła więcej.
.  Jakby ktoś jeszcze chciał to mogę się zapytać, czy by nie zrobiła więcej.Agata

- ewa2019
- 1000p 
- Od: 6 sty 2012, o 21:42
Na każdym drzewie owocowym, zawiesiłam doniczkę wypchaną slomą  Nie zauważylam żadnych mszyc!
 Nie zauważylam żadnych mszyc! 

Pozdrawiam Ewa

i jestem coraz bardziej do nich uprzedzona.
 i jestem coraz bardziej do nich uprzedzona.