Potencjalny ogród Anulli

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ASK_anulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2013, o 13:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Potencjalny ogród Anulli

Post »

Pawle, produkcja spora, ale ogród bardzo chłonny. Sadzę, a nie widać wielkiej różnicy :) . Muszę te funkie bardziej docenić ;:131

Aniu, bardzo mi miło. Staram się zrobić dużo teraz, kiedy jestem na "macierzyńskim". Później może być różnie.

Dzisiaj zrobiłam obchód przydomowego ogródka i fotki moich roślinek.
Niektóre mnie zaskoczyły, na przykład pysznogłówka malinowa, która nie tylko kwiaty ma w tym kolorze...
Obrazek

Hortensja Vanille Fraise też jeszcze się trzyma w purpurze, chociaż już widać zbrązowiałe płatki.
Obrazek

Magical Candle troszkę gorzej się trzyma.
Obrazek

Te śliczności chyba spróbuję wysiać wiosną.
Obrazek Obrazek

Obrazek

Sporo roślin powtarza kwitnienie, chociaż pojedynczymi kwiatami.
Złocień różowy
Obrazek

Biały złocień NN
Obrazek

Liliowiec Stella d'Oro. On akurat ma dużo pąków - niezawodny.
Obrazek

Błękitna ostróżka po deszczach straciła półmetrowy kwiatostan.
Obrazek

Smagliczkę zapomniałam wysiać na działce :oops: . Ciekawe, czy tata nie wyrzucił nasion ;:224
Obrazek

Mamy cyklamen kwitnie zdecydowanie lepiej na słonecznym stanowisku. Ciekawe, jak przezimują.
Obrazek
Pozdrawiam, Anna.
Jak mówi prof. Bralczyk jest różnica, kiedy robimy komuś łaskę, a kiedy laske... Używajmy polskich znaków!
Potencjalny ogród Anulli cz. 2
Awatar użytkownika
hanna133
500p
500p
Od: 23 sty 2013, o 16:22

Post »

Anulko zaskoczyłaś mnie tą pysznogłówką.Piękna cała roślina,nawet same liście są wielką ozdobą.
Awatar użytkownika
ASK_anulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Haniu, miło, że mnie odwiedzasz ;:168 .
Malinowa pysznogłówka ma taki kolorek z jednej strony. Pewnie fala zimna tamtędy przeszła, bo bliżej rzeki był przymrozek. Różowa pysznogłówka ma wszystkie liście zielone i nie wiem, czy to kwestia odmiany, czy tam było cieplej w nocy.

Ta zimna noc chyba sprawiła, że buczyna zaczęła się złocić, a klony nabierają ognistych kolorków. Zmiana z dnia na dzień. Uwielbiam ten czas...
Tymczasem na działce kwitnie w najlepsze żółta trytoma, krzewuszka czerwona tuż tuż i piękny kwiat dziurawca Hidcote się pokazał.
Obrazek Obrazek

Obrazek

Pod lipą nareszcie trochę wilgoci po deszczu, ale cyklameny słabo kwitną.
Obrazek

Za to pozostałości próchniejącego pniaka upodobały sobie grzybki. Ślimaki wybredne nie są, wcinają z równym apetytem cyklameny i grzyby :evil: .
Obrazek
A propos grzybów - tata zebrał pół reklamówki pieczarek z naszego pola. Dziadek hodował konie i mamy poplon ;:137 .

Lawenda kwitnie, ale bez rewelacji z ilością kwiatostanów.
Obrazek
Chyba jej nie przytnę przed zimą, żeby nie wypuściła młodych pędów. Zawsze mam dylemat, jak traktować sadzonki w pierwszym roku, jeśli chodzi o cięcie i nawożenie. Rośliny są podpędzane na handel, psikane skarlaczami, albo odżywkami i nie wiadomo co jeszcze. Najczęściej zostawiam je w spokoju :lol: .

Przeprowadziliśmy na działkę tawułę, forsycję, wierzbę Hakuro Nishiki ( :?: czy można jeszcze przyciąć), porzeczkę krwistą i większą część doniczkowego przedszkola. Na sadzenie cebulowych brakło czasu. Znowu...
Pozdrawiam, Anna.
Jak mówi prof. Bralczyk jest różnica, kiedy robimy komuś łaskę, a kiedy laske... Używajmy polskich znaków!
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p
Od: 3 maja 2013, o 13:17

Post »

Wysiewaj to osteospermum bo naprawdę piękne jest ;:215 a dzurawiec taki duży ;:oj
Awatar użytkownika
Koleszko
500p
500p
Od: 14 wrz 2013, o 20:23

Post »

Teraz to juz za późno raczej , na wiosnę tnij całkowicie . :wink: Ja będę na wiosnę ciął a potem zagęści się jak szczotka. :)
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Anulka , :wit ,
Dzisiaj doszła mega paczka od ciebie .Wielkie dziękidobra kobieto. ;:cm ;:cm :
Jutro już sadzoneczki znajdą sowe nowe miejsce,
a mój M jak zobzaczył,ze tak ich duzo mówi- kochanie a gdzie Ty znowu tyle roslin posadzisz??
A ja coś się wymyśli ;:306 :D
Cyklamenki sliczne, na wiosnę wahałam się czy ich nie kupić, nie kupiłam, Ciekawa jestem jak zimują :roll:
Śliczna trytoma żóta , tylko żółta masz ?? ja mam inną , ale dawno juz przekwitła. :)
Twoja Vanilka jakaś bardziej purpurowa, moja jakaś innego wybarwienia chyba :roll:
Awatar użytkownika
ASK_anulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mati, ten dziurawiec ma największe kwiaty ze znanych mi odmian. Kupiłam pod koniec lipca u forumowej Stasi (stasia-ogród), więc czekałam na powtórkę kwitnienia z niecierpliwością. Mam również dz. kielichowaty i jest duża różnica ;:108 . Osteospermum najbardziej podoba mi się właśnie ciemnofioletowe. W tym roku zostałam obdarowana sadzonkami ;:180 .

Pawle, zrobię, jak radzisz - poczekam. Ta zimna noc tylko mnie w tym postanowieniu utwierdza.

Aniu, bardzo się cieszę, że jesteś zadowolona. Celowo dorzuciłam jakieś skalniaczki, bo to zawsze się gdzieś w nóżki upchnie w razie braku miejsca na skalniaku, lub braku skalniaka - jak u mnie.
Trytoma żółta to była motywacja do mojej pierwszej forumowej wymiany. Wcześniej bałam się, jak roślinki zapakować, jak zniosą transport, takie tam... Ona powtórzyła kwitnienie. Dostałam ją w lipcu z pędem kwiatowym. Mam jeszcze taką zwykłą pomarańczową, ta ani myśli wysilać się po raz drugi.
Vanille mamy drugi rok, ale w ubiegłym nie zdążyła się zaczerwienić, bo już w fazie różu podpiekło jej kwiatostany - straszne były u nas upały i susza. Może to zależy od warunków stanowiska. Rośnie w półcieniu - ;:3 troszkę po wschodzie i po południu. W tym roku częściej padał deszcz, a wiadomo, że to co innego, niż podlewanie. Zobaczymy za rok.

Ja również dostałam dzisiaj roślinną przesyłkę - liliowce zamówione u Ani (Anna55). Śliczne (już podglądam na Necie), zdrowe i wigorne - w podróży wypuściły nowe korzonki.

Mam nadzieję, że córa jutro będzie w formie kwalifikującej na działkę. Sezon wirusowy w naszej szkole oficjalnie rozpoczęty i niestety Helka załapała się do czołówki ;:147 .

Nareszcie marcinki się rozkręciły.
Obrazek

Czosnek skalny zaryzykował jeszcze jeden kwiatostan (poprzednie Jantu ogłowił).
Obrazek

Dalia na działce szczęśliwie przetrwała chłód (zapomniałam spytać tatę, czy tam był przymrozek) i jeszcze pocieszy oczy ;:333 .
Obrazek
Pozdrawiam, Anna.
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Aniu Twoje produkcyjne roślinki ;:333
A ja z pytaniem ;:171
Zebrałam trochę nasion Kosmosów.... i nie wiem co dalej z nimi zrobić? Jak je przechować żeby wysiać na wiosnę?
Awatar użytkownika
Margaret2014
1000p
1000p
Od: 20 maja 2014, o 08:21

Post »

O jakie piekne marcinki. Szkoda że u mnie jeszcze ich nie ma.
Awatar użytkownika
ASK_anulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorotko, nasiona najlepiej dosuszyć na parapecie, na papierowej serwetce, albo w jakimś naczynku, byle nie zamkniętym :wink: . Ja latem nie zawracam sobie tym głowy, kiedy jest sucho, ale o tej porze warto. Nasiona wkładam do opisanych papierowych torebeczek (po opatrunkach), zamykam spinaczem i po kilka przechowuję w woreczkach strunowych. Całość zbiorów trzymam, mało oryginalnie, w tekturowym pudełku po butach. Jeszcze mi się nie zdarzyło, żeby zapleśniały. Warto zapisać rok zbioru. Myślę, że kosmosy nie sprawią zawodu :D .

Gosiu, czy marcinków jeszcze nie masz w ogrodzie, czy jeszcze nie kwitną?
Pozdrawiam, Anna.
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p

Post »

Cudna ta dalia ;:138
Awatar użytkownika
ASK_anulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mati, dalia taka urodziwa nieplanowo. Miała być żółta z białymi końcówkami. Fakt, że ta dodaje ciepła i energii rabacie. Czasem nawet pomyłki są na plus.
Pozdrawiam, Anna.
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p

Post »

To prawda ;:108
kryzysowa
---