Ponieważ w temacie róż jestem absolutnie zielona, bardzo przyda mi się trochę naprowadzenia od fachowców
  Ponieważ w temacie róż jestem absolutnie zielona, bardzo przyda mi się trochę naprowadzenia od fachowców   
 Postawiliśmy właśnie taras z zadaszeniem

Chciałabym, żeby stronę widoczną na zdjęciu zarosło jakieś ładne pnącze, to strona południowa, słońce jest na tym fragmencie właściwie cały dzień, ale jak widać od zachodu osłonięte od wiatru dużym świerkiem. Byłam już zdecydowana na róże pnące, konkretnie ramblery - bardzo podoba mi się taki trochę dziki efekt jaki dają
 Po przestudiowaniu ofert i opisów w pobliskiej szkółce spodobały mi się  Apple Blossom, Paul's Himalayan Musk, Felicite et Perpetue, Albertine i Bobbie James. Dodam, że zależy mi na szybkim wzroście, bujnym kwitnieniu (nie musi powtarzać i nie muszą to być duże kwiaty, bardzo podobają mi się też delikatne kwiatki ala dzika róża), kolorze pasującym do moich wrzosów rosnących obok, no i wysokości - tak z 5/6m, żeby weszła i pokryła zadaszenie tarasu. Niestety po przestudiowaniu sporej części tego forum dowiedziałam się, że rzadko kiedy te róże dochodzą do tej wysokości, przemarzają, chorują... i już nie wiem, czy róże spełnią moje oczekiwania?
  Po przestudiowaniu ofert i opisów w pobliskiej szkółce spodobały mi się  Apple Blossom, Paul's Himalayan Musk, Felicite et Perpetue, Albertine i Bobbie James. Dodam, że zależy mi na szybkim wzroście, bujnym kwitnieniu (nie musi powtarzać i nie muszą to być duże kwiaty, bardzo podobają mi się też delikatne kwiatki ala dzika róża), kolorze pasującym do moich wrzosów rosnących obok, no i wysokości - tak z 5/6m, żeby weszła i pokryła zadaszenie tarasu. Niestety po przestudiowaniu sporej części tego forum dowiedziałam się, że rzadko kiedy te róże dochodzą do tej wysokości, przemarzają, chorują... i już nie wiem, czy róże spełnią moje oczekiwania?   Na początku budowy wyobrażałam to sobie tak
  Na początku budowy wyobrażałam to sobie tak 
 wybaczcie moje umiejętności graficzne
 Czy to możliwe? Jak długo zajęłoby osiągnięcie takiego efektu? Mieszkam w Wielkopolsce, okolice Poznania, więc zimy jakieś baaardzo ciężkie raczej nie są.
  Czy to możliwe? Jak długo zajęłoby osiągnięcie takiego efektu? Mieszkam w Wielkopolsce, okolice Poznania, więc zimy jakieś baaardzo ciężkie raczej nie są. A jeśli jednak nie róże, to jakie pnącze by się sprawdziło?
Z góry bardzo dziękuję za wszelką pomoc!

Witaj, czy nie można tych zdjęć zmniejszyć? Są one za duże
Deirde

.
 . 

Król zielonej masy
 Król zielonej masy 
 jak myślicie, ile sztuk wziąć na te miejsce? 2?
  jak myślicie, ile sztuk wziąć na te miejsce? 2?