Storczykowo
- kamikami26
- 1000p

- Od: 14 maja 2013, o 11:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Storczykowo
Ja ostatnio też słyszałam,ze moje storczyki podnoszą wilgoć w pokoju...Akwarium,które ma pokrywe i malutkie wycięcia na kable,też daje dużo wilgoci

Dobre z tą wilgocią
Ja mam ponad 50 storczy i drugie tyle innych roślin w dwóch pokojach a wilgotność zimą zaledwie 20-30 %.Gdyby było zbyt wilgotno to by mi się tapety odklejały.Trzeba wietrzyć a wilgoci nie będzie 
- kamikami26
- 1000p

Nie wszyscy tak uważają
Lepiej zgonić winę na niewinne kwiatki...
Lepiej zgonić winę na niewinne kwiatki...
- anetka12
- 100p

- Od: 4 kwie 2013, o 12:32
oo ja pierwszy raz słyszę o czymś takim. Jak ktoś nie lubi kwiatków to zawsze pretekst wymyśli 
of course you should be afraid of the dark, you know what's out there...
moje storczyki
pozdrawiam, Aneta
moje storczyki
pozdrawiam, Aneta
Dziewczyny ale to prawda
Ja rozumiem o co ludziom chodzi bo nie każdy może a właściwie nie każdemu służy pogoda deszczowa i wilgoć. Jak ktoś ma problemy z cerą to nie ma mowy o zraszaniu ciągłym.
Cieszmy się, że nam wolno i nic nie szkodzi
I nie chodzi tu o grzyba na ścianie tylko o problemy ze skórą.
Ja rozumiem o co ludziom chodzi bo nie każdy może a właściwie nie każdemu służy pogoda deszczowa i wilgoć. Jak ktoś ma problemy z cerą to nie ma mowy o zraszaniu ciągłym.
Cieszmy się, że nam wolno i nic nie szkodzi
I nie chodzi tu o grzyba na ścianie tylko o problemy ze skórą.
- kamikami26
- 1000p

Bez przesady...Od storczyka,a dokładnie od odrobiny wilgoci, ktora jest głównie po moczeniu,grzyba na ścianie nikt się nie dochowa 
- sylcia199
- 500p

- Od: 25 paź 2012, o 11:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Grzyb nie grzyb, storczyki u mnie muszą być. Chociaż ostatnio moja córcia dostała kaszel ponoć z alergii i obawiałam się, że to ma związek z kwiatami( bo kaszlała tylko w nocy, a ja już wszystko inne wyeliminowałam co mogło pobudzać ten kaszel akurat w nocy), ale przechodzi już to chyba jednak wina w czymś innym. Kwiatki nie winne temu, ale niektórzy twierdzą, że kwiaty też wywołują alergie...
Te włochate są uczulające .Ale z drugiej strony...Jeżeli ktoś jest uczulony na pyłki kwiatowe a storczyk zakwitnie ...
.Oj...Dobrze że ja jestem uczulona tylko na pyłki traw
.I najważniejsze...Mąż lubi moje storcze i kaktusy 
- sylcia199
- 500p

Lady H to masz dobrze z mężem
Mój to tak sobie, zależy od humoru. Ostatnio twierdzi, że nie ma już miejsca na kwiatki...A nie jest tak źle, ja tam jeszcze bym upchała z luzem z 10 
Powiem więcej.Jadę na 3 tyg.do sanatorium i mąż musi zapewnić opiekę moim roślinkom 
- sylcia199
- 500p

Oj mój by na pewno przelał bo by nie chciało mu się namaczać i by tak podlał do doniczki i na pewno za dużo... 
-
natka_211
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 18 lip 2014, o 19:26
Najczęstszym alergenem jest kurz jeśli chodzi o pyłki, więc to nie sam storczyk może uczulać tylko kurz który się zbiera na liściach. Poza tym kaszel może tez wystąpić jeśli powietrze jest zbyt suche w pomieszczeniu. Ostatnio straciłam całkiem głos na jeden dzień, słowa nie mogłam z siebie wydusić...taki urok zawodu
Także kaszel niezupełnie musi być alergiczny. Jest pogoda i pora jaka jest, więc różne wirusy i bakterie już krążą...
- sylcia199
- 500p

No to chyba jakiś wirus bo mnie tez dopadło i kaszel
Ale moja pani doktor była przekonana, że to od alergii ( byłam u niej 3 razy przez 1,5 tyg), więc już wszystko rozważałam, nawet właśnie to, że kwiaty uczulają. Ale też tak właśnie myślę, że storczyki nie, jeśli już to właśnie kurz 
Jak ja się cieszę, że alergie mi zniknęły. Jako dziecko miałam bardzo silne alergie pokarmowe, na roztocza i sierść zwierzaków.
Do przedszkola na śniadanie musiałam brać swój żytni chleb
Do przedszkola na śniadanie musiałam brać swój żytni chleb
-
natka_211
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 18 lip 2014, o 19:26
Ja przez tydzień chodziłam z bólem głowy i intensywnym bólem gardła, który się nasilał rano i wieczorem (razem z kaszlem). W tamtą sobotę głos straciłam, a w niedzielę przeszło. Wirus...masz rację. Ja się ratowałam sokiem z czarnego bzu (polecam).