Moja kolekcja storczyków
- gapapl
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 maja 2014, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Moja kolekcja storczyków
Bardzo uroczy mini mark 

-
- Od: 18 lip 2014, o 19:26
Dziękuję Agnieszko 

- sylcia199
- 500p
- Od: 25 paź 2012, o 11:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Piękne 

-
- 500p
- Od: 6 lip 2014, o 19:42
- Kontakt:
Ten mini jest taki ciemny niebieski
Piękny MM i do tego podwójny. 

Szkoda że parapety nie są z gumy
Pozdrawiam Iza
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=61&t=78078
Pozdrawiam Iza
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=61&t=78078
-
Marzenko ś. p. mini nie był niebieski tylko fioletowy, zgnilizna go dobila.Marzena77 pisze:Ten mini jest taki ciemny niebieski
Dziękuję dziewczyny za odwiedziny.

Natko a powiedz mi a co daje ten sposób z butelką albo z Słomkami od napoi?
Zał warzyłam je u Ciebie i bardzo jestem ciekawa
Zapytałam o to samo u siebie ale tutaj będzie łatwiej o odpowiedź
Pozdrawiam.
P.S A twoja kolekcja robi na mnie duże wrażenie, chciałabym tak się umieć nimi zajmować
Zał warzyłam je u Ciebie i bardzo jestem ciekawa

Zapytałam o to samo u siebie ale tutaj będzie łatwiej o odpowiedź

Pozdrawiam.
P.S A twoja kolekcja robi na mnie duże wrażenie, chciałabym tak się umieć nimi zajmować

Pozdrawiam Adźka.
-
Adzka dziękuję Ci bardzo za odwiedziny i za miłe słowa
Jeśli chodzi o zajmowanie się storczykami to bywa różnie...są wzloty i upadki jak widać
Jak są upadki, to wiadomo..szukam pocieszenia w kolejnym nabytku
Generalnie dużo czytam, a czasem metodą prób i błędów się coś udaje
Pozdrawiam Serdecznie i życzę Ci samych sukcesów w uprawie
P.S. na twoje pytanie odpowiedziałam w dziale orchidarium w twoim wątku.

P.S. na twoje pytanie odpowiedziałam w dziale orchidarium w twoim wątku.
Natka Jak Twoja promenaea??Przymierzam się żeby kupić i najpierw chcę popytać ...
-
Halinko ma się dobrze, ładnie przyrasta. Generalnie trzymam ją w łazience, gdyż lubi mieć wysoką wilgotność. Tak jak cambrie itp ma skłonność do skręcania liści w harmonijki jak ma zbyt suche powietrze. Trzymam ją w gotowej mieszance OS (drobna granulacja) wymieszanej z drobno pociętym mchem i odrobiną węgla drzewnego. Widać podoba jej się takie podłoże. Podlewam jak podłoże przeschnie. Nawożę raz na jakiś czas PP plant starter. Nie zauważyłam, żebym miała z nią jakieś większe problemy. Zasadnicza różnica pomiędzy promenaea, a innymi storczykami jest taka, że promenaea ma o wiele bardziej delikatniejsze liście (są cieniutkie niemal przeźroczyste jak papier) z tego względu trzeba bardzo uważać, na:
-np przędziorki lub inne roztocza czy insekty, bo bardzo szybko by się z nią rozprawiły, zanim jeszcze zostałyby zauważone.
- i na słoneczko (trzymam swoją w takim półcieniu, bo po tych listkach widać, że nie przeżyłaby poparzenia słonecznego)
Tak poza tym fajna roślinka. Czekam niecierpliwie na pierwsze kwitnienie. Na razie idzie ładnie w zielone. Jest drobniutka co dodatkowo jak dla mnie jest jej atutem (więcej miejsca na inne storcze
)
W razie czego służę pomocą (jeśli tylko będę umiała odpowiedzieć, bo sama jestem na "jeździe próbnej" z moją
)
-np przędziorki lub inne roztocza czy insekty, bo bardzo szybko by się z nią rozprawiły, zanim jeszcze zostałyby zauważone.
- i na słoneczko (trzymam swoją w takim półcieniu, bo po tych listkach widać, że nie przeżyłaby poparzenia słonecznego)
Tak poza tym fajna roślinka. Czekam niecierpliwie na pierwsze kwitnienie. Na razie idzie ładnie w zielone. Jest drobniutka co dodatkowo jak dla mnie jest jej atutem (więcej miejsca na inne storcze

W razie czego służę pomocą (jeśli tylko będę umiała odpowiedzieć, bo sama jestem na "jeździe próbnej" z moją

-
- 500p
- Od: 6 lip 2014, o 19:42
- Kontakt:
Mam pytanie czy spotkałaś się z taką opinią że storczyki mogą uczulać lub jego podłoże ?
-
Generalnie ja jestem alergikiem. Sam kwiat nie uczula, tylko np jeśli pachnie to zapach może uczulać. Poza tym jestem uczulona na kurz, więc bardzo często muszę zmywać kurz z liści by nie kichać. Może w tym tkwi tajemnica uczulania? Kurz jest najczęstszym alergenem.. Spotkałam się z opinią, że przy przesadzaniu należy używać rękawiczek, bo tak naprawdę nie wiadomo czy soki storczyków nie są trujące...A podłoże? No cóż jeśli jest to kora to najczęściej z sosny piniowej. Jeśli ktoś jest uczulony na pyłki sosny to może gdzieś tam w korze jakieś odrobiny mogą być i to może uczulać? (tak sobie gdybam z tymi pyłkami).Marzena77 pisze:Mam pytanie czy spotkałaś się z taką opinią że storczyki mogą uczulać lub jego podłoże ?
Generalnie najszybciej uczulenie może być na kurz i zapach (jeśli dany storczyk pachnie).
-
I się doczekałam! Zainfekowany liodo rozwija paczki! Jutro może wstawię zdjęcia