Róże 2013/2014 - Gosia
- mati1999
- 1000p

- Od: 3 maja 2013, o 13:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Róże 2013/2014 - Gosia
Ale cudo

- mati1999
- 1000p

Ale te kolce ciekawe 
-
jol_ka
- 1000p

- Od: 27 lip 2007, o 12:01
Gosiu The Lark Ascending prześliczna
O róży jedwabistej jeszcze nie słyszałam, napiszesz coś więcej o niej?
O róży jedwabistej jeszcze nie słyszałam, napiszesz coś więcej o niej?
Pozdrawiam Jola
jo_linki
jo_linki
- takasobie
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 1 mar 2009, o 22:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Z The Lark Ascending masz pociechę! Wygląda nadzwyczajnie!
Kolcami też zawsze się zachwycam! Choć kwiaty ma niepozorne.
Czy na jesieni warto jeszcze prysnąć róże na grzyba?
Kolcami też zawsze się zachwycam! Choć kwiaty ma niepozorne.
Czy na jesieni warto jeszcze prysnąć róże na grzyba?
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
- Deirde

- Od: 18 cze 2007, o 10:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Miłka - lepiej teraz wyzbieraj liście, nie warto już truć ogrodu. Na wiosnę miedzian.
Co do róż - w dużym stopniu co kto lubi i w jaką stronę chce iść. Ja zaczynałam od róż dostępnych - Rosen Tantau, Austin, Kordes. Teraz poszłabym w róże botaniczne i historyczne. Jakoś nie mogę się przekonać do rugos choć mam kilka. W rosarium oglądałam jeszcze kilka botanicznych ciekawostek choć nie wszystkie kwitły.
Co do jedwabnej - fakt, ma kolce - dla nich kupiłam ją jako ciekawostkę do mojego ogrodu. Na szczęście nie rośnie za szeroko - jest raczej wysoka, kwiatów ma dużo są one małe ale w takiej ilości krzew jest nimi obsypany. Na dodatek potem zdobią ją czerwone owoce.

Dziś robiłam zdjęcia makro kolców - tych średniej wielkości i małych - robią wrażenie - to była próba Tamrona:

Jeśli chodzi o Lark Ascedning - już w zeszłym roku dużo ją chwaliłam, jestem bardzo szczęśliwa że zaryzykowałam z nią. To jest róża piżmowa i mam nadzieję że następny rok jej będzie tak samo udany.
Co do róż - w dużym stopniu co kto lubi i w jaką stronę chce iść. Ja zaczynałam od róż dostępnych - Rosen Tantau, Austin, Kordes. Teraz poszłabym w róże botaniczne i historyczne. Jakoś nie mogę się przekonać do rugos choć mam kilka. W rosarium oglądałam jeszcze kilka botanicznych ciekawostek choć nie wszystkie kwitły.
Co do jedwabnej - fakt, ma kolce - dla nich kupiłam ją jako ciekawostkę do mojego ogrodu. Na szczęście nie rośnie za szeroko - jest raczej wysoka, kwiatów ma dużo są one małe ale w takiej ilości krzew jest nimi obsypany. Na dodatek potem zdobią ją czerwone owoce.

Dziś robiłam zdjęcia makro kolców - tych średniej wielkości i małych - robią wrażenie - to była próba Tamrona:

Jeśli chodzi o Lark Ascedning - już w zeszłym roku dużo ją chwaliłam, jestem bardzo szczęśliwa że zaryzykowałam z nią. To jest róża piżmowa i mam nadzieję że następny rok jej będzie tak samo udany.
- daysy

- Od: 13 lut 2014, o 12:45
Gosiu łodyżki jak jeże a nawet jeżozwierze
ale różyczka piękna. Gosiu a powiedz mi czy masz Harrison's Yellow, co sądzisz o niej. Kupiłam ją w tym roku, ale niestety nie kwitła . Ładnie się rozrosła, oczarowała mnie na zdjęciu w szkółce, ale tak naprawdę to nic więcej o niej nie wiem.
- Deirde

Mi się myli bo mam żółtą podwójną ale nie wiem czy to Persian Yellow czy rosa harsonii. Nie przejmuj się - jeśli w pierwszym roku nie zakwitła to budowała sobie pędy i korzenie - zakwitnie w przyszłym roku wczesną wiosną. To bardzo ładne róże, jedne z pierwszych kwitnące w maju - bardzo obficie.
Z wczesnych mam też rose hugona i rose foetida bicolor. Cały czas marzę o pełnej róży Hugona.
Z wczesnych mam też rose hugona i rose foetida bicolor. Cały czas marzę o pełnej róży Hugona.
- mati1999
- 1000p

Jeżowate te gałęzie
A jak róża wszystkie liście od plamistości zrzuciła to co zrobić ?
- Deirde

Jak zrzuciła wszystkie liście to należy wszystkie liście z plamami wyzbierać.
Zastanowić się też czym będzie się w przyszłym roku zabezpieczać róże - chemicznie lub biologicznie.
Zastanowić się też czym będzie się w przyszłym roku zabezpieczać róże - chemicznie lub biologicznie.
- daysy

A co to za różyczka, to jakaś botaniczna ? Widziałam u Ciebie ale z pojedynczymi płatkami, one się czymś różnią oprócz ilością płatków?
- Deirde

Wszystkie z pierwszych róż mają liście koperkowe. Różnią się kolorem - bicolor jest pomarańczowo żółta, reszta ma kwiaty pojedyncze lub podwójne - jest róża Hugona flore pleno - o pełnych kwiatach. Kolory kwiatów pierwszych róż są białe, kremowe lub żółte - wyjątek ta pomarańczowa - jest jeszcze Soleil d'Or - o pełnych pomarańczowych kwiatach.
Potem dodam zdjęcia, muszę poszukać w archiwum.
Potem dodam zdjęcia, muszę poszukać w archiwum.
- daysy

Ok. A tak dla laika to powiedz co to są "róże pierwsze" czy to są róże dzikie?
- Deirde

Przeważnie są to róże dzikie, botaniczne i ich mieszańce - hybrid.
Przygotowałam zdjęcia jak przyjadę to dodam je.
Z wczesnych róż są - foetida, hugonis, ecae, xantina, lutea, omeiensis, harsonii.
Najsłynniejszy jest Kanarek czyli Canary Bird.
Zdjęcia dodam potem.
Przygotowałam zdjęcia jak przyjadę to dodam je.
Z wczesnych róż są - foetida, hugonis, ecae, xantina, lutea, omeiensis, harsonii.
Najsłynniejszy jest Kanarek czyli Canary Bird.
Zdjęcia dodam potem.