Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.6
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.6
U mnie na szczęście nie było, ale również się nie spodziewałem i dynie jak gdyby nigdy nic sobie leżą 

W tym roku miałem też dynię UCHIKI KURI, dynie około 1kg, smaczne i najważniejsza zaleta to jej wczesność w stosunku do innych uprawianych przez nas odmian. W tym roku dojrzała wcześniej około miesiąca niż inne. Mieliśmy ją w tym roku po raz pierwszy.
- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Większość moich dyni okazała się zgodna z tym co napisali darczyńcy ( nasionka z akcji). Mam tylko taki problem: dynie na wszystkich zdjęciach to wg opisu Hokkaido (od 3 różnych osób i na opakowaniu pisało np: Hokkaido z Lidla, lub z Tesco). Czemu różnią się od siebie znacznie?
te są małe
ta jest dużo większa
a te są zupełnie płaskie, i mniej pomarańczowe. Dzisiaj jadłam z nich zupę - całkiem niezła.

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Te bardziej płaskie z zielonymi ogonkami to nie są Hokkaido.
Dynia Baby Boo jest jadalna, możesz sprawdzić na blogu Bei.
Dynia Baby Boo jest jadalna, możesz sprawdzić na blogu Bei.
Żadna z tych dyń nie jest Hokkaido. Pierwsza to Potimarron, druga jest mixem z Hokkaido a trzecia to nie wiadomo co. Kupowałam podobne w Lidlu, ale tylko jako ozdobę na pogańskie święto 

Kasia
- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
Czy ktoś z Was mógłby wstawić zdjęcie PRAWDZIWEJ dyni Hokkaido, ciekawi mnie jak wygląda z wierzchu i w środku?

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Po prawej japońska Hokkaido-duża 2,5 kg. i spłaszczona, po lewej francuski Potimarron-mniejszy 1 kg., przypominający kształtem figę i błędnie nazywany Hokkaido.

Kasia
A u mnie rosną oba kształty na tych samych krzakach. Mniejsze dyńki są bardziej figowate, większym egzemplarzom bardziej rośnie brzuszek i są spłaszczone 

Dzięki za podpowiedzi co w przyszłym roku posadzić, mam nadzieję ,że uda mi się coś z tego dostać ,może na aukcji 

pozdrawiam Karina
Nasion dyń z akcji nie polecam. Prawdopodobieństwo, że wyrośnie Ci to, co chcesz jest niewielkie...
Kasia
- MalgosiaR
- 200p
- Od: 11 lut 2013, o 18:53
Dynie uprawiam od lat różne,te odmianowe od trzech.Moją pierwszą hokkaido mialam wlaśnie z akcji już nie pamiętam od kogo ale do tej pory jestem wdzięczna.Dzięki darczyńcy poznalam wspanialy smak dyni i jestem fanką hokkaido niezmiennie.Nie rozumiem dlaczego zniechęcasz darczyńców do suszenia nasionek bo dynie z akcji be...i ewentualnych chętnych.
Malgosia
Malgosia
Rzeczywiście przepyszna dynia. Nie siałam wcześniej i nie wiem czy u mnie dobrze będzie rosła. Z kupnej dyni wysuszyłam nasiona i zastanawiam się, czy te nasiona nadają się do siewu.
Pozdrawiam serdecznie
Iwona
Iwona
MałgosiaR przeczytaj jeszcze raz mój post, to może zrozumiesz 

Kasia
Iwas, jeśli tę dynię kupiłaś w markecie to na pewno będziesz zadowolona, powtórzy cechy. Pamiętaj tylko o nawożeniu, dynie są bardzo żarłoczne 

Tak po poście whitedame widać jak powtarzają cechy.