Potencjalny ogród Anulli

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ASK_anulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2013, o 13:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Potencjalny ogród Anulli

Post »

Kasiu, w realu aż tak barwnie nie jest. Portrety roślinek to jedno, ale kępy zaschniętych liści piwonii, czy gołe nogi różyczek już nie są tak urocze ;:131 . Za to moje chryzantemy dorodne, kuliste i niezmiennie
Na pierwszym zdjęciu faktycznie penstemon. Przezimował tą dziwną zimę, ale planuję zebrać nasionka i wysiać żeby mieć więcej, a jeżeli ten nie przezimuje będę je traktowała jako jednoroczne. Bardzo długo kwitnie i do samych mrozów. Mam niezbyt wysoką odmianę - ok. 40 cm, ale widziałam też dwa razy wyższe.
Druga roślinka, o którą pytasz, to osteospermum, nazywane stokrotką afrykańską. U mnie słabo zawiązują nasiona, więc chyba poszukam w sklepach.

Mam nadzieję, że uda nam się przenieść na swoje i już będę miała do dyspozycji te szerokie parapety :heja .

Małgosiu, delospermy fioletowej nie mam, niestety, a bardzo mi się podoba. Kiedyś kupiłam, ale nie potrafiłam o nią zadbać i nie przezimowała. Teraz nie mogę na nią trafić. Mam tylko żółtą na żwirowej rabatce przy studni. Zobaczę, czy z nią się uda.

Żeby nie było, że jestem gołosłowna, zdjęcie moich opieszałych chryzantem.
Obrazek
Dzisiaj znalazłam pojedyncze pączki, na których widać kolor. Na razie żółte i miodowe.

Budleja się nie poddaje, ale to już też pojedyncze kwiaty. Z większej perspektywy nawet ich nie widać.
Obrazek

Gdyby nie rozchodniki, dziwaczki i werbeny byłoby całkiem ponuro.
Obrazek

Oto róża mamy, która kwitnie cudnie i niemal bez przerwy, ale co roku plamistość robi z niej łysego drapaka. Nawet nie próbuję jej rozmnażać, bo mnie bardziej denerwuje, niż cieszy.
Obrazek

Nieliczne pierwiosnki powtarzają kwitnienie na osłodę. Wiosna tuż tuż... ;:333
Obrazek
Pozdrawiam, Anna.
Jak mówi prof. Bralczyk jest różnica, kiedy robimy komuś łaskę, a kiedy laske... Używajmy polskich znaków!
Potencjalny ogród Anulli cz. 2
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Ciekawe jaki kolor ma chryzantemka? Moja werbena na balkonie dopiero teraz zakwitła,z własnych nasionek ;:108
Awatar użytkownika
ASK_anulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu, jeśli się sprawdzi prognoza pogody, to przynajmniej do połowy października powinnyśmy się jeszcze cieszyć werbenami. Moje werbeny są z samosiewu, lepiej sobie radzą, niż te siane w domu. Mama je przesadza z ogrodu do małych doniczek, a dopiero kiedy podrosną wracają na rabaty. Gorzej jeśli jest mroźna zima - trzeba siać.
Chryzantemy mamy żółte, bordowe, jasnoróżowe, miodowe pełne i miodowe z oczkiem. Wiosną dostałam jeszcze dwie: różowa i żółta, ale nie wiem, jakie dokładnie, więc tym bardziej mnie nosi ciekawość ;:65 .

Przeczytałam, w wątku o osteospermum, że można przechować w domu i sadzonkować jak pelargonie. Chyba spróbuję. Te z siewu raczej późno kwitły - wiadomo, parapet to nie szklarnia.

"Kto chciałby przechować osteospermum do następnego roku, może przed nadejściem przymrozków przenieść je do pomieszczenia o temperaturze 9-12 st. C. Po dwóch tygodniach trzeba pobrać sadzonki, odcinając wierzchołki pędów. Umieszcza się je w mieszance torfu z piaskiem. W temperaturze 18-20 st. C, często zraszane, ukorzenia się po miesiącu. "
Pozdrawiam, Anna.
Jak mówi prof. Bralczyk jest różnica, kiedy robimy komuś łaskę, a kiedy laske... Używajmy polskich znaków!
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu moich kilka chryzantem także dopiero w pąkach. Czas zakwitania zależy od odmiany . ;:108
Mam taką jedną czerwoną, która zakwita dopiero na początku listopada.
Osteospermum piękne ma kwiaty, ale przechowywać w pomieszczeniu nie mam zamiaru, co to, to nie, robię się wygodna.
Penstemon zimował u mnie jedną zimę, po czym postanowił się wynieść, powyżej -20* mrozu nie przetrzyma.
Róż drapaków mam także kilka w ogrodzie, po prostu zaniedbałam opryski. :)
Awatar użytkownika
Margaret2014
1000p
1000p
Od: 20 maja 2014, o 08:21

Post »

Aniu oczywiście że osteospermum. Sama mam dwie sadzonki kupione latem w Obi.
Ciekawi mnie to co napisałam o sadzonkowaniu. To dobry pomysł, ciekawe czy się uda.
Awatar użytkownika
ASK_anulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tereniu, koniecznie muszę się rozejrzeć za wcześniejszymi odmianami chryzantem. Teraz zdarzają się takie jesienie, że mróz zwarzy pąki, zanim kwiaty się rozwiną. Marzy mi się taki widok, jak rok temu, kiedy kwitły ponad miesiąc.
Ja spróbuję z ciekawości przezimować osteospermum, ale nie mam do tego ręki - wolę siać. Teraz będę miała miejsce na parapetach, więc wiosną się pobawię z żurawkami, werbeną, lwią paszczą, osteospermum i penstemonem. Mam nadzieję, że Janek nie zniszczy ;:131 . Najbardziej zależy mi na żurawkach ;:108 .

Gosiu, ja też czasem o czym innym myślę, co innego piszę. Tak bywa, kiedy w głowie tysiąc myśli na minutę ;:219 . Spróbuję sadzonkowania głównie z ciekawości.

Werbena rabatowa
Obrazek

Osteospermum - stokrotka afrykańska
Obrazek
Pozdrawiam, Anna.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

To dolne zdjęcie to zawilce?
Awatar użytkownika
Margaret2014
1000p
1000p
Od: 20 maja 2014, o 08:21

Post »

To nie zawilce, to słynne osteospermum :D
Awatar użytkownika
ASK_anulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Już dodałam podpisy do zdjęć.

Moje chryzantemy, to na razie dla koneserów :;230 . To najbardziej rozwinięte ;:306 . Trzymają w napięciu, ale przy takim ciepełku, mam nadzieję, w końcu ruszą.
Obrazek

Obrazek

Podczas poszukiwania rozwijających się pączków odkryłam weterankę. Co prawda już kwitnie, ale wysoki chochoł łysy od dołu.
Obrazek
Pozdrawiam, Anna.
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p
Od: 3 maja 2013, o 13:17

Post »

No to ja jestem koneserem ;:306 i stwierdzam jednogłośnie że ona będzie taka jak ta biała tylko z dłuższymi płatkami :lol: Musiałaś wkurzyć tą weterankę że taka zrobiła się bezwstydna :;230
Awatar użytkownika
Koleszko
500p
500p
Od: 14 wrz 2013, o 20:23

Post »

Piękna stokrotka ;:180 :)
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Dziękuję za rady dotyczące nasionek ;:196
A co to są woreczki strunowe :roll: ?
Awatar użytkownika
ASK_anulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mati, bawisz mnie niesłychanie ;:168 . Najpierw latające doniczki, teraz bezwstydna chryzantema;:306 . Trochę za ciasno miała, brak przewiewu latem, to i nie dziwne, że się zgrzała :lol: .

Pawle, stokrotka to chryzantema "babuni". Taki drapak, ale w zbliżeniu uroczy :) .

Dorotko, cieszę się, że mogłam pomóc, chociaż żaden ze mnie znawca. Woreczki strunowe to takie z plastikowymi paskami, które zamyka się ściskając te paski. Jakieś mętne to wyjaśnienie :oops: Wpisz w wyszukiwarkę G, to będzie wszystko jasne :D .
Pozdrawiam, Anna.
Awatar użytkownika
ASK_anulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Po południu skoczyłam na działkę rowerem, żeby wykopać czerwone buraki i marchew. Wykopki, jak wykopki, przy takiej powierzchni uprawy to godzinka i po zawodach :lol: .
A na działce już czekała paka od Ani (anabuko1) :tan . W środku masa pięknych sadzoneczek, ale wisienka na torcie to opuncja ogrodowa ;:215 . Już ciemno, więc jutro fotka, ale cieszę się jak głupia.
Kiedy rozmawiałam z hostami, pocieszając je, że zaraz będą miały nowy domek, to pomyślałam, że brak sąsiadów dla niektórych ludzi jest błogosławieństwem. Jak nic by mnie za nie teges ;:219 wzięli, a tak jestem tylko ekscentryczna... ;:183 .

Policzyłam liliowce - 34 odmiany.
Sezon zaczęłam z 5...

;:oj co to będzie ;:202
Pozdrawiam, Anna.
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p
Od: 3 maja 2013, o 13:17

Post »

Piszesz że kopalas czerwone buraki a, jakie mają być niebieskie :;230
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”