Dynia olbrzymia - wszystko o uprawie giganta cz.3
Re: Dynia olbrzymia - wszystko o uprawie giganta cz.3
W takim razie co proponujesz? Wczoraj przykryłam,rano byłam na działce,sprawdzałam,dynie suche.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 15 wrz 2013, o 08:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Gdybym miała pomysł co z nimi zrobić to pewnie bym nie pytała ;)
Może są jakieś folie? Agrowłókniny?
A może koc ale taki termiczny jak wozi sie w apteczkach samochodowych? ( przynajmniej nie namoknie ;))
Może są jakieś folie? Agrowłókniny?
A może koc ale taki termiczny jak wozi sie w apteczkach samochodowych? ( przynajmniej nie namoknie ;))
Mniejsza dynia przykryta poczwórną warstwą agrowłókniny-agrowłóknina wilgotna.Duża dynia przykryta kocem,nad nim rozpięty parasol -koc suchy.Dodatkowa osłona nad okryciem dyni,może okazać się panaceum na wilgoć.
Kasiaaa-zwracam honor,przegapiłam znaki zapytania.Koc termiczny,zastosuje na dzisiejszą noc,zobaczymy jaki bedzie efekt.Cieplej będzie,a czy sucho-noc pokaże,nad rankiem mamy mgły.
Kasiaaa-zwracam honor,przegapiłam znaki zapytania.Koc termiczny,zastosuje na dzisiejszą noc,zobaczymy jaki bedzie efekt.Cieplej będzie,a czy sucho-noc pokaże,nad rankiem mamy mgły.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 15 wrz 2013, o 08:53
Ja dzisiaj zbiore te pomarańczowe, które są, obejrze pozostałe, jeśli nic im nie jest to największą odkryje kocem termicznym, ale od spodu ;)
Czekam na Twój efekt stosowania koca termicznego ;))
Czekam na Twój efekt stosowania koca termicznego ;))
Żeby uwiarygodnić zastosowanie koca termicznego dołączę zdjęcia z dzisiejszego wieczora i jutrzejszego poranka.Nie ma to jak wizualnie się przekonać jakie będą efekty.
- kamil211a
- 200p
- Od: 17 sty 2014, o 15:53
- Kontakt:
Ja proponuję obłożyć balami słomy.
Pasjonat olbrzymich warzyw, ostrych papryczek i wszystkiego co zielone
Kamil211a-słoma była by najbardziej ekonomiczna i ekologiczna.Jest jedne ale,skąd Ja wezmę na poczekaniu w mieście bale słomy.Przetestuje dynie na kocu termicznym.Niby zwykła folia (18.99 w aptece)a cena jakby była ze złota,a tylko jedna strona wygląda jak ze złota.Testy wymagają poświęceń i ponoszenia kosztów.Na przyszłość jak znalazł.
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Nie przesadzajmy. Przykrywam kocami lub innymi materiałami już trzech rok z rzędu. Cel jest jeden- nie dopuścić aby mróz sciął dynie. Jakie mokre koce? Jakie mokre dynie? Skąd niby
Może być delikatnie wilgotna ale rano Przecież koc ściągamy i wieszamy by szron, który osiadł w nocy wywiało
Jak się boisz o wilgoć na dyni, to zrób jakąś konstrukcje, aby koc osłonił dynie ale bezpośrednio nie przylegał
A gdy jest przymrozek to nie pada
W sumie nie ważne co, ważne by osłoniło dynie przed liźnięciem mrozu
Ja stosuje koce, zasłony, nawet prześcieradła stare, z powodzeniem rok w rok, ale nikomu nie powiem, że one są lepsze od czegoś czego nie testowałem
Ja swoje wycinam w te sobotę. Zostawiam tylko jedną.

W sumie nie ważne co, ważne by osłoniło dynie przed liźnięciem mrozu

Ja swoje w sierpniu kilka nocy prxykrywałam jak było bardzo zimno i mimo deszczu koc byl tylko z wierzchu mokrawy a strona leżąca na dyni sucha bo to byl zwykły gruby koc sztuczny że aż iskrzy ale bardzo ciepły. Kilka warstw plociennyvh szmat po deszczowej nocy mokre do wykrecania a koc nic. Po prostu najbardziej nieekologiczny stary koc lub stare elastyczne ubrania.
- BobejGS
- Kontakt:
Tu akurat chodzi o przymrozki. Potrzebna jest tylko jakaś warstwa materiału, która przyjmie na siebie mróz i odizoluje go od owocu
W dzień można nawet ściągać ten materiał. Teraz przyszedł taki czas że nie wiadomo kiedy wystąpią przymrozki akurat u nas. W zeszłym roku w jedną noc, padły u mnie na podwórku przy dyni wszystkie liście, a na działce już przymrozku nie było. A to odległość z pół kilometra. Lepiej przykryć i spać spokojnie 

Ponieważ matka natura potrafi nas zaskakiwać próba z uzyciem koca termicznego zostaje przełożona w moim przypadku.Prognozy długoterminowe są niekorzystne do tego przedsięwziecia-najniższa temp.w nocy(prognozowana)to 7st.C.Wyniki były by niemiarodajne.Zmusza Mnie to na oczekiwanie na korzystniejszą pogodę w tym przypadku(przymrozki).Prognoza z TVN Meteo.Ale jak to się mówi,co się odwlecze to nie uciecze.
-
- 50p
- Od: 1 sie 2014, o 21:48
No to pozamiatane. U nas był dzisiaj przymrozek,część liści padła.Chyba można już odciąć?Teraz jakoś przechować do halowin i do słoików.Można zacząć przygotowywać do przyszłego sezonu.Jak tam z pogodą u Was? Pozdrawiam.
- BobejGS
- Kontakt:
U mnie również były przymrozki. Tak jak Dwie dynie na podwórku nie normalnie stoją, to na działce na krzaku Squasha prawie wszystkie liście zwinięte, drugiej dyni 70% a trzecia ominięta. Także sezon ku końcowi.
- annodomini
- Od: 13 sty 2008, o 15:24
overs z wzajemnością.
Dzisiaj wyciąłem dynki - rekordowa 30 kg
. Zacząłem już rozdawanie. Dynkę tnę na 1/4 - "i do ludzi" ! W przyszłym roku jak mnie znowu nie wykończy gradobicie, rozdam o wiele więcej 
Dzisiaj wyciąłem dynki - rekordowa 30 kg

Wypowiadam się na FO, gdy mam o czymś jakiekolwiek pojęcie,
gdy go nie mam, proszę innych o radę.
Pozdrawiam Skrytopodczytywacz Adam
gdy go nie mam, proszę innych o radę.
Pozdrawiam Skrytopodczytywacz Adam
-
- 50p
- Od: 26 lut 2014, o 07:35