Czereśnia 'Karina'

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
tomkolol
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 18 wrz 2014, o 23:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Czereśnia 'Karina'

Post »

Witam, mam szybkie pytanko, i licze tez na szybka odpowiedz....
Czereśnia nazywa się KARINA, ma 2 lata, w tym roku pierwszy raz podciolem 1/3 przyrostu gałęzi tych bocznych, ale nie wiem jeszcze co z ta górą, gdyż około metra ma przerwy w puszczaniu na boki gałęzi, moje pytanie brzmi, w którym miejscu uciąć ten wysoki "chochoł" czy może zostawić tak ? I ewentualnie czy dobra pora jest teraz na to ?

http://i60.tinypic.com/211t24j.jpg

§ 3.7 Maksymalny dopuszczalny rozmiar zdjęć to 900x600 , zalecamy: 500x375 pix lub 640x480 pix /Adm.
ogrod12
100p
100p
Od: 20 mar 2013, o 18:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Czereśnia Karina

Post »

Według mnie jeszcze można przycinać czereśnie. Zależy jaką drzewo ma mieć wielkość, bo jeśli ma być dość niskie to tą gałąź na górze z liśćmi proszę uciąć na wysokości tej gałęzi obok, która jest bez liści.
tomkolol
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Re: Czereśnia Karina

Post »

Dodam że zdjęcie nie oddaje faktycznego obrazu gdyż naprawdę to od ostatniego rozwidlenia gałęzi ten prosty (najwyższy) konar ma gdzies 1,5 m w górę, wygląda dość specyficznie tak samotnie bijący w góre (dopiero tam wysoko ma jakieś rozbicie galęzi na bok)... Lepiej przyciąć (o ile cm) czy zostawić ? Czy ewentualnie jak przytnę "puści" coś na boki... ??
tomkolol
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Re: Czereśnia 'Karina'

Post »

OK, przycięta 90 cm od czubka w dół :) Zobaczymy na wiosne efekty :) Pozdrawiam

ps Do zamknięcia ;)
Awatar użytkownika
Lex
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 23:32

Post »

A owocowała już u Ciebie? Jeśli tak, to jakie owoce?

Pozdrawiam serdecznie
Cebule
50p
50p
Od: 23 kwie 2013, o 19:43

Post »

Patrząc po zdjęciach to spokojnie można jeszcze uciąć,zresztą jeżeli temat jest w dalszym ciągu aktualny to daj znać lub nawet wstaw fotkę jak się teraz ma i jak wygląda.
regulamin forum
tomkolol
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

No i jestem 8 miesięcy później ;) W tym roku po raz pierwszy czereśnia miała kwiaty... mówię miała bo zdj jest z przed miesiąca, teraz już zawiązały się owoce ;) Lecz moje pytanie jest takie jak i wcześniej, co robić dalej z przewodnikiem... rok temu 90 cm ucinałem, w tej chwili znowu odstaje w góre od całej reszty dość solidnie... (choć na zdjęciu nie ma liści to na żywo już ma, lecz owocu bądź kwiatu próżno szukać na przewodniku) Myślicie żeby już zostawić w spokoju przewodnik ? Czy jednak dalej go przycinać ??
Obrazek
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”